Roodharigen steeds zeldzamer

Roodharigen zijn er steeds minder. Ze waren altijd al in de minderheid, maar dat wordt steeds erger. In bepaalde landen lopen nog wel veel roodharigen rond. In Schotland en Ierland zelfs 8 keer zoveel als in de rest van Europa. Rood is een opvallende kleur. Of het nu om een auto gaat of om rode schoenen, ze vallen altijd op. Bovendien zouden meisjes met rode haren kunnen kussen dat het niet mis is. Hoe kan het toch dat rood haar zoveel naar boven brengt bij mensen? En hoe ontstaat rood haar?

Veel roodharigen in Schotland en Ierland

Er zijn uitdrukkingen die erop wijzen dat mensen met rood haar niet te vertrouwen zouden zijn. Hoewel waarschijnlijk niet zo bekend is één daarvan: Rood haar en elzenhout zijn niet op goede grond gebouwd. Hoewel sommige zaken werkelijk nergens op zijn gebaseerd, schijnt dit soort uitdrukkingen hun basis te vinden in de Keltische volkeren van Groot-Brittannië. Zij waren nogal gewelddadig. Bovendien kenden de landen (met name Schotland en Ierland) een veel hoger percentage roodharigen. Beide factoren zijn waarschijnlijk samen gevoegd en leverden de aanname op dat het met mensen met rood haar slecht samengaan is. Nog steeds leven er wel 8 keer zoveel mensen met rood haar in Schotland en in Ierland dan in de rest van Europa.

Steeds minder mensen met rood haar

Hoewel er in Schotland en Ierland dus veel meer mensen met rood haar wonen, lopen er op de hele wereld maar heel weinig mensen met de kleur rond. In totaal heeft 1% van de wereldbevolking rood haar van zichzelf. Bovendien zal dit op termijn alleen maar minder worden. Het gen dat bruin haar veroorzaakt is namelijk dominanter dan het gen dat rood haar krijgen veroorzaakt. Het samengaan van de beide genen leidt dan ook vaker tot een kind met bruin haar dan met rood haar. Er is onderzocht door de Oxford Hair Foundation dat in 2109 geen of nog slechts een enkele roodharige rond zal lopen. Dit wordt ook nog eens bevorderd door de opwarming van de aarde. Mensen met rood haar kunnen namelijk niet tegen de zon, omdat ze geen pigment kunnen aanmaken dat hun huid bruin maakt. Op continenten waar het absoluut noodzakelijk is om dat pigment wel aan te maken zoals Afrika zouden roodharigen het dan ook niet overleven. Dit is overigens naast dat er in landen als Afrika weinig mensen met het roodgen leven ook de oorzaak dat er weinig roodharigen rondlopen op het continent. Ze overleven het daar gewoonweg niet, omdat hun huid het niet aankan en er aandoeningen zoals huidkanker ontstaan waardoor ze overlijden.

Hoe is rood haar ontstaan?

Het ontstaan van het rode haar op zich zelf is overigens eigenlijk één van de mysteries in de evolutie. Het menselijk ras is ontstaan in Afrika en daar kwamen geen roodharigen en blonde mensen voor. Zij ontstonden pas in Europa en dat was nog niet zo lang geleden, namelijk ongeveer 20.000 jaar geleden. Het krijgen van rood haar is bovendien heel moeilijk. Er zijn namelijk zes specifieke genen voor nodig en elke ouder moet daarvan één hebben en doorgeven aan het volgende geslacht. De kans om rood haar te krijgen is dus wel heel erg klein.

Roodharigen hebben meer pijn en zijn sneller koud

Mensen met rood haar hebben een aantal bijzonderheden die voortkomt uit het feit dat ze die bijzondere kleur haar hebben. Zo hebben ze meer last van pijn. Dat uit zich bijvoorbeeld bij operaties. Een roodharige heeft meer verdoving nodig om de pijn aan te kunnen tijdens een operatie, dan iemand met wit, bruin of zwart haar. Bovendien kunnen mensen met rood haar heel slecht tegen de koude. Dit lijkt dan weer haaks te staan op het feit dat ze ook slecht tegen de zon kunnen, die toch veel warmte schenkt.

Pesten van mensen met rood haar

Mensen die er anders uitzien dan de rest zijn vaak het onderwerp van pesten. Voor kinderen en volwassenen met rood haar is dat niet anders. Hoewel er tegenwoordig ook een stroming is die de roodharigen juist bejubeld zijn zij nog steeds wel vaak het middelpunt van spot en pesterijen. In Engeland worden roodharigen overigens niet omschreven als reds, maar als gingers. Er is zelfs een Southpark episode die gaat over kinderen met rood haar. Daarin wordt gesteld dat kinderen met rood haar angstaanjagend zijn en dat ze geen ziel hebben. En net als vampiers de zon moeten vermijden. Niet bepaald leuk voor de mensen die vaak met een prachtige bos rood haar door de wereld stappen.

