Hoe werkt je afstandsbediening
Wil je weten hoe de afstandsbediening van jouw televisie, stereo of video werkt? Hier staat in korte lijnen uitgelegd deze te werk gaat.
Infrarood diode
De meeste afstandsbedieningen van elektrische apparaten als je televisie en je stereo werken door middel van een infrarood diode, dat zich vooraan de afstandsbediening bevindt. Wanneer je bijvoorbeeld het knopje volume + of volume - induwt gaat de afstandsbediening knipperlichtsignalen uitzenden naar je televisie. Dit licht kun je niet zien omdat het infraroodlicht is. We kennen allemaal het lichtspectrum van rood tot violet, maar buiten deze zichtbare elektromagnetische stralen zijn er ook stralingen die wij niet kunnen zien. Voor rood komt infrarood, en na violet komt ultraviolet. Infrarood wil zeggen: onder rood, en ultraviolet wil zeggen: boven violet.
Infrarood
Infrarood staat voor warmtestraling, sommige camera's zoals bijvoorbeeld bewakingscamera's zijn ook gevoelig voor infrarode stralingen. Als je met je afstandsbediening naar zo een camera richt en je drukt op een knop, dan zult je een lichtje zien knipperen op de monitor. Als je een andere knop indrukt zal het lampje op een andere snelheid of een andere frequentie knipperen. Elk knopje heeft een andere knipperfrequentie.
Ontvang infrarode lichtsignalen
Op je tv zit ook een sensor die deze infrarode lichtsignalen ontvangt en vertaalt. Hierdoor ziet je televisie, stereo of video het signaal dat jij uitzendt door op het knopje te drukken en zal hij van post of volume veranderen. De coderingen van het infraroodsignaal verschilt van merk tot merk, daarom dat jou afstandsbediening niet op andere merken televisies werkt. Je hebt ook universele afstandsbedieningen die op verschillende merken televisies werken, dan hoef je maar het juiste merk in te stellen, en klaar.
Nu je weet dat je afstandsbediening werkt met een soort licht begrijp je ook wel dat je afstandsbediening ook werkt als je door doorzichtig glas, of via een spiegel schijnt.
© 2007 - 2024 Sennaj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Testen: een vak apartDe laatste jaren wordt iedereen (de gehele markt) zich bewust dat bij een produkt een zeker kwaliteits-kenmerk zou moete…
Bruggen door de tijdBruggen hebben sinds de eerste boomstam over een rivier een symbolische betekenis. Bruggen verkleinen de kloof tussen vo…