Energie van de zon
De zon beheerst al onze klimaatprocessen en zorgt ervoor dat er leven op aarde mogelijk is. Dit allemaal gebeurt dankzij de energie die we van de zon ontvangen. De aarde daarentegen straalt deze energie weer terug het heelal in en zo is de cirkel rond. De inkomende en uitgaande energie is in evenwicht en is omgekeerd gelijk.
Waarom is er leven op aarde?
Of er alleen leven op aarde mogelijk is dat weten we niet. Wel is de aarde de enige planeet waarvan bekend is dat er leven bestaat. De meeste planeten zijn bijzonder ongastvrij. Alle tot nu toe bekende planeten hebben een zeer giftige atmosfeer, hebben geen vaste oppervlak of zijn veel te warm of te koud. De evenwichtige balans op het gebied van temperatuur, luchtdruk en atmosfeer maakt het mogelijk hier te leven.
Hoe belangrijk is de energie van de zon?
Eigenlijk alle klimatologische processen worden aangedreven door de zon. Een goed voorbeeld hiervan is de waterkringloop. Water neemt energie van de zon op en verdampt. Deze damp stijgt op en vormen wolken. Na een flinke regenbui valt deze waterdamp in de vorm van druppels weer naar beneden. Een goede manier om water te verspreiden over het land. Maar ook de biosfeer wordt gevoed door de zon. Planten gebruiken hiervoor fotosynthese en is een belangrijk proces in de plantengroei. De meeste energie van de zon komt bij de evenaar de aarde binnen. Door de atmosfeer en de oceaan word deze energie getransporteerd naar de polen. Dit zijn dus eigenlijk de vervoerders van warmte en bepalen de klimaatzones op aarde.
Welke straling bereikt de aarde?
9% van de straling die onze aarde bereikt bestaat uit ultraviolette straling, 45% is zichtbaar licht en de rest heeft lange golflengten. Grote delen hiervan wordt al voor het bereiken van de aarde opgenomen door zuurstof en ozon in de atmosfeer. Een voorbeeld hiervan is ultraviolette straling.
Welke energie straalt de aarde?
Naast het opnemen van energie straalt de aarde ook energie uit. Dit gebeurt door middel van het aardoppervlak en de atmosfeer. Deze straling bestaat voornamelijk uit infrarood en in de middelste golflengte. Dus eigenlijk hoe warmer de aardatmosfeer en aardoppervlak, hoe meer energie er uitgezonden wordt. Waterdamp, koolstofdioxide en ozon zijn gassen in de atmosfeer die voornamelijk de hoeveelheid uitgezonden energie bepalen. Ze absorberen elk op hun eigen manier, infrarood en ontvangen of reflecteren deze energie en daarnaast bepalen ze de hoogte waarvan deze energie wordt gereflecteerd. Deze gassen op een heel laag niveau beïnvloeden daarom ons aard klimaat op een lager gebied.
Waar komen gassen in onze atmosfeer vandaan?
Stikstof, zuurstof, waterdamp, argon en koolstofdioxide zijn vrijgekomen door vulkaanuitbarstingen. Deze lieten grote hoeveelheden van dit gas vrij en zorgden voor ons huidige atmosfeer. Op dit moment worden de hoeveelheid gas voornamelijk bepaald door de ontwikkeling van leven. Bv. planten die koolstofdioxide absorberen en zuurstof creëren. En zuurstof is weer belangrijk voor het leven op aarde. Onze atmosfeer is van belang omdat het leven mogelijk maakt op aarde maar ook beschermt het ons tegen schadelijke straling uit de ruimte. Deze energie wordt al voor het het aardoppervlak kan bereiken opgenomen en afgegeven aan de ruimte. Een persoonlijke bescherming dus.
© 2012 - 2024 Vermeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het broeikaseffectDe temperatuur is in de laatste jaren fors gestegen en de voorspellingen voor de toekomst zien er niet al te best voor o…
Wat is fotosynthese?Planten zijn in staat om zichzelf te voorzien van energie. Dit is in tegenstelling tot dieren die energie opdoen uit org…
Waarom stijgt warme lucht op?Lucht in de atmosfeer is eigenlijk niets anders dan een soep van constant bewegende moleculen. Voor beweging is energie…
De geschiedenis van de ijstijdGrote delen van onze aarde hebben in het verleden onder dikke lagen ijs gelegen. De ijstijden zijn periodiek aanwezig ge…
Het ontstaan van levenOver het ontstaan van leven bestaan veel theorieën. Volgens de wetenschap is de aarde ongeveer 4,6 miljard jaar geleden…