Civiele techniek
De civiele techniek is een breed vakgebied binnen de technische sector dat werkt aan kunstmatige en natuurlijke objecten welke een algemeen nut dienen voor voor de mens en onze leefomgeving. De civiele techniek richt zich op het ontwerpen, construeren, bouwen, onderhouden en beheren van bovengenoemde objecten.
Al eeuwen worden de constructies van de civiele techniek gedaan, denk bijvoorbeeld aan de aquaducten van de romeinen, de wegen van Napoleon, etc. Echter deze constructies worden allemaal gemaakt uit militair belang, het uitbreiden van het rijk, en het snel transporteren van de troepen. Eind 19e eeuw ontstond de civiele techniek als tegenhanger van de militaire techniek. Tot die tijd bouwde ook in Nederland de Genie nog de bruggen en de andere civiele constructies.
De 4 richtingen
De civiele techniek is globaalweg opgebouwd uit 4 onderdelen, namelijk:
- Waterbouwkunde
- Watermanagement
- Wegbouwkunde
- Constructief
Hierbij moet opgemerkt worden dan alle onderwerpen elkaar natuurlijk voor een groot deel overlappen.
Waterbouwkunde
De waterbouwkunde richt zich voornamelijk op alle waterbouwkundige werken voor algemeen nut. Hierbij kan gedacht worden aan rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), waterbeschermingsconstructies zoals dijken, rioleringen, kanalen, en vele andere constructies. Ook de baggertechniek hoort hierbij, het uitdiepen van kanalen, of het creëren van nieuw land.
Watermanagement
Het watermanagement richt zich globaal op 3 punten, namelijk: ‘Hydrologie, gezondheidstechniek en waterbeheer.’ Hydrologie houdt zich bezig met hoe het water zicht gedraagt, zowel onder als boven de grond. Gezondheidstechniek richt zich op de kwaliteit van alle soorten water in de omgeving, en hoe deze kwaliteit gehandhaafd blijft. En tot slot het waterbeheer, hierbij is men vooral bezig met de watersystemen, hoe de systemen in een bepaald gebied toe te passen, zodat er geen wateroverlast optreedt, en het watersysteem aan alle eisen blijft voldoen.
Wegbouwkunde
De wegbouwkunde richting houdt zich bezig met het ontwerp, bouw en beheer van alle soorten wegen. Ook verkeerskunde valt hieronder. Hierbij wordt vooral gekeken naar intensiteiten, verkeersstroming, verkeersveiligheid, etc.
Constructief
De laatste specialisatie is constructief. Hierbij wordt gekeken naar de sterkte en krachten die vrijkomen op een bepaalde constructie. Zodat deze constructie aan alle veiligheidseisen voldoet, en optimaal belast kan worden.