WO Studie Biomedische Wetenschappen
Je bent geslaagd voor je vwo-opleiding en nu wil je graag een nieuwe studie beginnen. Maar wat moet je kiezen? Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel studies waarvan er ook nog eens een hoop op elkaar lijken. In studiegidsen en op open dagen lijken alle studies overigens ook leuk. Iedere universiteit prijst natuurlijk zijn studies als beste aan. Ben je geïnteresseerd in biologie en de medische wetenschap? Dan is de studie Biomedische Wetenschappen precies wat voor jou! Maar hoe ziet die studie er eigenlijk uit?
Waar gaat Biomedische Wetenschappen over?
De studie Biomedische Wetenschappen is vooral gericht op de aspecten ziekte en gezondheid. Hoe wordt een lichaam ziek en belangrijker, hoe wordt het weer beter? Daar er bij Geneeskunde vooral wordt gefocust op herkenning van de ziekte en de behandeling daarvan, wordt er bij Biomedische Wetenschappen gefocust op de mechanismen die ertoe lijden dat de ziekte of afwijking ontstaat. Je gaat dus echt diep op de stof in en je krijgt veel les op moleculair niveau.
Hoe lang duurt de opleiding?
Biomedische Wetenschappen is een bachelor die gewoonlijk, zonder vertraging, drie jaar duurt. Na je bachelor kun je een master kiezen, die meestal twee jaar duurt. Echter, dit is geen vast gegeven; sommige masters duren langer dan twee jaar.
Wanneer wordt je toegelaten op deze studie?
Per universiteit zullen de toelatingseisen mogelijk iets verschillen, maar er zijn wel algemene richtlijnen. Je kunt de studie Biomedische Wetenschappen alleen volgen met het vakkenpakket NT + Biologie of NG + natuurkunde. Daarbij komt dat deze studie een lotingsstudie is, wat inhoudt dat er maar een bepaald aantal plaatsen beschikbaar zijn. Is je gemiddelde cijfer een 8,0 of hoger, dan wordt je direct toegelaten. Lagere cijfers worden ingedeeld in bepaald klassen waarin je met een hoger cijfer een hogere kans hebt om te worden toegelaten.
Wat voor soort onderwijs krijg je aangereikt op deze studie?
Ook dit zal per universiteit enigszins verschillen. Op de UU krijg je hoorcolleges, werkcolleges, computerpractica, microscopiepractica en natte practica waarbij er wordt gedissecteerd of geëxperimenteerd. Hoorcolleges zijn over het algemeen informatief, terwijl alle andere onderwijsvormen zijn bedoeld om de stof te herhalen en te oefenen. Op de UU krijg je in het eerste jaar 8 vakken, waarvan je er 6 moet halen om je eerste jaar met goed gevolg af te sluiten. Het jaar is ingedeeld in 4 blokken van 10 weken en iedere 10 weken volg je 2 vakken naast elkaar. Vakken worden afgesloten met een verslag of één of meerdere toetsen. In het eerste jaar zijn er 7 verplichte vakken en kun je één vak kiezen. In het tweede en derde jaar zijn er veel meer keuzevakken.
Wat kun je er uiteindelijk mee?
Biomedische Wetenschappen is een brede studie waar je uiteindelijk veel kanten mee op kunt. Waar je uiteindelijk gaat werken, is grotendeels afhankelijk van de keuze van je masteropleiding. De meeste Biomedisch Wetenschappers gaan het onderzoek is, maar mocht je dat niet willen, dan is de onderwijskant of het management ook een optie. Al met al is er veel te kiezen binnen deze studie en kun je de studie eigenlijk inrichten zoals je dat zelf graag wilt. Gevolg hiervan is dat je je maximaal kunt voorbereiden op je toekomstige beroepskeuze!
Mocht je meer informatie nodig hebben of ben je geïnteresseerd geworden? Bezoek dan eens de websites van een aantal Universiteiten, bezoek een open dag of regel een meeloopdag om het leven van een student te proeven! Succes!