Zink bij verkoudheid: hoeveel zink gebruiken bij verkoudheid

Zink bij verkoudheid: hoeveel zink gebruiken bij verkoudheid Verkoudheid wordt veroorzaakt door rinovirussen en soms is een coronavirus de verwekker. Volwassenen worden gemiddeld 2-5 keer per jaar verkouden, terwijl kinderen nog vaker de klos zijn: zij kunnen wel 6-10 keer per jaar een verkoudheid oplopen. Een neusspray of hoestdrankje bestrijdt de symptomen van een verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat zinkzuigtabletten de ziekteduur kunnen verkorten. De dosis moet dan voldoende zijn en je moet binnen 24 uur na ontstaan van symptomen met de tabletten beginnen.

Zink bij verkoudheid


Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen, waarbij het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel ontstoken is. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, welke door een ander worden ingeademd. Symptomen van verkoudheid zijn onder meer hoesten, keelpijn, neusverstopping, een loopneus en koorts. Meestal verdwijnen de klachten na zeven tot tien dagen, maar sommige symptomen kunnen tot wel drie weken aanhouden. Er zijn meer dan tweehonderd virussen bekend die een (gewone) verkoudheid kunnen veroorzaken.

Wat is zink?

Zink is een spoorelement, ofwel een element dat in de voeding van een mens aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer geringe hoeveelheden nodig is. Zink is nodig voor een goede stofwisseling. Zink is ook belangrijk voor een goede werking van het afweersysteem of immuunsysteem van het lichaam. Zink komt in geringe hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Volgens het Voedingscentrum komt in Nederland –voor zover bekend– geen zinktekort of zinkoverschot voor.

Verkoudheid / Bron: Istock.com/DirimaVerkoudheid / Bron: Istock.com/Dirima

Zink tegen verkoudheid

Afremmen van het virus

Onderzoek lijkt erop te wijzen dat zink de ernst en duur van een gewone verkoudheid kan verminderen door inhibitie (remming) van het rhinovirus, de belangrijkste veroorzaker van verkoudheid, dat zich in het neusslijmvlies vermeerdert. Ook gaat zink ontsteking tegen.[1,2]

Daling van de duur van de klachten

In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie, kregen 50 proefpersonen (binnen 24 uur na ontstaan van symptomen) ​​ofwel zinkacetaat zuigtabletten (13,3 mg zink) ofwel een placebo toegediend om de 2-3 uur (tijdens de uren dat ze wakker waren). In vergelijking met de placebogroep, vertoonde de groep die zink kreeg toegediend een significante daling van de duur van de symptomen van verkoudheid (hoesten, loopneus en spierpijn).[3]

In een andere klinische studie met 273 deelnemers met experimenteel geïnduceerde verkoudheid, verminderde zinkgluconaat zuigtabletten (13,3 mg zink) de duur van de ziekte aanzienlijk in vergelijking met de placebogroep, maar het had geen effect op de ernst van de symptomen.[4] Zinkgluconaat zuigtabletten van 5 of 11,5 mg zink, hadden echter geen effect op de duur of de ernst van de verkoudheid.

Zink in de juiste dosis verkort verkoudheid

Meta-analyse

Uit een meta-analyse van drie gerandomiseerde trials met betrekking tot de effecten van zuigtabletten van zinkacetaat, blijkt dat bij een dosering van meer dan 70 mg/dag de duur van een verkoudheid met 42% verkortte. De duur van een loopneus, verstopte neus, niezen en pijnlijke keel worden ongeveer met een derde verkort bij het gebruik van zinkzuigtabletten van 80-92mg/dag. Klachten als spierpijn, heesheid en hoesten gingen bijna voor de helft sneller over in vergelijking met de groep die geen zink (maar een placebo) had genomen. De inname van zink heeft echter geen invloed op koortsduur of hoofdpijn.[5]

Bijwerkingen zinktabletten

Mensen die zinkzuigtabletten gebruiken hebben zelden last van bijwerkingen van de tabletten. Het gaat dan vaak om relatief onschuldige klachten, zoals tijdelijk een vieze smaak in de mond.

