NanoFLOWCELL, zout als alternatief voor fossiele brandstof

Het bedrijf NanoFLOWCELL AG heeft een krachtige nieuw redox flow accu ontwikkeld waarop een auto kan rijden. Het principe van een redox flow batterij dateert al uit 1933, maar de techniek is anno 2014 zo verbeterd dat er daadwerkelijk genoeg energie kan worden vrij gemaakt. Doordat de accu werkt op zout elektrolyt vloeistof, kan hij theoretisch eenvoudig door te tanken worden opgeladen. Dit maakt de nanoflowcell zeer interessant voor de toekomstige elektrische auto's.

Redox flow accu

Een redox flow accu is een type oplaadbare accu die bestaat uit twee chemische componenten opgelost in vloeistoffen die in het systeem gescheiden worden door een membraan. De uitwisseling van ionen vindt plaats door het membraan terwijl beide vloeistoffen circuleren in hun eigen ruimte. Hierdoor vindt een "koude verbranding" plaats, waarbij oxidatie en reductie processen parallel gebeuren en daardoor elektrische vermogen produceren.

Voor- en nadelen

Een redox flow accu is technisch verwant aan zowel een brandstofcel en een elektrochemische cel. In tegenstelling tot de gangbare accu’s bestaan bij een redox flow accu de elektrolyten uit een vloeistof en zijn deze niet deels aan een vaste stof (platen) gebonden zoals bijvoorbeeld bij een lood- of li-ion accu. Het voordeel is dat door het ontbreken van de platen de levensduur bijna onbeperkt is. Ook de hoeveelheid opgeslagen energie is onbeperkt. Door de elektrolyt tank te vergroten kun je meer energie opslaan en dat maakt het een effectief opslagmedium voor elektrische energie. Een groot nadeel was dat de meeste stroomcellen relatief minder krachtig waren en ze verreisden meer geavanceerde elektronica.

Nanoflowcell

Geschiedenis

De eerste toepassing van de stroomcel techniek stamt al uit 1933. De eerste commerciële toepassingen vonden plaats in de jaren 80. In 1986 werd de techniek door de University of New South Wales in Australië gepatenteerd. In 2014 werd een technologie aangekondigd dat de lithium-zwavel chemie rangschikt in een netwerk van nanodeeltjes. Hierdoor kan meer energie worden onttrokkenHet is mogelijk om een tot vijf keer hogere energiedichtheid te halen als in eerdere type redox accu's. Hierdoor wordt de opslag vergroot van 25 Wh per kg elektrolyt tot 120 Wh per kg elektrolyt. Deze nanoflowcell maakte het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om een auto op een flow accu te laten rijden.

Kracht

De nanoflowcell is zo krachtig dat een voertuig 20 keer verder kan rijden op een nanoflowcell batterij dan op een conventionele lood-zuur accu en 5 keer verder dan de lithium-ion-technologie van de meeste van de huidige elektrische auto's. Ook duurt het opladen minder lang. Om de accu weer op te laden kan de verbruikte elektrolyt vervangen worden door nieuwe. De verbruikte elektrolyt kan vervolgens buiten de accu opnieuw opgeladen worden.

Eenergieopslag

De nanoflocell is de eerste technologie die efficiënt grote hoeveelheden energie kan opslaan. Het elektrolytische energie opslagmedium behoud alle energie en het is ook zeer stabiel en veilig te bedienen.
Deze technologie biedt veel nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Bijvoorbeeld in de luchtvaart, voor spoorvervoer en voor energie voor woningen.

Energie en vermogen van verschillende energiesoorten

Energiesoortvermogen (W/kg)Energie (W/kg)Factor in vergelijking met een Li-ion accu
Lood-zuur100300,25
Li-ion300-4000r1201
Redox flowcel106001
Nanoflowcell6000118005
Benzine of dieselAfhankelijk van de motor 100

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van een autobatterijDe werking van een autobatterijDe batterij in een auto is een lood-accu. Deze batterij is nodig om de wagen te starten en om alles wat elektrische ener…
Je eigen drone maken: de accuJe eigen drone maken: de accuEen belangrijk onderdeel van je drone is de accu, oftewel batterij. Zonder batterij kan je drone namelijk niet vliegen.…
Wat is een elektrische auto?Steeds meer mensen overwegen om een elektrische auto te kopen. Dat kan zijn voor het milieu of om financiële redenen. Ma…

Goud: Het elementGoud: Het elementHet symbool voor goud 'Au' komt van 'Aurum', Latijns voor goud. Zijn goede koudvervormbaarheid, elektrische geleidbaarhe…
Platina: Het elementPlatina: Het elementHet kostbare platina is als edelmetaal niet reactief en mede daardoor heeft het grote corrosieweerstand, ook bij hogere…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanadium-redox-accumulator, bezocht op 7-10-2014
  • http://www.nanoflowcell.com/en/nanoflowcell#nanoflowcell-potenzial, bezocht op 7-10-2014
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 22-07-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.