Misbruik 20 jaar geleden: misbruik onderschat en verzwegen

Misbruik 20 jaar geleden: misbruik onderschat en verzwegen Misbruik wordt tegenwoordig serieuzer genomen dan twintig jaar geleden. Toen werd nog gedacht dat misbruik niets deed met kinderen, omdat ze niet in de gaten zouden hebben wat er was gebeurd. Tegenwoordig weet men wel beter: misbruik (ook op jonge leeftijd) vernielt levens en vraagt om een goede therapie.

Misbruik laat diepe sporen na bij de mensen die het ondergingen

Misbruik laat diepe sporen na bij mensen die het hebben ondergaan. Maar dat heeft ook vooral te maken met de manier waarop kinderen na het misbruik zijn benaderd en of ze erover hebben kunnen spreken. Zo’n 20 jaar geleden werd het vooral verzwegen en daar hebben de slachtoffers van het misbruik nu vaak heel veel last van. Velen van hen zijn depressief, plegen zelfmoord of komen zelf in de problemen.

Misbruik gaat vaak geleidelijk

Misbruik van kleine kinderen gaat vaak geleidelijk. De jongen of het meisje mogen bij de persoon thuiskomen, er wordt gespeeld (soms met kinderen van de dader), kinderen mogen veel meer dan bij hun eigen ouders. Als er een vertrouwensband is opgebouwd en ook de ouders vertrouwen in de dader hebben, komt het misbruik heel langzamerhand op gang. Er wordt gestreeld, geknuffeld, er gaat eens een hand onder een shirt of een broek en zo wordt het slachtoffer heel langzaam voorbereid op het verdergaande misbruik. Bovendien wordt het kind verteld dat het heel normaal is wat er tussen slachtoffer en dader gebeurt, maar dat papa en mama dat niet hoeven te weten. Vaak worden er spullen of geld gegeven in ruil voor de intimiteit. Uit angst voor ontdekking houden kinderen het ook vaak stil. Maar ook omdat er een band is die ze vaak niet graag verbroken willen zien worden, hoe vreemd dat ook mag klinken. De dader is namelijk vaak voor het slachtoffer ook iemand die een vertrouweling is. Voor een kind is zo’n relatie dan ook heel verwarrend en het kind komt vaak in een loyaliteitsconflict terecht. Ouders zien de dader vaak niet als iemand die hun kind kwaad wil doen, juist niet. Vaak lijkt de man in kwestie (het is over het algemeen een man) een reddende engel die ervoor zorgt dat het kind een vertrouwde omgeving heeft waar hij of zij terecht kan. Overigens komen mannen die misbruiken in alle lagen van de bevolking voor. Van de persoon die het kind moet helpen in een instelling tot de kleutermeester die voor de kinderen zou moeten zorgen. Ook psychiaters, kinderpsychologen, artsen, leraren en anderen misbruiken kinderen, dus iemand met zo’n beroep is geen garantie dat er geen misbruik kan voorkomen.

Ontuchtplegers bleven 20 jaar geleden vaak gewoon hun werk doen of bleven in de buurt wonen

In veel gevallen bleven ontuchtplegers zo’n 20 jaar geleden gewoon hun werk doen of in de buurt wonen waar ze het misbruik hadden gepleegd. Tegenwoordig wordt er wel voor gezorgd dat dit niet het geval is, maar kinderen die 20 jaar geleden werden misbruikt kwamen hun misbruiker daarna soms nog iedere dag tegen. Dat vergrootte de angst en de onveiligheid niet alleen, het maakte ook dat kinderen het nooit een seconde konden vergeten. Vaak moest een kind dan veranderen van omgeving en werd hij of zij daardoor dan ook nog gestraft. Ver weg van andere bekende zaken als vriendjes of school, moesten ze de draad weer oppakken na zo’n trauma.

Het verzwijgen van misbruik werd bijna van hogerhand opgelegd

Bovendien werd 20 jaar geleden nog vaak gezegd dat het kind er maar niet meer over moest praten. Dit zou beter zijn. Voor het kind, maar ook voor de dader. Waarmee het kind weer in een loyaliteitsconflict werd geduwd, voor de zoveelste keer. Geen wonder dat velen van hen in hun verdere leven vaak problemen hebben met vertrouwen, loyaliteit en met relaties.

De gevolgen van misbruik

De gevolgen van misbruik zijn lange tijd onderschat. Daar komt nog bij dat de gevolgen voor jongetjes helemaal bijna niet werden onderkend. Er werd lange tijd gedacht dat jongetjes niet het slachtoffer konden worden van misbruik en als jongens toch met verhalen kwamen werden ze vaak niet geloofd. Bovendien was de opinie in de jaren ’90 van de vorige eeuw dat seksueel misbruik bij kinderen geen gevolgen zou hebben, omdat de kinderen niet zouden beseffen wat er met hen was gebeurd. Daarom konden ze er geen last van hebben. Pas halverwege de jaren ’90 begon men in de geestelijke gezondheidszorg te beseffen dat misbruik het leven van kinderen kan verwoesten. De hulpverleners hadden meer kennis van de gevolgen en het werd ook steeds duidelijker hoe geraffineerd pedofielen met hun slachtoffers omgingen. Ook werd bekend dat er hele netwerken ontstonden van pedofielen die elkaar bovendien de kneepjes leerden van de omgang met kinderen. Maar echte hulp was er ook weer niet voor kinderen die het slachtoffer waren geworden van ontucht. Hulp was er wel voor vrouwen die verkracht waren, was er enige ondersteuning, maar ook die was toen nog echt niet optimaal.

