Waarom een kriebelhoest bij het kuisen van de oren?

Waarom een kriebelhoest bij het kuisen van de oren? Een heleboel mensen hebben last van een kriebelige hoestbui bij het kuisen van de oren. Velen zullen zich al meerdere keren hebben afgevraagd "wat heeft hoesten in hemelsnaam met mijn oren te maken?". De verklaring hiervoor situeert zich in de neurale verbinding tussen de hersenen en de longen. Het fenomeen dat hier wordt besproken zal lang niet voor iedereen bekend zijn. Toch hebben menig aantal mensen last van hoestbuien bij het oren kuisen. Sommigen merken dit slechts bij het kuisen van één oor (links of rechts), andere ondervinden dit aan beide kanten. Om dit te verklaren dienen we eerst en vooral op de hoogte te zijn van een kleine anatomische achtergrond.

Anatomische achtergrond

De binnenzijde van de gehoorgang (daar waar het oorsmeer zich o.a. op vastzet) wordt afgesloten door een dunne laag huid. Deze huid evenals andere delen van het oor worden bezenuwd door één van de twaalf craniale zenuwen. Deze zenuwen vertrekken allen vanuit de hersenen en lopen naar verschillende gebieden voornamelijk in het gezicht en de keelomgeving.

In dit geval betreft het de tiende craniale zenuw welke ‘nervus vagus’ wordt genoemd. Deze hoofdzenuw heeft ter hoogte van het oor een aftakking: de ramus auricularis. Dit is één van de vele aftakkingen van de N. vagus. Een tweede aftakking die bij dit fenomeen van belang is, is de N. laryngeus die de spieren van het strottenhoofd bezenuwt (deze zijn verantwoordelijk voor het hoesten).

Gevolg van het stimuleren van de N. vagus

Wanneer we onze oren kuisen en dus de huid in de gehoorgang aanraken met het wattenstaafje zal deze zenuw info doorsturen naar de hersenen. Aangezien deze zenuw niet gewend is op die plaats aangeraakt te worden en zenuwen slechts één ‘soort’ elektrische impuls kunnen doorsturen, denken de hersenen eens de impuls is gearriveerd, dat deze van bij het strottenhoofd komt. Door de hersenen wordt het dus foutief ervaren als een kriebeling of eender welke andere sensatie in de keelstreek. De info die de hersenen binnenkomt, zegt dus onterecht dat er een gevoelssensatie is ter hoogte van het strottenhoofd. Als antwoord op die schijnbare gevoelssensatie sturen vervolgens de hersenen via dezelfde zenuw het bevel door om te hoesten (via N. laryngeus).

Interindividuele verschillen

Hoe wordt er nu verklaard dat sommige mensen deze gevoelssensatie wel ervaren en anderen niet? Hoewel anatomie een wetenschap is die vaststaat en waarbij theoretisch gezien elk individu anatomisch identiek is, bestaan er een hele hoop verschillen in ligging van de verscheidene inwendige structuren. Deze verschillen zijn echter wel zo klein dat ze te verwaarlozen zijn in de algemene theoretische anatomie. De ramus auricularis in dit geval ligt bij de hoestende mens dus iets meer perifeer (meer aan de oppervlakte) dan bij andere mensen, wat een makkelijkere stimulatie met zich meebrengt.

Craniale zenuwen

Zoals hierboven reeds vermeld heeft dit fenomeen te maken met de nervus vagus, de tiende van de twaalf hersenzenuwen. Een opsomming van de 12 hersenzenuwen vindt u hieronder:
  1. N. olfactorius
  2. N. opticus
  3. N. occulomotorius
  4. N. trochlearis
  5. N. trigeminus
  6. N. abducens
  7. N. facialis
  8. N. vestibulocochlearis / stato-acousticus
  9. N. glossopharyngeus
  10. N. vagus
  11. N. accesorius
  12. N. hypoglossus
© 2013 - 2024 Jastys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…
Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…
Oorzaak en oplossingen bij dichte orenOorzaak en oplossingen bij dichte orenDichte oren zijn erg vervelend! De buitenwereld lijkt heel ver weg, terwijl je jezelf maar al te goed kan horen. Ook kan…
Gezondheid: Hoe de oren schoon te houden?Gezondheid: Hoe de oren schoon te houden?We kennen allemaal de wattenstaafjes wel. Behalve de oren te reinigen, vindt menigeen het ook heerlijk om de peuren in d…

Niezen veroorzaakt door zonlicht; een blijvend mysterieNiezen veroorzaakt door zonlicht; een blijvend mysterieJe voelt iets kriebelen in je neus, je wacht geduldig op de opkomende nies, maar deze blijkt niet te verschijnen. Vervol…
De kniepeesreflex – zo werkt datDe kniepeesreflex – zo werkt datHet menselijk lichaam telt talloze reflexen. De kniepeesreflex is er een van. Vrijwel iedereen kent dit wonderlijke mech…
Bronnen en referenties
  • http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/oorsmeer
Jastys (6 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.