Roodharigen steeds zeldzamer

Roodharigen zijn er steeds minder. Ze waren altijd al in de minderheid, maar dat wordt steeds erger. In bepaalde landen lopen nog wel veel roodharigen rond. In Schotland en Ierland zelfs 8 keer zoveel als in de rest van Europa. Rood is een opvallende kleur. Of het nu om een auto gaat of om rode schoenen, ze vallen altijd op. Bovendien zouden meisjes met rode haren kunnen kussen dat het niet mis is. Hoe kan het toch dat rood haar zoveel naar boven brengt bij mensen? En hoe ontstaat rood haar?

Veel roodharigen in Schotland en Ierland

Er zijn uitdrukkingen die erop wijzen dat mensen met rood haar niet te vertrouwen zouden zijn. Hoewel waarschijnlijk niet zo bekend is één daarvan: Rood haar en elzenhout zijn niet op goede grond gebouwd. Hoewel sommige zaken werkelijk nergens op zijn gebaseerd, schijnt dit soort uitdrukkingen hun basis te vinden in de Keltische volkeren van Groot-Brittannië. Zij waren nogal gewelddadig. Bovendien kenden de landen (met name Schotland en Ierland) een veel hoger percentage roodharigen. Beide factoren zijn waarschijnlijk samen gevoegd en leverden de aanname op dat het met mensen met rood haar slecht samengaan is. Nog steeds leven er wel 8 keer zoveel mensen met rood haar in Schotland en in Ierland dan in de rest van Europa.

Steeds minder mensen met rood haar

Hoewel er in Schotland en Ierland dus veel meer mensen met rood haar wonen, lopen er op de hele wereld maar heel weinig mensen met de kleur rond. In totaal heeft 1% van de wereldbevolking rood haar van zichzelf. Bovendien zal dit op termijn alleen maar minder worden. Het gen dat bruin haar veroorzaakt is namelijk dominanter dan het gen dat rood haar krijgen veroorzaakt. Het samengaan van de beide genen leidt dan ook vaker tot een kind met bruin haar dan met rood haar. Er is onderzocht door de Oxford Hair Foundation dat in 2109 geen of nog slechts een enkele roodharige rond zal lopen. Dit wordt ook nog eens bevorderd door de opwarming van de aarde. Mensen met rood haar kunnen namelijk niet tegen de zon, omdat ze geen pigment kunnen aanmaken dat hun huid bruin maakt. Op continenten waar het absoluut noodzakelijk is om dat pigment wel aan te maken zoals Afrika zouden roodharigen het dan ook niet overleven. Dit is overigens naast dat er in landen als Afrika weinig mensen met het roodgen leven ook de oorzaak dat er weinig roodharigen rondlopen op het continent. Ze overleven het daar gewoonweg niet, omdat hun huid het niet aankan en er aandoeningen zoals huidkanker ontstaan waardoor ze overlijden.

Hoe is rood haar ontstaan?

Het ontstaan van het rode haar op zich zelf is overigens eigenlijk één van de mysteries in de evolutie. Het menselijk ras is ontstaan in Afrika en daar kwamen geen roodharigen en blonde mensen voor. Zij ontstonden pas in Europa en dat was nog niet zo lang geleden, namelijk ongeveer 20.000 jaar geleden. Het krijgen van rood haar is bovendien heel moeilijk. Er zijn namelijk zes specifieke genen voor nodig en elke ouder moet daarvan één hebben en doorgeven aan het volgende geslacht. De kans om rood haar te krijgen is dus wel heel erg klein.

Roodharigen hebben meer pijn en zijn sneller koud

Mensen met rood haar hebben een aantal bijzonderheden die voortkomt uit het feit dat ze die bijzondere kleur haar hebben. Zo hebben ze meer last van pijn. Dat uit zich bijvoorbeeld bij operaties. Een roodharige heeft meer verdoving nodig om de pijn aan te kunnen tijdens een operatie, dan iemand met wit, bruin of zwart haar. Bovendien kunnen mensen met rood haar heel slecht tegen de koude. Dit lijkt dan weer haaks te staan op het feit dat ze ook slecht tegen de zon kunnen, die toch veel warmte schenkt.

Pesten van mensen met rood haar

Mensen die er anders uitzien dan de rest zijn vaak het onderwerp van pesten. Voor kinderen en volwassenen met rood haar is dat niet anders. Hoewel er tegenwoordig ook een stroming is die de roodharigen juist bejubeld zijn zij nog steeds wel vaak het middelpunt van spot en pesterijen. In Engeland worden roodharigen overigens niet omschreven als reds, maar als gingers. Er is zelfs een Southpark episode die gaat over kinderen met rood haar. Daarin wordt gesteld dat kinderen met rood haar angstaanjagend zijn en dat ze geen ziel hebben. En net als vampiers de zon moeten vermijden. Niet bepaald leuk voor de mensen die vaak met een prachtige bos rood haar door de wereld stappen.

Bijzondere roodharigen dag

Op 6 september 2008 vond in Breda de Roodharigendag plaats. Alle dames en heren (duizenden) uit 20 verschillende landen met deze bijzondere haarkleur werden in de stad ontvangen en getrakteerd op allerlei activiteiten. Overigens mochten ook andersharigen meedoen met de festiviteiten.

Bekende roodharigen:

 • Nicole Kidman
 • Prince Harry
 • Carrie Tefsen
 • Sonja Barend
 • André van Duyn
 • Lydia Rood
 • Frits Barend
 • Barbara Barend
 • Gerrit Hiemstra
 • Bree uit Desperate Housewives (Marcia Cross)
 • Julia Roberts
 • Lily Cole (supermodel)
 • Julianne Moore (actrice)
 • Mick Hucknall (zanger van Simply Red)
 • Harry Potter-ster Rupert Grint (Ron Wemel
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van roodharigenDe kracht van roodharigenEr is veel te doen omtrent roodharigen. Er zijn natuurlijk fabeltjes in het leven geroepen dat roodharige mensen geen zi…
Roodharig: een vloek of een zegen?Roodharig: een vloek of een zegen?Een echte rooie: iemand met rood haar, bleke huid en sproeten: dat valt meteen op. Dat is niet alleen van deze tijd. Doo…
Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!De herfst is in het land. Koud? Grillig? Grijs? Niets van! Dit seizoen zorg jij voor de warmte en zon in huis. Rood is d…
Mooi rood is niet lelijkMooi rood is niet lelijkRood is de kleur van de liefde, kleur van warmte, passie en intimiteit. Rood is de kleur om te stoppen, van links en agr…

NeurotransmittersNeurotransmittersDe neuronen (zenuwcellen) in ons lichaam kunnen met elkaar communiceren met behulp van neurotransmitters: chemische subs…
Huidanatomie: structuur en anatomie van de huidHuidanatomie: structuur en anatomie van de huidDe huid is als structuur voor de mens een zeer belangrijk orgaan. Naast het feit dat het ons grootste orgaan is, kent he…
Bronnen en referenties
 • Weblog Redheads
 • ZwitserLeven
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 25-11-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.