Het hardverchromen van metalen

Het hardverchromen van metalen Door de zwaarbelaste onderdelen met geavanceerde thermische en galvanische technieken te voorzien van een hardchroom deklaag, worden de eigenschappen van moedermetaal en chroomlaag gecombineerd. Het moedermetaal vangt de mechanische belasting van het onderdeel op en de deklaag beschermt het onderdeel tegen corrosie, slijtage en agressieve erosieve stoffen. Bij hardverchromen is de deklaag zeer hard en voorzien van de juiste oppervlaktestructuur om bijvoorbeeld smeerolie vast te houden en creert zo een zeer laag wrijvingscoëfficiënt..
Hardverchroomd onderdeel / Bron: Wizard191, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hardverchroomd onderdeel / Bron: Wizard191, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hardverchromen

Hardverchromen is een galvanisch proces met een uitstekende hechting op diverse metalen en legeringen. Bij hardverchromen wordt d.m.v. elektrolyse een laag chroom op het werkstuk neergeslagen. Hoe langer het werkstuk in het chroombad hoe dikker de chroomlaag. De chroomlaag gaat van enkele microns tot een millimeter. Het oorspronkelijke metaal behoudt zijn eigenschappen. Tijdens het hardverchromen wordt de badvloeistof continu rondgepompt, hetgeen voor een gelijkmatige concentratie van het chroom zorgt en voor een homogene badtemperatuur. Door permanente controle van het proces met precisie-meetinstrumenten worden oppervlakte ruwheid en laagdikte beheerst tot op duizendste milimeters.

Door z`n specifieke eigenschappen wordt een deklaag van hardchroom veel toegepast voor hydraulische cilinders, matrijzen, geleidingen en te reviseren onderdelen. Onderdelen worden gelijk aan de maat verchroomd of nadien op de maat gehoond.

Micro hardverchromen

Microhardverchromen is hardverchromen met een geringe laagdikte, vaak niet meer dan 5 micron. Deze bewerking vindt veel toepassing voor machineonderdelen die weinig of niet belast worden. Door de geringe laagdikte hoeft de chroomlaag niet nabewerkt te worden.Tijdens het verchromen vervormt het werkstuk niet omdat het proces wordt uitgevoerd bij maximaal 60 οC.

Samenvatting eigenschappen hardchroom

 • Laagdikte tussen 5 micron en 1000 micron.
 • Hardheid 950 - 1100 vickers dat is 68 Rockwell.
 • Hoge bescherming tegen corrosie.
 • Hoge slijtweerstand.
 • Machine onderdeel is bestand tegen hogere temperatuur.
 • Bij een maat correctie is hardchroom de oplossing! Op maat brengen gebeurt met grote nauwkeurigheid.
 • Kostenbesparend, revisie door hardverchromen is meestal voordeliger dan een nieuw onderdeel. Voor oldtimers is het tevens de oplossing bij moeilijk verkrijgbare onderdelen.
 • Goede loopeigenschappen door poreus chroomlaag die smeerolie opneemt. Waardoor zeer laag wrijvingsweerstand, circa 1/5de van staal.

Nikkelhardchroom

Daar waar men extreem hoge eisen stelt aan de mechanische en chemische eisen aan de deklaag, kan Nikkelhardchroom toegepast worden Door een metalen onderdeel voor een machine of ander type werktuig te voorzien van een deklaag bestaande uit nikkel-hardchroom worden de materiaaleigenschappen van alle metalen gecombineerd. het basismetaal de mechanische belastingen van het onderdeel op, nikkel en chroom deklagen beschermt tegen corrosie, slijtage en agressieve stof.

Bij nikkel hardverchromen wordt vóór het hardverchromen eerst een deklaag van nikkel aangebracht. Hiermee wordt het basismateriaal volledig afgesloten voor invloeden van buitenaf. Hardchroom heeft een open structuur voor de juiste smeereigenschappen. Bij nikkel hardverchromen is de deklaag hard en voorzien van de juiste oppervlaktestructuur. Dat levert een hoge slijtageweerstand op. Bij deze dubbele bewerking krijgt het tevens een hoge weerstand tegen agressieve stoffen. Deze techniek wordt toegepast bij zware hydraulische en mechanische systemen in agressieve omgevingen, zoals hydraulische cilinders in waterwerken, op schepen en in de offshore.

Lasercladding

Lasercladding is een proces waarin een dunne laag metaalpoeder wordt aangebracht op het basismateriaal van een machineonderdeel. Het toevoegmateriaal en basismateriaal gaan een metallurgische verbinding aan. Lasercladding wordt toegepast als oppervlaktebehandeling voor elke soort metaallegering. Het kenmerkt zich door een nauwkeurige laag van enkele microns. Het wordt steeds meer toegepast bij repareren van beschadigde machine onderdelen. Er vindt geen nabewerking plaats.

Voordeel lasercladding t.o.v. hardchroom en hardnikkelchroom

In tegenstelling tot nikkelhardchroom worden bij het LaserCladding de beide metalen met elkaar versmolten. De temperatuur blijft laag waardoor de materiaaleigenschappen van het metaal behouden blijft. Het Lasercladding proces vervormt het product niet omdat de warmte inbreng gering is. Het resultaat is een zuivere oppervlaktelaag welke de beste slijtageweerstand, corrosieweerstand en loopeigenschappen combineert.

Revisie en reparatie

Uitgesleten gaten herstellen door hardverchromen en nahonen.
Bewerking volgorde:
 1. Uitgesleten gat of boring door honen of slijpen weer rond maken met een overmaat.
 2. Iets te dikke laag hardchroom aanbrengen zodat een nabewerking kan plaatsvinden.
 3. Door honen het gat weer op de oorspronkelijke (of gewenste) maat brengen.
 4. Het onderdeel is in alle opzichten weer als nieuw.

Lees verder

© 2013 - 2024 Custor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warmtebehandeling van staalEr is een duidelijk verschil in eigenschappen van gewalst staal in walsrichting en loodrecht erop. Een “bandstructuur” m…
Chroom: Het elementChroom: Het elementChroom is een heldere blauw-witte, hard en corrosiebestendig metaal. Het chroomoxide geeft voorwerpen een groenachtige t…
Nitreren en nitrocarbonerenNitreren is het staal oppervlak slijtvast maken door stikstof-diffusie. Nitrocarboneren is het proces waarbij er naast s…

Puddle staal, het staal van de EiffeltorenPuddle staal, het staal van de EiffeltorenDe Eiffeltoren, gebouwd in 1888-1889, is meer dan een staalconstructie, het staat voor het staaltijdperk, het begin van…
Wat houden beugels in een betonbalk in?Wat houden beugels in een betonbalk in?Een betonnen balk is een standaard combinatie van betonmateriaal tezamen met betonstaal in de vorm van een korf. Horizon…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Svdmolen At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Plating Solutions BV - info@platingsolutions.nl
 • http://www.verspaningstechniek.nl/honen/versleten-gaten-hardverchromen-en-honen
 • http://www.jansenchroom.nl/hardchroom.asp
 • http://www.hardchroomwever.nl/hardverchromen.htm
 • http://www.dhaene-nv.be/nl/hardverchromen-6.htm
 • http://www.bel-tec.be/coatings/galvanische-electrolytische-coatings/hardchroom.html
 • Afbeelding bron 1: Wizard191, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Custor (173 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.