Elementen, verbindingen, zuivere stoffen en mengels

Wat is het verschil tussen een atoom en een molecuul? Tussen een element en een verbinding? Tussen een stof en een mengsel? Dat ga je nu leren.

Elementen, verbindingen, zuivere stoffen en mengels

Een watermolecuul bestaat uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Een watermolecuul bestaat uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Moleculen en atomen
Op onze aarde komen veel verschillende soorten stoffen voor. Al die stoffen bestaan uit atomen. Atomen zijn heel kleine deeltjes, die je met het blote oog niet kunt zien. Meestal vormen atomen groepjes die aan elkaar vast zitten. Dat noem je moleculen. Moleculen bestaan uit een of meer atomen. Moleculen kun je zien met een heel goede microscoop.

Op de afbeelding zie je een tekening van een watermolecuul. Een druppel water bestaat uit heel veel van die watermoleculen.

Er is één bepaalde temperatuur waarbij water kookt. Dat is het kookpunt. En er is één bepaalde temperatuur waarbij water smelt. Dat is het smeltpunt. De afzonderlijke moleculen van water hebben hetzelfde kookpunt en smeltpunt. De afzonderlijke moleculen van water hebben dezelfde eigenschappen als een hele plas water. Als je een watermolecuul zou ontleden, krijg je waterstofatomen en zuurstofatomen. Waterstof en zuurstofatomen hebben andere eigenschappen dan waterstofatomen.

Melk is een mengsel / Bron: Stefan Kühn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Melk is een mengsel / Bron: Stefan Kühn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Stoffen en mengsels
We hebben al gezegd dat er op aarde heel veel soorten stoffen voorkomen. Maar wat is precies een stof? In de scheikunde verstaan we het volgende onder een stof een materiaal dat uit één soort moleculen bestaat. Dit noemen we ook wel een zuivere stof. Elke stof die uit één soort moleculen bestaat, heeft één vast smeltpunt en één vast kookpunt. Zuiver water is een voorbeeld van een stof. En witte suiker. Zilver en goud zijn ook stoffen.

Naast stoffen zijn er heel veel andere materialen. Bijvoorbeeld melk of vruchtensap. Brons en roestvrij staal. Azijn en deodorant. Dit zijn allemaal voorbeelden van mengsels. Een mengsel is combinatie van twee of meer verschillende stoffen door elkaar. In een mengsel zitten dus twee of meer verschillende soorten moleculen door elkaar.
Diamant is een element. / Bron: Esteban Sánchez , Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Diamant is een element. / Bron: Esteban Sánchez , Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Water is een verbinding / Bron: Che, Li-sung, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Water is een verbinding / Bron: Che, Li-sung, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Elementen en verbindingen

Je weet nu dat een stof een materiaal is dat uit één soort moleculen bestaat. Je kunt stoffen onderverdelen in elementen en verbindingen. Een element is in de scheikunde de naam voor een stof die niet meer door een chemische bewerkingen in andere stoffen te ontleden is. Elementen zijn stoffen die uit één soort atomen bestaan. Diamant is een voorbeeld van een element. Een zuivere diamant bestaat enkel uit koolstofatomen. Er zitten geen andere soorten atomen in.

Een verbinding is een combinatie van twee of meer soorten atomen. Een verbinding kun je door een chemische reactie ontleden in verschillende elementen. Een verbinding heeft andere eigenschappen dan de elementen die in die verbinding zitten. Water is een voorbeeld van een verbinding. In een watermolecuul zitten twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Deze atomen zijn met elkaar verbonden en vormen samen de stof water. Waterstof is een ander element dan zuurstof. Waterstof en zuurstof hebben ook beide andere eigenschappen dan water. Daarom is water een verbinding. Een verbinding van de elementen zuurstof en waterstof.

Lijst met begrippen

Molecuul: bestaat een of meer atomen. Een molecuul is het kleinste deeltje van een stof dat nog alle eigenschappen van die stof heeft. De losse atomen uit een molecuul hebben meestal andere eigenschappen dan het molecuul.

Atoom: is één bouwsteen van een molecuul.

Stof: in de scheikunde is een stof is een materiaal dat uit één soort moleculen bestaat. Dit noemen we ook wel een zuivere stof. Elke stof die uit één soort moleculen bestaat, heeft één vast smeltpunt en één vast kookpunt.

Mengsel: combinatie van twee of meer verschillende stoffen door elkaar. In een mengsel zitten dus twee of meer verschillende soorten moleculen door elkaar.

Element: een stof die uit één soort atomen bestaat. Een element is in de scheikunde de naam voor een stof die niet meer door een chemische bewerkingen in andere stoffen te ontleden is.

Verbinding: In de scheikunde is een verbinding een stof die uit twee of meer elementen bestaat. Een verbinding is dus een combinatie van meerdere atomen (of elementen). Een verbinding heeft andere eigenschappen dan de elementen die in die verbinding zitten.
© 2010 - 2024 Jp-idee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moleculen en atomen (de basis)Moleculen en atomen (de basis)Alles bestaat uit moleculen. Moleculen zijn de bouwstenen van stoffen. In dit artikel wordt de basis van van de molecuul…
De 3 soorten stoffen (chemie)De 3 soorten stoffen (chemie)Er zijn 3 soorten stoffen vanuit de chemie: moleculaire stoffen, zouten en metalen. Hieronder staan alle drie de soorten…
Vaste stof - Vloeistof - GasVaste stof - Vloeistof - GasWaarom zijn sommige stoffen vast en andere vloeibaar of gasvormig? Wat is water? Waarom kan water koken? Waarom kan wate…
Organische en anorganische chemieBinnen de chemie (scheikunde) houdt men zich bezig met allerlei chemische verbindingen. Deze verbindingen bestaan uit ve…

Wat is eigenlijk linksdraaiende yoghurt?Wat is eigenlijk linksdraaiende yoghurt?In de reclame horen we over linksdraaiende of rechtsdraaiende yoghurt, en daar maken we grappen over, maar wat is linksd…
Weegbree, wetenschappelijk bekekenWeegbree, je weet wel, dat plantje dat tussen de straatstenen groeit. Van oudsher werd dit 'on'kruid vooral gebruikt voo…
Bronnen en referenties
  • De afbeelding zijn afkomstig van commons.wikimedia.org. - De tekening van het watermolecuul is van Solkoll. - De foto van de diamant is van CrucifiedChrist. - De foto van de melk is van Stefan Kühn. - De foto van het water is van Li-Sung.
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Stefan Kühn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Esteban Sánchez , Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
  • Afbeelding bron 4: Che, Li-sung, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Jp-idee (9 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.