De ontwikkeling van de 3D-printer

De ontwikkeling van de 3D-printer De 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht en langzaam komt de 3D-printer ook naar de consument toe. De consument staat vooralsnog niet te springen om deze 3D-printer en voorlopig zullen we hem beslist nog niet in veel huizen vinden. Desondanks kunnen we niet meer om de 3D-printer heen.

De HEMA en de 3D-printer

HEMA is de eerste bekende winkelketen die zich naast het gewone assortiment richt op 3D-prints voor particulieren. Bij bepaalde HEMA-vestigingen en bij HEMA-online kon je sieraden, telefoonhoesjes en een beeldje van jezelf of je gezinsleden laten printen. De sieraden en telefooncase kon je in 2014 zelf via de HEMA-site aanpassen en hiermee creëerde je een eigen product. De mogelijkheden waren helaas nogal beperkt en anno 2015 waren ze weer volledig verdwenen. Het beeldje werd gemaakt van een scan.

De werking van een 3D-printer

Een 3D-printer bouwt een object laag voor laag op. Hij maakt hiervoor gebruik van een digitale tekening en een grondstof. De grondstof is meestal een plasticsoort zoals nylon of ABS (het materiaal van de LEGO-blokjes), maar er wordt gebruik gemaakt van en geëxperimenteerd met meerdere grondstoffen, zoals keramiek, glas (door het printen in zand), brons, titanium, roestvrij staal, chocolade en goud. Andere verdergaande experimenten zijn het gebruiken van polymeren met gerecycled hout voor het maken van houten objecten en het printen met menselijk materiaal voor het maken van kunstharten en dergelijke.

De 3D-printer voor thuisgebruik

De printer is voor de particulier nogal duur in aanschaf. Sommige mensen kiezen voor de Reprap. Dit is een bouwpakket van een 3D-printer die je zelf in elkaar moet zetten. Het leuke van deze 3D-printer is dat hij eenmaal in elkaar een nieuw bouwpakket kan uitprinten. Zo reproduceert je bouwpakket zichzelf. Het nadeel van deze 3D-printer is de kwaliteit. Die is niet geweldig.

Wanneer je een beetje creatief bent kan je honderden objecten ontwerpen om zelf te maken met je 3D-printer. Dit kan met CAD-software, maar er komen ook steeds meer andere gebruiksvriendelijkere programma’s op de markt waarmee 3D-objecten kunnen worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn applicaties zoals 123D Design en 123D Sculpt voor eenvoudige ontwerpen. Een ander leuk programma waar veel mee kan is Google SketchUp. Dit programma biedt naast veel mogelijkheden een duidelijke uitleg hoe je van je ontwerp een 3D-print kan maken (shapeways) en veel (gratis) te downloaden ontwerpen in 3D Warehouse.

Wanneer je graag ontwerpen van een ander bekijkt of deze wil kopiëren of modificeren kan je naast 3D Warehouse ook terecht bij sites zoals www.thingiverse.com en www.youmagine.com voor ontwerpen. Op deze sites staan diverse objecten zoals speelgoed, lampen, opbergdozen, sieraden, iPhone-hoesjes en dergelijke.

Een 3D-print laten maken

Wanneer je als particulier of als bedrijf een keer zelf iets wil ontwerpen en dit wil laten uitprinten is het niet noodzakelijk om zelf een 3D-printer aan te schaffen. Je kan je ontwerp ook laten uitprinten bij diverse (online) 3D-printershops of Fablabs. Daarnaast is er een Nederlandse firma, genaamd 3D Hubs die tegen een commissie van 15% mensen met een 3D-printer in contact brengen met opdrachtgevers. 3D Hubs werkt hierbij wereldwijd.

De toekomst van de 3D-printer

De 3D-printer staat nog teveel in de kinderschoenen. Er moet nog heel wat aan gesleuteld worden voordat de 3D-printer geschikt wordt voor veelvuldig thuisgebruik. Daarnaast is het zo dat het 3D-ontwerpen en het 3D-printen voor de meeste mensen nogal ingewikkeld is. Het is makkelijker om een kant-en-klaar product te kopen dan uren aan een ontwerp te werken, wat je dan ook nog op een ingewikkelde manier moet uitprinten.

Wel is het zo dat het 3D-printen in de toekomst een steeds grotere plaats in onze maatschappij gaat innemen. Het zou dus slim zijn het 3D-printen en het 3D-ontwerpen meer aan bod te laten komen in het huidige onderwijs en dit te introduceren op middelbare scholen. Misschien helpt dit om een omwenteling te weeg te brengen en worden onze nakomelingen creatieve consumenten in plaats van passieve consumenten.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
A0 en A1 printers: alle types en mogelijkhedenEr zijn vele verschillende A0 en A1 printers op de markt. De vraag is: welke grootformaat printer past het beste bij uw…
Tips voor het afdrukken van een document met printerTips voor het afdrukken van een document met printerAls je een document wilt afdrukken heb je een printer nodig. Er zijn veel verschillende printers. De meest voorkomende z…
Maak pdf’s met AcroPdfMaak pdf’s met AcroPdfIn feite was OpenOffice.org de eerste die programmatuur beschikbaar stelde waarmee je eenvoudig pdf’s kunt maken. Inmidd…

Elektriciteit: over volt, stroom, vermogen en kilowattuurEen leven zonder elektriciteit kunnen we ons vandaag de dag maar moeilijk voorstellen. We gebruiken de hele dag allerlei…
Scheuren beton: beton hoort te scheuren, maar niet teveel!Scheuren beton: beton hoort te scheuren, maar niet teveel!Binnen constructies wordt volop beton toegepast, omdat het een relatief hoge drukcapaciteit heeft. Tezamen met wapenings…
Bronnen en referenties
  • www.3dprinterskopen.com
  • www.ground3d.nl
  • www.sketchup.com
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-07-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.