Zink bij verkoudheid: hoeveel zink gebruiken bij verkoudheid
Verkoudheid wordt veroorzaakt door rinovirussen en soms is een coronavirus de verwekker. Volwassenen worden gemiddeld 2-5 keer per jaar verkouden, terwijl kinderen nog vaker de klos zijn: zij kunnen wel 6-10 keer per jaar een verkoudheid oplopen. Een neusspray of hoestdrankje bestrijdt de symptomen van een verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat zinkzuigtabletten de ziekteduur kunnen verkorten. De dosis moet dan voldoende zijn en je moet binnen 24 uur na ontstaan van symptomen met de tabletten beginnen.
Zink bij verkoudheid
Wat is verkoudheid?
Verkoudheid is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen, waarbij het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel ontstoken is. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, welke door een ander worden ingeademd. Symptomen van verkoudheid zijn onder meer
hoesten,
keelpijn,
neusverstopping, een
loopneus en koorts. Meestal verdwijnen de klachten na zeven tot tien dagen, maar sommige symptomen kunnen tot wel drie weken aanhouden. Er zijn meer dan tweehonderd virussen bekend die een (gewone) verkoudheid kunnen veroorzaken.
Wat is zink?
Zink is een spoorelement, ofwel een element dat in de voeding van een mens aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer geringe hoeveelheden nodig is. Zink is nodig voor een goede stofwisseling. Zink is ook belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem of immuunsysteem van het lichaam. Zink komt in geringe hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Volgens het Voedingscentrum komt in Nederland –voor zover bekend– geen zinktekort of zinkoverschot voor.
Verkoudheid /
Bron: Istock.com/DirimaZink tegen verkoudheid
Afremmen van het virus
Onderzoek lijkt erop te wijzen dat zink de ernst en duur van een gewone verkoudheid kan verminderen door inhibitie (remming) van het rhinovirus, de belangrijkste veroorzaker van verkoudheid, dat zich in het neusslijmvlies vermeerdert. Ook gaat zink ontsteking tegen.[1,2]
Daling van de duur van de klachten
In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie, kregen 50 proefpersonen (binnen 24 uur na ontstaan van symptomen) ofwel zinkacetaat zuigtabletten (13,3 mg zink) ofwel een placebo toegediend om de 2-3 uur (tijdens de uren dat ze wakker waren). In vergelijking met de placebogroep, vertoonde de groep die zink kreeg toegediend een significante daling van de duur van de symptomen van verkoudheid (
hoesten, loopneus en spierpijn).[3]
In een andere klinische studie met 273 deelnemers met experimenteel geïnduceerde verkoudheid, verminderde zinkgluconaat zuigtabletten (13,3 mg zink) de duur van de ziekte aanzienlijk in vergelijking met de placebogroep, maar het had geen effect op de ernst van de symptomen.[4] Zinkgluconaat zuigtabletten van 5 of 11,5 mg zink, hadden echter geen effect op de duur of de ernst van de verkoudheid.
Zink in de juiste dosis verkort verkoudheid
Uit een meta-analyse van drie gerandomiseerde trials met betrekking tot de effecten van zuigtabletten van zinkacetaat, blijkt dat bij een dosering van meer dan 70 mg/dag de duur van een verkoudheid met 42% verkortte. De duur van een loopneus, verstopte neus, niezen en pijnlijke keel worden ongeveer met een derde verkort bij het gebruik van zinkzuigtabletten van 80-92mg/dag. Klachten als
spierpijn,
heesheid en hoesten gingen bijna voor de helft sneller over in vergelijking met de groep die geen zink (maar een placebo) had genomen. De inname van zink heeft echter geen invloed op koortsduur of
hoofdpijn.[5]
Bijwerkingen zinktabletten
Mensen die zinkzuigtabletten gebruiken hebben zelden last van bijwerkingen van de tabletten. Het gaat dan vaak om relatief onschuldige klachten, zoals tijdelijk een
vieze smaak in de mond.
Beste effect
Het meeste effect van zink treedt op wanneer je begint met de inname van zinktabletten binnen 24 uur na ontstaan van verkoudheidssymptomen.
Conclusie
Het effect van zinkzuigtabletten is anno 2024 nog niet volledig wetenschappelijk aangetoond. Toch zijn de resultaten tot dusverre veelbelovend. Het gebruik van zinkzuigtabletten kan de ziekteduur van een verkoudheid aanzienlijk verkorten. Je moet dan wel aanvangen met het gebruik van de tabletten binnen 24 uur na de eerste symptomen. Ook moet je een dosering van zinkzuigtabletten van meer dan 70 mg/dag aanhouden, anders heeft het geen zin. Na de verkoudheid moet je weer stoppen met het gebruik ervan om overdosering te voorkomen.
Noten:
- Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003) 2004;44:594-603.
- Caruso TJ, Prober CG, Gwaltney JM Jr. Treatment of naturally acquired common colds with zinc: a structured review. Clin Infect Dis 2007;45:569-74.
- Prasad AS, Beck FW, Bao B, Snell D, Fitzgerald JT. Duration and severity of symptoms and levels of plasma interleukin-1 receptor antagonist, soluble tumor necrosis factor receptor, and adhesion molecules in patients with common cold treated with zinc acetate. J Infect Dis 2008;197:795-802.
- Turner RB, Cetnarowski WE. Effect of treatment with zinc gluconate or zinc acetate on experimental and natural colds. Clin Infect Dis 2000;31:1202-8.
- Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.
Lees verder