Interessante weetjes omtrent tweelingen

Sommige vrouwen hebben meer kans op het bevallen van een tweeling dan anderen. Hoe komt dat? We staan even stil bij enkele verduidelijkingen en weetjes.

Toename van het aantal tweelingen

De laatste decennia is het aantal geboren tweelingen serieus toegenomen. We spreken dan over twee-eiige tweelingen, want het aantal eeneiige tweelingen bleef door de jaren eigenlijk constant. Eeneiige tweelingen ontstaan uit één eicel die door één zaadcel bevrucht wordt en berust op toeval. twee-eiige tweelingen ontstaan uit een dubbele eisprong: twee verschillende eicellen worden op hetzelfde moment door twee verschillende zaadcellen bevrucht.

Er zijn wel enkele duidelijk aanwijsbare redenen voor deze toename. Deels is dit erfelijk bepaald. Er zijn echter ook nog enkele andere verklaringen:

Zonlicht

Zonlicht zorgt voor een toename van een bepaald hormoon FSH. Dit stofje zorgt ervoor dat een eicel rijpt of dat er een eisprong tot stand komt. Zijn er veel van deze stoffen aanwezig, kunnen er meer cellen rijpen en is de kans op een tweeling groter. In zonovergoten gebieden is de kans op tweelingen dus groter.

Leeftijd

De hoge leeftijd van de vrouw die gaat bevallen heeft misschien de grootste invloed. Als vrouwen ouder worden, gaan de eierstokken slechter functioneren. Dit wordt gecompenseerd door een toename van de hoeveelheid FSH. Ook IVF kan een invloed hebben. In dat geval worden er vaak twee eicellen geplaatst in de baarmoeder, waardoor er dus ook twee effectief zouden kunnen volgroeien.

Roken

Roken heeft hetzelfde effect op de eierstokken als ouder worden en kan dus ook een oorzaak zijn.

Hoe sterk lijken tweelingen op elkaar?

Onderzoek heeft uitgewezen dat een meisje dat een tweeling is met een jongen iets meer 'mannelijke' eigenschappen heeft dan een gewoon meisje, omdat ze tijdens de zwangerschap en het delen van de buik met het jongetje, meer blootgesteld is aan testosteron. Voor het overige is het te vergelijken met een gewone broer of zus.

Eeneiige tweelingen zijn altijd van hetzelfde geslacht en zijn identiek erfelijk bepaald. Bij een eeneiige tweeling vinden we soms wel dezelfde moedervlekken of andere lichaamseigenschappen terug in spiegelbeeld. Ook gebeurt het dat de ene linkshandig en de ander rechtshandig is. Dit kan als de bevruchte eicel pas in een laat stadium splitst. Siamese tweelingen zijn hier een extreem geval. Dit kan gebeuren als de splitsing erg laat en onvolledig is en de embryo zich al in een beginstadium van ontwikkeling bevond.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er geen telepathische band bestaat tussen tweelingen. Wel lijken de gedachten meer op mekaar en maken ze vaker dezelfde keuzes dan andere mensen.

Meer dan één op de acht zwangerschappen begint als tweeling. Toch is de kans dat u als deel van een tweeling geboren wordt slechts 1 op 27. Dit komt doordat één deel is gestorven door bepaalde afwijkingen van de chromosomen. Gebeurt dat vroeg in de zwangerschap, wordt er vaak zelfs niets van gemerkt. Gebeurt dat later, dan kunnen er wel complicaties optreden, zoals infecties of een keizersnede.
© 2007 - 2023 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tweeling met verschillende vadersEen tweeling met verschillende vadersEen Texaans gezin haalde 18 mei 2009 wereldwijd het nieuws met hun elf maanden oude tweeling. Beide tweelingbroertjes Ju…
Tweelingen en erfelijkheidJaarlijks worden in Nederland ongeveer 2000 tweelingparen geboren. Wij krijgt er een tweeling en hoe komt dat? Voor twee…
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
De Tweelingen of GeminiDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Tweelingen, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…

WetenschapweetjesWetenschapweetjesWat is een vacuüm? Wat is het absolute nul-punt? Is het nu mogelijk om een perpetuum mobile te maken? Wat is ballistiek…
Lichtstralen - StralingLichtstralen - StralingWat is de snelheid van het licht? Wat zijn infrarode stralen precies? Wat is ultraviolette straling? Hoe werkt röntgenst…
Bronnen en referenties
  • Psychologie-magazine
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.