Bijzondere roodharigen dag

Op 6 september 2008 vond in Breda de Roodharigendag plaats. Alle dames en heren (duizenden) uit 20 verschillende landen met deze bijzondere haarkleur werden in de stad ontvangen en getrakteerd op allerlei activiteiten. Overigens mochten ook andersharigen meedoen met de festiviteiten.

Bekende roodharigen:

 • Nicole Kidman
 • Prince Harry
 • Carrie Tefsen
 • Sonja Barend
 • André van Duyn
 • Lydia Rood
 • Frits Barend
 • Barbara Barend
 • Gerrit Hiemstra
 • Bree uit Desperate Housewives (Marcia Cross)
 • Julia Roberts
 • Lily Cole (supermodel)
 • Julianne Moore (actrice)
 • Mick Hucknall (zanger van Simply Red)
 • Harry Potter-ster Rupert Grint (Ron Wemel
© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De kracht van roodharigenDe kracht van roodharigenEr is veel te doen omtrent roodharigen. Er zijn natuurlijk fabeltjes in het leven geroepen dat roodharige mensen geen zi…
Roodharig: een vloek of een zegen?Roodharig: een vloek of een zegen?Een echte rooie: iemand met rood haar, bleke huid en sproeten: dat valt meteen op. Dat is niet alleen van deze tijd. Doo…
Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!De herfst is in het land. Koud? Grillig? Grijs? Niets van! Dit seizoen zorg jij voor de warmte en zon in huis. Rood is d…
Mooi rood is niet lelijkMooi rood is niet lelijkRood is de kleur van de liefde, kleur van warmte, passie en intimiteit. Rood is de kleur om te stoppen, van links en agr…

NeurotransmittersNeurotransmittersDe neuronen (zenuwcellen) in ons lichaam kunnen met elkaar communiceren met behulp van neurotransmitters: chemische subs…
Huidanatomie: structuur en anatomie van de huidHuidanatomie: structuur en anatomie van de huidDe huid is als structuur voor de mens een zeer belangrijk orgaan. Naast het feit dat het ons grootste orgaan is, kent he…
Bronnen en referenties
 • Weblog Redheads
 • ZwitserLeven

Reageer op het artikel "Roodharigen steeds zeldzamer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Evert Jan Poorterman, 07-07-2015 16:21 #3
Dat komt Adriana omdat het meeste DNA door de moeder wordt doorgegeven en niet door de vader.

Jacob, 26-03-2012 20:44 #2
De aanname dat roodharigen uitsterven is overtrokken en niet zeer wetenschappelijk te noemen. Het gaat hier om een hoax van een bedrijf dat haarverf op de markt brengt en het artikel bevat zeer vage en dubieuze informatie, bronnen en onderzoek. Als je ervan uitgaat dat rood haar verdwijnt omdat het een recessief gen is kan je net zo goed stellen dat blond haar of blanke huidskleur zal verdwijnen. Er zijn nog genoeg rode mensen om rood haar in stand te houden en rood haar kan zelfs enkele generaties overslaan.
Daarnaast lijkt mij ook dat degene die dit artikel heeft geschreven weinig bekend is met de animatieserie South Park of humor. Het uitvergroten van een fenomeen laat juist de 'belachelijkheid' ervan zien. Trey Parker, één van de makers van South Park, heeft zelf ook rood haar. Er zit zelfs expliciet een grap in de aflevering 'Ginger Kids' hierna wanneer iemand het heeft over een vriend die met een Aziatisch meisje is getrouwd om rood haar te voorkomen, die vriend is Trey Parker. Er klopt niks van dit artikel en het is jammer dat het geloof dat roodharigen zullen uitsterven zo weid verspreid is geraakt.

Adriana, 03-02-2010 02:44 #1
Ik ben het niet eens met het verhaal hierboven, dat het zeldzaam is roodhaar te krijgen. en dat er van bijde ouders genen moeten zijn.mijn moeder was echt mooi rood mijn vader was zwart en nergens in zijn fam kwam rood haar voor. ik had 5.broers die allen het zelfde rode haar van mijn moeder hadden. ik zelf was eerst blond later toch wat roder. wel witte huid en kan niet in de zon. mijn broers hebben rode kinderen zowel zoons en dochters. geen echtgenoot die iets met rood had.ik zelf heb 3 zoons waar van de jongste rood is, en een zoon met zelf ook weer een roode zoon.zo overheerst alles bij ons in rood en wel echt rood met hele witte huid en sproeten, en allemaal lange slanke mensen. en nergens van alle echtgenoten hebben iets van rood in hun fam. alles komt van mijn moeder, die had het van haar grootmoeder.dus snap ik het verhaal niet van die 6.genen van bijde zijde.bij ons is alles echt rood en niet licht of zo, maar vol rood. groetjes. rood is zo sterk dat overheerst alles.!

Infoteur: Singalees
Laatste update: 25-11-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!