Plaques in hersenen Alzheimerpatiënten

Plaques in hersenen Alzheimerpatiënten Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt de schadelijke eiwit plaques te verwijderen die zich rond de hersenen van Alzheimerpatiënten vormen. De plaques vormen zich rond de neuronen en veroorzaken schades en de dood van cellen. Bij een onderzoek met muizen is het geneesmiddel, dat goedgekeurd is voor gebruik tegen huidkanker, erin geslaagd om de plaques te reinigen "in een ongekend tempo."

De schadelijke plaque - beta-amyloïde

Er wordt gedacht dat één van de belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer, de accumulatie van plaques van een eiwit genaamd beta-amyloïde is. Alle mensen produceren dit eiwit in de hersenen, maar bij gezonde mensen is er een mechanisme dat behulpzaam is bij de ontbinding van deze fragmenten. Bij Alzheimerpatiënten, echter, functioneert dit mechanisme niet. Dit veroorzaakt de accumulatie en de vorming van beta-amyloïde plaques met als resultante beschadigingen, de dood van neuronen en eventueel andere geheugenstoornissen en cognitieve beperkingen.

Het reinigen van deze plaques is gedurende jaren de basis geweest van meerdere studies. Ook zijn er al medicijnen die worden getest in klinische proeven. Alzheimer is een syndroom verworven door een disfunctie van de hersenen die het geheugen, de oriëntatie, het oordeel, het gedrag, de taal en de persoonlijkheid beïnvloedt. Het ontwikkelt zich in fasen met een langzame en progressieve verslechtering.

De "verantwoordelijke" voor de reinigingsfunctie

In de hersenen “de verantwoordelijke” voor de reinigingsfunctie van de beta-amyloïde is een eiwit genaamd ApoE, waarvan er verschillende versies bestaan. Het is bekend dat mensen die de variant ApoE4 van dit eiwit hebben, een verhoogd risico lopen de ziekte te ontwikkelen. In een studie, hebben wetenschappers van de Case Western Reserve University in Ohio zich gefocust op manieren om de niveaus van ApoE te verhogen, die, in theorie, zouden moeten helpen om de percentages van de beta-amyloïde in de hersenen te verminderen.

In experimenten met een model van muizen met een vorm van Alzheimer werd een geneesmiddel getest genaamd bexaroteen, dat gebruikt wordt om huid tumoren te behandelen. In de groep van jonge muizen werd geobserveerd, dat na het toedienen van een dosis van het geneesmiddel de niveau’s van de beta-amyloïde " snel verminderden" in zes uur. En ze slaagden erin om een vermindering van 25% te behouden gedurende 70 uur.

De urgentie van dit onderzoek

In oudere dieren waar amyloïde plaques “tot het vaste inventaris” behoorden, lukt het om met een behandeling van zeven dagen het niveau van de plaques in de hersenen te halveren. De wetenschappers observeerden ook verbeteringen in de werking van de hersenen van muizen na de behandeling, wat zich vertaalde in de bouw van nesten, het rendement in een doolhof en de herinnering met elektrische shocks. "Dit is een ongekende ontdekking," zegt Dr Paige Cramer, die de studie leidde."Voorheen duurde de beste beschikbare behandeling voor Alzheimer bij muizen enige maanden voordat de plaques in de hersenen verminderden."

De onderzoeker wijst er echter op, dat het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt en nu moet nog bevestigd worden of dezelfde resultaten ook te krijgen zijn bij de mens. Maar volgens professor Gary Landreth, die ook deelnam aan de studie, is deze bevinding " bijzonder uitdagend en lonend" en " heeft het potentieel om te komen tot een therapie tegen de ziekte van Alzheimer." De wetenschapper benadrukt echter dat het geneesmiddel alleen is getest bij drie modellen van muizen die de eerste symptomen van de ziekte hadden en niet een ziekte hadden in een voortgeschreden stadium. Hij waarschuwt ook dat het nog niet aangetoond is dat het geneesmiddel werkt bij Alzheimerpatiënten en ook is nog onbekend met welke dosis het zou werken. "We moeten duidelijk maken dat het medicijn goed werkte bij modellen van dieren met de ziekte. Ons volgende doel is ervoor te zorgen dat het werkt op dezelfde manier bij de mens," zegt professor Landreth.

Het team maakt zich nu op voor klinische proeven met een kleine groep mensen om te zien of ze vergelijkbare effecten kunnen krijgen. Het vinden van een medicijn dat de symptomen van de ziekte van Alzheimer kan keren of in ieder geval stoppen en andere vormen van dementie is wereldwijd uitgegroeid tot een zaak van urgentie. Er wordt geschat dat ongeveer 26 miljoen mensen lijden aan een vorm van dementie in de wereld en er wordt voorspeld dat het aantal zich zal verdubbelen om de 20 jaar en 81 miljoen zal bereiken in 2040.

Lees verder

© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Taurine kan een hulpmiddel zijn tegen AlzheimerTaurine kan een hulpmiddel zijn tegen AlzheimerEr zijn verschillende ziekten, onder de verzamelnaam ‘dementie’ bekend waarbij de informatieverwerking in de hersenen is…
Alzheimer en erfelijkheidDe ziekte van Alzheimer kan in de familie zitten. Maar dit komt heel zelden voor en verklaart slechts gedeeltelijk waaro…
Alzheimer en Cafeïne: preventief en genezend koffie drinken?Alzheimer en Cafeïne: preventief en genezend koffie drinken?Volgens het boek ‘100 eenvoudige manieren om Alzheimer te voorkomen’ van auteur Jean Carper, kan het gebruiken van cafeï…

De fagocyten van het menselijk lichaamHet immuunsysteem van de mens is te verdelen in twee grote systemen, die weliswaar veel met elkaar te maken hebben en el…
Een brein in onze darmenEen brein in onze darmenWist je dat we een brein in onze darmen hebben? Dit is geen metafoor of een seksgrap. Afgezien van de massa in ons hoofd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GrzegorzWicher, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.sciencemag.org/content/335/6075/1503.abstract?sid=e3925b45-4594-4a88-85af-a60e3aeb5f08
Unpais (32 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.