Hoe werkt de buienradar?

Heel veel mensen in Nederland maken gebruik van de buienradar op internet. Maar hoe werkt die buienradar nou eigenlijk, waarom kunnen wij met één muisklik zien hoe de buien over Nederland trekken? Waar moet op letten als u naar een buienradar kijkt, en wat zijn die vreemde cirkels.

Wat is een radar?

Om neerslag te kunnen meten wordt er gebruik gemaakt van een radar. Radar staat voor “Radio Detection and Ranging”. In ons land wordt dit gedaan door het KNMI "Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut". We hebben twee radars in Nederland staan, één staat in De Bilt en de andere staat in Den Helder. Deze radars hebben een reikwijdte van ongeveer 300 kilometer, dit heeft met de kromming van de aarde te maken.

De radar heeft een doppler functie die de bewegingen van de buien in de wolken kan volgen, en de snelheid van de wolken volgt. De radar zend om de zoveel tijd een signaal uit dat deels door de neerslag wordt teruggekaatst. Hoe meer de signalen worden teruggekaatst des te groter de buien zijn. Deze gegevens van beide radars worden samengevoegd, en die kunt u vervolgens op internet zien. De kleuren geven aan hoe intensief de buien zijn. Deze kleuren lopen uiteen van wit tot donkerpaars. Des te donkerder de kleuren worden, des te groter de buien zijn. De witte kleur betekent dat er een neerslag van een paar 0.1 mm neerslag per uur of minder kan vallen. De donkerblauwe kleur houdt in dat er 5 tot 10 mm neerslag kan vallen, en tot slot de paarse kleur die inhoudt dat er een grote storm in opkomst is.

Hoe moet u de buienradar lezen?

Zoals u net hebt gelezen betekent des te donkerder de kleuren, des te groter de buien zijn, zo werkt het ook andersom. Lichte neerslag wordt aangeduid door een witte kleur. Dit kan ook betekenen dat de neerslag zo licht is dat het al is verdampt voordat dit de grond heeft bereikt. U kunt de radar beelden ook bekijken in een resolutie van 1 X 1 km, en dan kan het voorkomen dat er cirkels zichtbaar worden. Deze cirkels zijn dan de gebieden De Bilt en Den Helder. Het zijn smalle zones in de neerslag waar sneeuw, die op grotere hoogte wordt gevormd, overgaat in regen. Deze cirkels verraden het nul graden punt, en wordt veroorzaakt door de radarriflectie. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat op het moment dat u op de buienradar kijkt er motregen valt, en u dit niet kunt zien op de radar. Dit komt omdat deze motregen eigenlijk te klein is om door de radar te worden gezien. Dus door de buienradar kunt u zelf bekijken of u een regenjas nodig heeft dat u ook zonder kunt, alleen is het nog steeds erg moeilijk om te voorspellen hoe de buien verlopen. Dit komt omdat buien kunnen oplossen en vervolgen ergens anders weer kunnen ontstaan.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt een buienradar?Hoe werkt een buienradar?De term radar staat voor "radio detection and ranging" en wordt ook gebruikt om neerslag te meten. Een buienradar is van…
Buienradar, ontstaansgeschiedenis & achtergrondinformatieBuienradar is een van de meest succesvolle sites van Nederland. Het voorziet in weersvoorspellingen op korte en langere…
Radar: wat is dit en hoe werkt het?“Het vliegtuig is van de rader verdwenen” en “Weet jij wat de buienradar voorspelt heeft”? Het woord rader wordt regelma…
Europese weercomputer en ECMWF en KNMIWeersverwachtingen voor de middellange en lange termijn zijn voornamelijk gebaseerd op computerberekeningen die verricht…

Het fenomeen bolbliksemHet fenomeen bolbliksemAlsof onweer soms nog niet eng genoeg kan zijn kan het altijd nog veel enger: namelijk met de bolbliksem. Wetenschappers…
Zonkracht en bruinbakkenZonkracht en bruinbakkenDe zonkracht is met name in het voorjaar en zomer belangrijk om te weten hoe lang wij het met een bepaald huidtype zorge…
Ray14125 (60 artikelen)
Laatste update: 29-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.