Emotionele ontwikkeling van een kind dat is misbruikt is verstoord

Misbruik zorgt ervoor dat de emotionele ontwikkeling van een kind verstoord raakt. Dit komt omdat de daders dingen met de kinderen doen die ze niet snappen en die ze niet willen, maar waar ze niets tegen kunnen doen voor hun gevoel. Alle gevoel van veiligheid verdwijnt, de seksuele ontwikkeling wordt zomaar in gang gezet, terwijl het kind daar nog helemaal niet aan toe is. Bovendien moet het kind van alles voor zich houden, terwijl het juist met al die onzekerheid en vragen naartoe wil en zou moeten. Het kind schaamt zich, walgt van zichzelf en vertoont vaak destructief gedrag, omdat het zich nergens anders op kan richten. Ook komt onder kinderen die in hun jeugd zijn misbruikt vaak verslaving voor op latere leeftijd. Doordat instanties in die tijd benadrukten dat iedereen het maar moest vergeten, kregen kinderen daardoor het gevoel dat het hun schuld was. Dat er in die tijd bovendien ook nog eens hele lage straffen werden gegeven (zelfs werkstraffen) maakt het op latere leeftijd vaak helemaal niet te verteren voor het dan inmiddels volwassen slachtoffer.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Misbruik van kinderen door andere kinderenMisbruik van kinderen door andere kinderenKinderen die door andere kinderen worden misbruikt. Hoe kan dat? In 2010 werd Nederland opgeschrikt door een kindermisbr…
Verband tussen religie en huiselijk geweld of misbruikVerband tussen religie en huiselijk geweld of misbruikEr is toenemende bezorgdheid over het probleem van huiselijk geweld in de richting van beide echtgenoten, partners en ki…
Seksueel misbruik... de gevolgenDe gevolgen van seksueel misbruik is bij ieder persoon verschillend. Ieder mens gaat verschillend om met situaties. Het…

Geheugenchip vervangt de hippocampusGeheugenchip vervangt de hippocampusZonder de hippocampus zou de geheugentrein knarsend tot stilstand komen. Dit orgaan in beide helften van de hersenen fun…
Geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt (KCE)Geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt (KCE)Er is géén wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is ee…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • GGZ Friesland
Reacties

Erika, 21-06-2016
Ben vroeger misbruikt door een oom van mij waar we met broer en zussen vaak gingen logeren. Pas toen ik serieus verkering kreeg op mijn 18de is alles eruit gekomen, ik was misbruikt van m'n 9 tot 12 jr zoiets. Het ergste was dat mijn ouders het niet wilden geloven en me verweten dat ik er niet eerder mee gekomen was, dat deed zo'n pijn. Later is dat bijgetrokken en hebben ze het contact met hem verbroken. Ik heb mijn zussen en nichtjes nagevraagd maar zij zijn nooit misbruikt. Als ik hem ooit tegenkwam klapte ik dicht en bonkte mijn hart uit mijn lijf. Ik heb me altijd verheugd op de dag dat hij zou sterven. Dit is 3 dagen geleden gebeurd, de beste dag in mijn leven ooit, maar ik kan het niet plaatsen, ben emotioneel, alles komt terug. Ik ben 51 jaar en wil het vergeten, hoop dat dat snel komt. Reactie infoteur, 25-06-2016
Helemaal niet gek dat het nu allemaal weer bovenkomt. Daar is nu ook alle ruimte voor. Laat het gebeuren, praat er over met mensen als je die behoefte voelt en vier vooral dat die vreselijke man er niet meer is.

Nelly, 23-04-2016
Ik ben nu 55 jaar en weet sinds 2 weken dat ik rond mijn 12 - 13 - 14 jaar ben misbruikt.

Ik wil het volgende even kwijt: Ik weet niet wat erger is. Mijn lichamelijke klachten of zoals ik mij nu voel. Ik weet, hier moet ik door.

Ik weet het nu zelf 2 weken, jij bijna 1 week (en jij had het al langer door). Sinds ik het heb uitgesproken (dat ik misbruikt ben) lijkt het nog erger, dan de klachten die ik had.

Mijn hoofd zit al 2 weken vol Ik heb een geheim, dat ik nog maar met 1 iemand heb gedeeld.
Wanneer zeg ik het of niet. Ik kan het nog tegen niemand zeggen. Ik ben er zelf nog lang niet uit. Weet zelf amper hoe ik mij voel en er mee om moet gaan. Reactie infoteur, 14-06-2016
Ik kan me dat heel goed voorstellen. Dat je het zelf eigenlijk nog maar net weet en dat je hele leven een soort leugen lijkt. Heel moeilijk. Ik hoop dat je de kracht vindt om dit te doorstaan en dat op een gegeven moment ook weer vreugde en geluk je deel zullen zijn.

Bo, 15-07-2015
Ik ben zelf slachtoffer geweest en nu ben ik 38 en besef wat dat allemaal teweeg gebracht heeft! Het heeft mij vernield en de dader leeft zijn leven alsof er niks aan de hand is geweest maar hij weet wel beter! Ik gun het niemand en hoop dat zo iemand het nooit meer doet bij wie dan ook! Ik moet nu opnieuw alles leren en ook het leven zo der geheim… Het voelt bevrijdend maar ik ben er nog lang niet! Reactie infoteur, 20-08-2016
Heel moeilijk, zeker als u het zo lang geheim heeft gehouden. Veel sterkte

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.