Reageerbuisbaby: één op de 40 baby's is een reageerbuisbaby
In 2011 is één op de 40 pasgeboren baby’s een reageerbuisbaby. Dat die kindjes er zijn gekomen komt door reageerbuisbevruchting. Deze methode om reageerbuisbaby’s geboren te laten worden, werd al in 1944 ontwikkeld. De geschiedenis van de reageerbuisbaby.
John Rock en Miriam Menkin zijn de bedenkers van de reageerbuisbaby
John Rock en Miriam Menkin zijn de grondleggers van de huidige reageerbuisbevruchtingen. Zij waren in 1944 al bezig om er voor te zorgen dat vrouwen die niet op de “normale”manier zwanger konden worden dat wel konden door tussenkomst van een nieuwe bevruchtingstechniek. Ze deden zes jaar lang proeven met het bevruchten van vrouwelijke eicellen buiten het lichaam.
De grondleggers van de reageerbuisbaby’s waren vrome katholieken
Rock was gynaecoloog en Menkin was laborante, maar beide waren gelovige katholieken. Door hun geloof wilden zij als geen ander vrouwen die onvruchtbaar waren toch zwanger laten worden. Diezelfde kerk overigens was daar niet zo gelukkig mee en verbande hun werk op een gegeven moment zelfs.
Eerste geslaagde reageerbuisbevruchting vond in 1944 plaats
In 1944 werd de eerste geslaagde reageerbuisbevruchting gedaan door de beide. Zij werkten in de Verenigde Staten. Maar met de bevruchting was er nog geen geslaagde zwangerschap. Want het bevruchte eitje moest ook nog terug in het lichaam en dat werd tegengehouden door allerlei wetten die snel werden ingediend. Overheden stelden veel beperkingen in en ook de kerken bemoeiden zich met de medische experimenten op het gebied van voortplanting.
De eerste reageerbuisbaby werd in 1978 geboren
Pas 34 jaar later, in 1978 werd de eerste reageerbuisbaby echt geboren. Het kindje heet Louise Brown en kwam in het Engelse Manchester ter wereld. Na Louise Brown werden tot 2011 nog eens 4 miljoen baby’s geboren uit reageerbuisbevruchting. Dit betekent dat één op de pasgeboren kindjes in 2011 een reageerbuisbaby is.
Rock bedacht ook de anticonceptiepil
Het was overigens ook Rock die aan de wieg van de anticonceptiepil stond. De vader van vijf kinderen wilde vrouwen helpen die zelf geen kinderen kon krijgen, maar zag ook in dat sommige vrouwen in gevaar kwamen door het grote aantal kinderen dat ze kregen. Daarom vond hij dat er middelen moesten komen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Eerder al was zijn kerk niet echt dol op hem geweest, maar nu hij de pil uitvond, raakte hij helemaal uit de gratie.
De kerk en geboortebeperking
Tot in de jaren ’50 vond de kerk dat seksuele onthouding de enige manier was om geboortebeperking toe te passen. Later mochten vrouwen ook hun temperatuur meten om te kijken of ze een eisprong hadden of bijna een eisprong. In dat geval was het verstandig om geen seks te hebben, omdat de kans op een zwangerschap dan het grootst is. Rock bleef overigens geloven in de anticonceptiepil om te zorgen dat vrouwen niet zwanger werden als ze dat niet wilden of dat onverstandig was met het oog op hun gezondheid.
Ivf en icsi zijn nu overal geaccepteerd
Ivf, icsi en andere methoden om er voor te zorgen dat een vrouw zwanger wordt zijn nu wel algemeen geaccepteerd als stellen of vrouwen vruchtbaarheidsproblemen hebben. In Nederland wordt zo’n 16.000 keer per jaar de reageerbuisbevruchting uitgevoerd. De slagingskans is niet vreselijk hoog. In meer dan 20 procent slaagt zo’n reageerbuisbevruchting.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reageerbuisbaby, IVFEen reageerbuisbaby is een baby die verwekt is door middel van Ivf. Hierbij worden een eicel samen met zaadcellen in een…
Bronnen en referenties