Helemaal gek in het hoofd door de lente: lentekriebels

Veel mensen hebben er last van in voorjaar: lentekriebels. Ze voelen zich net zo uitgelaten als koeien die voor het eerst de wei weer in mogen. Ze willen naar buiten, flirten meer, voelen zich veel vrolijker en uitbundiger dan in de winter. Hoe komen die lentekriebels? En hoe ontstaan lentekriebels?

Voorjaarsgekte

Zodra de eerste voorjaarszonnestralen zich laten zien, lijkt de wereld wel gek te zijn geworden. Iedereen rent naar het tuincentrum om daar massaal plantjes aan te schaffen, er wordt driftig in tuinen geharkt en de terrassen stromen vol. Ook als het daar nog helemaal niet zo warm is en soms zelfs nog de vorst in de grond zit. Veel mensen voelen zich ook veel energieker, blijer, willen opeens van alles gaan doen.

Hoe ontstaan lentekriebels?

In feite zijn de lentekriebels weer gewoon een gevolg van hormonen. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het menselijk lichaam, maar ook in dat van dieren. En het is juist die vitamine D die weer zorgt voor de aanmaak van hormonen. Dit zijn onder andere:
 1. Melatonine
 2. Serotonine
 3. Dopamine
Al deze drie hormonen hebben invloed op het bioritme van de mens en dat betekent dat veel mensen s ochtends eerder wakker worden en zich bovendien veel beter voelen. En wie zich goed voelt wil iets doen, wil erop uit. Daar komt nog bij dat heel veel mensen het na zoveel maanden achter de ramen bij de centrale verwarming wel hebben gehad in huis. Ze willen lekker de frisse lucht in.

Eerder verliefd in het voorjaar

Hormonen spelen ook een grote rol bij verliefdheid. Het is dan ook niet raar dat heel veel mensen juist in het voorjaar verliefd worden. Mensen voelen zich beter, flirten wat meer, tutten zich wat meer op en staan ook meer open voor anderen. Het vreemde is ook dat de aanblik van jong geboren dieren mensen beïnvloeden. Het opent hun hart omdat het lieflijk is en daardoor krijgen mensen eerder vlinders in de buik. En er hoeft dan maar een potentiele partner voorbij te komen en Amor schiet haar pijlen rechtstreeks in het hart van de desbetreffende persoon.

Het weer beïnvloedt het menselijk gevoel

In landen als Canada, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland is echt onderzoek gedaan naar hoe mensen zich voelen en het weersbeeld. Deze wetenschap die wordt aangeduid met biometeorologie kennen we in Nederland niet, maar in die landen wordt dagelijkse gewoon voorspeld aan de hand van de weersvoorspellingen hoe mensen zich zullen voelen. Dit wordt dan berekend aan de hand van:
 • Zonlicht
 • Temperatuur
 • Windkracht
 • Luchtdruk
 • Luchtvochtigheid

Wanneer voelt de mens zich het best?

Canadese onderzoekers hebben uitgevonden dat mensen zich het beste voelen bij een temperatuur van 20 graden Celsius terwijl het droog is en de zon schijnt.

Lees verder

© 2011 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
De lente in NederlandDe lente in NederlandAls de lente in ons land komt, worden mensen blij. De dagen worden langer en buiten lijkt alles weer tot leven te komen.…
Lente wanneer begint het 19, 20 of 21 maartLente wanneer begint het 19, 20 of 21 maartDe lente, het voorjaar: het is een heerlijk seizoen. Het jaargetijde begint op 21 maart, leren we op school, maar deze d…
Waarom zijn er seizoenenWaarom zijn er seizoenenDe vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan. Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijke…

Langste dag, zonsopkomst/ondergang & verzetten van de klokLangste dag, zonsopkomst/ondergang & verzetten van de klokDe zonsopkomst en -ondergang is redelijk te voorspellen. Het is een combinatie van het seizoen en de zomer of wintertijd…
Hoe ontstaat het weerAls de zon aan een blauwe hemel staat, vinden we het fijn weer. Zelfs als er een paar wolkjes te zien zijn, vinden we he…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • ANP
 • Hormonenwijzer

Reageer op het artikel "Helemaal gek in het hoofd door de lente: lentekriebels"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: April 2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Gevolgen van de zon
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!