Beste effect

Het meeste effect van zink treedt op wanneer je begint met de inname van zinktabletten binnen 24 uur na ontstaan van verkoudheidssymptomen.

Conclusie

Het effect van zinkzuigtabletten is anno 2024 nog niet volledig wetenschappelijk aangetoond. Toch zijn de resultaten tot dusverre veelbelovend. Het gebruik van zinkzuigtabletten kan de ziekteduur van een verkoudheid aanzienlijk verkorten. Je moet dan wel aanvangen met het gebruik van de tabletten binnen 24 uur na de eerste symptomen. Ook moet je een dosering van zinkzuigtabletten van meer dan 70 mg/dag aanhouden, anders heeft het geen zin. Na de verkoudheid moet je weer stoppen met het gebruik ervan om overdosering te voorkomen.

Noten:
 1. Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003) 2004;44:594-603.
 2. Caruso TJ, Prober CG, Gwaltney JM Jr. Treatment of naturally acquired common colds with zinc: a structured review. Clin Infect Dis 2007;45:569-74.
 3. Prasad AS, Beck FW, Bao B, Snell D, Fitzgerald JT. Duration and severity of symptoms and levels of plasma interleukin-1 receptor antagonist, soluble tumor necrosis factor receptor, and adhesion molecules in patients with common cold treated with zinc acetate. J Infect Dis 2008;197:795-802.
 4. Turner RB, Cetnarowski WE. Effect of treatment with zinc gluconate or zinc acetate on experimental and natural colds. Clin Infect Dis 2000;31:1202-8.
 5. Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zink, een levenskrachtig mineraalZink is een belangrijk mineraal. Het zit in elke menselijke lichaamscel. Zink helpt het immuunsysteem. Voldoende zink do…
Een zinktekort bij paarden komt veelvuldig voorEen zinktekort bij paarden komt veelvuldig voorEen tekort aan zink in een dieet bij paarden komt veel vaker voor dan je denkt. Helaas is de aardbodem redelijk arm aan…
Zinkoverdosis: Overmatige inname van zinkZinkoverdosis: Overmatige inname van zinkZink is van nature aanwezig in vlees, zeevruchten, noten, kaas, eieren en granen. Te veel zink veroorzaakt schadelijke e…
Tekort aan zink: oorzaken, symptomen & tips bij zinktekortTekort aan zink: oorzaken, symptomen & tips bij zinktekortZink is een mineraal dat meerdere functies heeft in het menselijk lichaam. Een tekort aan zink kan leiden tot uiteenlope…

De DNA-test: Wat maakt jou uniek?In de media komen DNA-tests vaak aan bod wanneer het over rechtszaken en forensische geneeskunde gaat. Een dief wordt ge…
De Nobelprijs: vijf catagorieën - Alfred NobelDe Nobelprijs: vijf catagorieën - Alfred NobelDe Nobelprijs voor de vrede is bij iedereen bekend, in totaal zijn er vijf categorieën waarin wetenschappers en vredesti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/mkrberlin
 • Caruso TJ, Prober CG, Gwaltney JM Jr. Treatment of naturally acquired common colds with zinc: a structured review. Clin Infect Dis 2007;45:569-74.
 • Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.
 • Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003) 2004;44:594-603.
 • Kimberly Everaert (Huisarts & Wetenschap). Zink verkort verkoudheid. Juni 2015, http://www.henw.org/nieuws/id219-zink-verkort-verkoudheid.html (geraadpleegd op 6-2-2016)
 • National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Zinc Fact Sheet for Health Professionals. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional (geraadpleegd op 6-2-2016)
 • Prasad AS, Beck FW, Bao B, Snell D, Fitzgerald JT. Duration and severity of symptoms and levels of plasma interleukin-1 receptor antagonist, soluble tumor necrosis factor receptor, and adhesion molecules in patients with common cold treated with zinc acetate. J Infect Dis 2008;197:795-802.
 • Turner RB, Cetnarowski WE. Effect of treatment with zinc gluconate or zinc acetate on experimental and natural colds. Clin Infect Dis 2000;31:1202-8.
 • Voedingscentrum. Zink. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx (geraadpleegd op 6-2-2016)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Dirima
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-03-2024
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.