Waarom laten we boeren?

We hebben allemaal wel eens het gevoel ervaren: we moesten een boer laten. Maar waarom laten we eigenlijk boeren? En waarom laten we voornamelijk boeren als we snel eten of drinken? Waarom boeren mensen die koolzuurhoudende dranken zoals cola drinken vaker? Hieronder worden de oorzaken van het laten van boeren weergegeven. Daarnaast krijgt men een anatomisch beeld van het laten van boeren.

Boeren, ongepast?

In de westerse cultuur beschouwen we het laten van boeren als erg ongepast. We vinden het vies en meestal ruikt het ook onprettig. In sommige oosterse landen - zoals bijvoorbeeld China - denkt men daar heel anders over. Daar betekent het laten van een boer dat het eten heerlijk heeft gesmaakt. Het is dus in feite een complimentje voor de kok.

Waarom laten we boeren?

Boeren kunnen we allemaal laten, maar het laten van veel boeren kent aanvullende oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken van het laten van veel boeren:
  • Snel eten en drinken.
  • Koolzuurhoudende dranken zoals cola nuttigen.
  • Eiwitrijk of zwavelrijk voedsel eten.
  • Het eten van voedsel dat men niet kan verteren.

Anatomie

Boeren

Zoals eerder gezegd heeft ieder mens wel eens het gevoel gehad dat hij of zij een boer moest laten. Het is heel gewoon om af en toe dat gevoel te hebben. Boeren ontstaat namelijk door een te grote hoeveelheid aan lucht in de maag. Als wij praten, eten of drinken kan er lucht in onze maag terechtkomen. Dit komt doordat de slokdarm dan gelijktijdig met de luchtpijp open staat. Op een gegeven moment wordt het de maag te veel. De maag stuurt signalen naar de hersenen, waardoor via zenuwimpulsen de maag ontspant. Deze ontspanning van de maag zorgt ervoor dat de lucht naar boven de slokdarm in wordt gestuurd en via de mond het lichaam verlaat. Deze luchtafvoer gaat gepaard met het bekende geluid van een boer.

Veel boeren

Men gaat dus veel boeren als er veel lucht in de maag zit. Dit is bijvoorbeeld het geval als we snel eten of drinken. De luchtpijp en slokdarm staan dan veelvuldig gelijk open en dat is er mede de oorzaak van dat er in korte tijd veel gassen in de maag komen. De maag zal dus snel een seintje afgeven dat het van deze gassen af wil. Maar snel eten kan er ook voor zorgen dat het voedsel weer een beetje omhoog komt, dit stuwt ook weer wat lucht omhoog. Samen met de hik die men dan kan ervaren, kunnen de boeren ook nog eens veel harder zijn dan normaal.

Koolzuurhoudende dranken bevatten van nature al gassen. Als men deze drankjes dus veelvuldig nuttigt, zal men een groter overschot aan gassen in de maag krijgen. Vooral het snel drinken van koolzuurhoudende drankjes zorgt ervoor dat het boeren toeneemt.

Bij het eten van eiwitrijk of zwavelrijk voedsel zit het iets ingewikkelder in elkaar. Eiwitten worden namelijk afgebroken en omgezet door het lichaam. Bij deze processen komen er gassen vrij. Deze gassen veroorzaken niet alleen zoals bekend de winderigheid, maar zorgen ook dat het boeren toeneemt. Hetzelfde geldt voor voedsel waar veel zwavel in zit.

Onverteerbaar of slecht verteerbaar voedsel

Tegen bovenstaande oorzaken van veel boeren kan men wat doen. Het kan echter ook voorkomen dat een persoon veel moet boeren omdat hij voedsel eet dat hij niet kan verteren. Een slechte afbraak van lactose en andere koolhydraten kunnen hier de oorzaak van zijn. Koolhydraten zijn hele grote suikers en moeten worden afgebroken door het lichaam voordat ze kunnen worden opgenomen. Dit noemen we het verteren van voedsel. Normaal gesproken bevat de dunne darm de juiste enzymen om lactose en andere koolhydraten af te breken. Bij sommige mensen gaat deze afbraak wat minder efficiënt dan bij andere mensen. Er blijven veel restproducten over. Deze restproducten zijn voornamelijk gassen. Deze gassen komen via de darmen weer terug in de maag, waar ze de gebruikelijke weg naar boven of onder volgen. De oorzaak van deze inefficiënte afbraak kan liggen aan het product wat men eet, maar ook aan de enzymen. Sommige mensen hebben een slecht werkend enzym lactase. Lactase breekt lactose af. Lactose bevindt zich onder andere in melk en kan bij een inefficiënte afbraak veel gas produceren. Echter als men bonen eet kan men ook last hebben van extra winderigheid. In bonen bevinden zich onverteerbare koolhydraten en die zorgen voor veel gasvorming.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van boeren en/of oprispingen; oorzaken en behandelingLast van boeren en/of oprispingen; oorzaken en behandelingLast van boeren heeft iedereen wel eens. Door te boeren laten we lucht uit de maag ontsnappen. Via de slokdarm en de mon…
Boeren laten na het etenBoeren laten na het etenEen boer laten na het eten wordt in China als een positief teken gezien: het eten heeft gesmaakt,. In veel andere landen…
Cola en kinderenCola en kinderenCola, kinderen zijn er dol op en het wordt dan ook veel gedronken. Ouders vragen zich soms wel eens terecht af of he…
Hoe ongezond is cola?Hoe ongezond is cola?Weet een mens wel wat hij eet en drinkt en ben jij je wel bewust van de ingrediënten van je voeding? We weten allemaal d…

De tong, een veelzijdig orgaanHet is een orgaan dat belangrijker is dan je wellicht op het eerste gezicht zou denken: de tong. Je praat, slikt, kauwt…
Lichaamsdonatie: lichaam ter beschikking van de wetenschapLichaamsdonatie: lichaam ter beschikking van de wetenschapIn zeer korte tijd is lichaamsdonatie erg populair geworden. Door de grote toename van mensen die hun lichaam ter beschi…
Bronnen en referenties
  • http://www.scdiet.nl/laten%20van%20boeren.php
  • http://www.mlds.nl/ziekten/62/boeren/
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.