InfoNu.nl > Wetenschap > Ruimtevaart > De maan als energiebron

De maan als energiebron

De maan als energiebron De maan vliegt altijd boven ons hoofd. Hij is rijk aan vele grondstoffen en materie waar op aarde een tekort aan is of zelfs niet aanwezig zijn. Er kan op vele manieren gebruik/misbruik worden gemaakt van de maan. Er kan geld worden verdient via grondstofwinning, heliumwinning en zonne-energie. Op aarde is een gebrek aan fossiele brandstof en aan alternatie energie winnings methoden. Op de maan kan wel genoeg energie worden gewonnen om de aarde te voorzien.

De maan in loop van tijd

De maan was vroeger een groot mysterie. Men wist niet of er water of leven op de maan was. Nu is men erachter dat de donkere vlekken geen meren zijn maar kraters, en er geen leven op de maan mogelijk is door de omstandigheden. Er zijn al een paar maanbezoeken geweest, de eerste(het is een raadsel of het echt een bezoek is geweest of allemaal in scene is gezet in een studio) door Armstrong. Op Aarde ontstaan steeds meer problemen, een daarvan is het energietekort. Het onverantwoorde omgaan met de fossiele brandstoffen heeft er toegeleid dat de voorraad enorm is gekrompen en niet lang meer is te gebruiken als energiebron. Er zijn inmiddels al veel alternatieve energiewinningsmethoden gevonden. Windenergie is voor iedereen zeer bekend, ook zonne-energie wordt vaak gebruikt. Toch leveren deze 2 methoden niet genoeg energie op om in de toekomst de wereld van energie te kunnen voorzien. Een nieuw alternatief is het energiewinnen op de maan. Zal de maan in de toekomst daadwerkelijk als energiebron gaan dienen of is dit een onmogelijke opgave?

De maan en zonne-energie

Er zijn veel plannen gemaakt voor energiewinning op de maan. Hiervoor zijn allerlei systemen ontworpen om dit mogelijk te maken. De energie moet gewonnen door middel van zonnepanelen. De zonnepanelen op Aarde werken ook maar brengen veel minder op dan zonnepanelen buiten onze atmosfeer. Onze atmosfeer blokkeert namelijk een enorme hoeveelheid aan zonne-energie. Er zijn ook plannen om in de vorm van satellieten zonnepanelen buiten onze wolkendeken te brengen, dit heeft echter een veel groter kostenplaatje. Het op de maan bouwen van zonnepanelen is veel makkelijker en de benodigde grondstoffen zijn al op de maan aanwezig. Ook is de zwaartekracht op de maan klein dus kunnen er gemakkelijk vele malen grotere zonnepanelen worden gebouwd zonder dat die enorm hoeven te worden verstevigd. Het klinkt allemaal als toekomstmuziek, maar er zijn nu al systemen ontwikkeld die genoeg energie kunnen winnen voor de hele wereld. Het kostenplaatje is weliswaar fors maar de inkomsten zijn in verhouding zo hoog dat het een koopje is. Als de energie eenmaal is gewonnen moet die natuurlijk nog naar de Aarde worden gestuurd. Hiervoor, in plaats van een enorm stroomdraad, kan gebruik gemaakt worden van microgolflasers, de energie kan op de Aarde opgevangen worden door middel van antennes en hier weer omgezet worden in elektriciteit. De maan is dus heel gunstig om zonnepanelen op te plaatsen is uit veel onderzoek gebleken, het enige waarop gewacht wordt is het lef om de stap te nemen om de plannen daadwerkelijk in werking te brengen.

De maan als kolonie

Om deze panelen en systemen te bouwen zijn altijd mensen nodig. Een groot probleem is zuurstof en water voor de mensen die langere tijd op de maan moeten blijven om te werken aan deze systemen. In 1996 en 1998 hebben twee robotverkenners aanwijzingen gevonden voor de aanwijzigheid van waterijs op de maan. Het meenemen van water naar de maan kost maar liefst 20.000 euro per liter. Het winnen van water op de maan zou het kostenplaatje al fors drukken. Hiernaast moet er ook zuurstof op de maan zijn. Hiervoor is een zuurstoffabriek ontworpen. De maangrond bevat veel zuurstof dat gereageerd heeft met andere stoffen, na bewerking de fabriek komt de zuurstof vrij en kan de grond weer teruggeplaatst worden. Een zuurstoffabriek heeft een vermogen van twee miljoen ton vloeibare zuurstof per maand. De voorzieningen voor "de maanwerkers" kunnen dus getroffen worden.

Nog een manier van energiewinning

Naast zonne-energie kan er ook helium 3 worden gewonnen op de maan. Helium 3 is een geladen deeltje dat als brandstof gebruikt zal gaan worden voor de nieuwste kernfusiereactors. Bij deze nieuwe kernfusiereactors ontstaat geen kernafval wat een enorm voordeel is, een enorm nadeel is echter dat helium 3 op aarde zeer schaars is en dus enorm duur is. Op de hele aarde is er niet meer dan 200 kilo van. Op de maan is er echter een heleboel helium 3, een paar miljoen ton zelfs. Met een ton helium 3 kan net zoveel energie worden gewonnen als met het verstoken van 130 miljoen vaten olie. Honderd ton helium 3 zou genoeg energie opleveren om de hele Aarde met energie te voorzien. Eerst zullen er een boel investeringen moeten worden gemaakt maar als er eenmaal helium 3 gewonnen kan worden op de maan zal het enorme bedragen opleveren. Één kilogram helium 3 is namelijk drie miljoen dollar waard.

De maan in de toekomst

Voorlopig is de maan alleen maar een plek waar allerlei onderzoeken worden uitgevoerd door de NASA en andere onderzoekscentra. Het gaat voorlopig dus alleen om ontdekkingsreizen, er zal echter zeker een moment komen waarop de maan gebruikt zal worden voor verschillende nuttige doeleinden waaronder het winnen van energie door zonnepanelen, en het winnen van helium 3. Zo zal de maan in de toekomst uitgroeien tot een enorm onderzoekscentra met een snel groeiende bevolking.
© 2007 - 2019 Van_diepen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen leasen is de oplossingZonnepanelen leasen is de oplossingWij worden steeds milieubewuster, de auto’s worden steeds kleiner en zuiniger en de nadruk komt steeds meer te liggen op…
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Wat kosten zonnepanelen en zonnecollectoren?Met zonnepanelen en zonnecollectoren kunt u energie opwekken. Er bestaat in Nederland een mogelijkheid om subsidie te kr…
Premies en subsidies voor zonnepanelen in VlaanderenPremies en subsidies voor zonnepanelen in VlaanderenZonnepanelen worden steeds populairder. Ze wekken groene stroom op en kunnen een flinke besparing zijn op uw energiereke…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…

Reageer op het artikel "De maan als energiebron"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 10-01-2008 23:08 #2
Een paar aanmerkingen:
- Dat de maanlanding in scene is gezet is duidelijk onzin, dat moet niet als vraag worden behandeld.
- Binnen 50 jaar zal zonne-energie via zonne-panelen in de ruimte naar de aarde worden gestraald en het zal uiteindelijk de belangrijkste energiebron voor de aarde worden.

Victorho (infoteur), 23-12-2007 18:39 #1
Even een reactie op Kaj Turfanda:
Het is daarom een goed idee om te beleggen in grondstoffen. Veel thema beleggingsfondsen zijn er inmiddels om in te investeren. Goud is ook erg rendabel :-).

Infoteur: Van_diepen
Gepubliceerd: 04-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Reacties: 2
Schrijf mee!