Anatomie hersenen: basale ganglia

Anatomie hersenen: basale ganglia De basale ganglia is een structuur van de voorhersenen en bestaat uit de hoofdonderdelen caudedate nucleus, putamen en de globus pallidus. Het stelt ons in staat om vrijwillige bewegingen te sturen van het lichaam en de ledematen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld lopen, fietsen, sporten enzovoort. Ook speelt de ziekte van parkinson een rol binnen de structuren van de basale ganglia.

Basale ganglia

De belangrijkste functie van de basale ganglia is het sturen van bewegingen, dat in samenwerking met de kleine hersenen (cerebellum) wordt gedaan. Op de kleine hersenen wordt in dit artikel niet ingegaan, dat zal in een andere artikel gebeuren.
De basale ganglia is een onderdeel van de voorhersenen, dat ook wel prosencephalon wordt genoemd. De prosencephalon is weer onder te verdelen in twee subcategorieën: de telencephalon en de diencephalon. Om precies te zijn behoort de basale ganglia in de subcategorie telencephalon. Vervolgens is de basale ganglia ook onder te verdelen in drie hoofdcategorieën en twee subcategorieën. De drie hoofdcategorieën zijn de caudate nucleus (staartkern) en de putamen, dat bij elkaar ook wel het striatum wordt genoemd, en de globus pallidus (bleek lichaam). De subcategorieën zijn de substantia nigra en de subthalamic nucleus.

Corpus striatum

De corpus striatum is het grootste onderdeel van de basale ganglia en is verantwoordelijk voor gecontroleerde bewegingen en motivatie. Het bevat de structuren: caudate nucleus en putamen.
De caudate nucleus speelt een rol in het geheugen en leren. Samen met de putamen is dit structuur verantwoordelijk voor het sturen van signalen binnen de basale ganglia. De hoofdfunctie van de putamen is het reguleren van bewegingen en het beïnvloeden van verschillende manieren van leren.
Verder speelt de putamen ook een rol in de parkinsons's ziekte. Parkison's ziekte is een ziekte dat herkend wordt aan motorische en psychische beperkingen zoals het trillen van een hand, slechte reflexen en evenwicht, voorovergebogen houding en moeilijk spreken en slikken. Dit komt doordat de zenuwcellen in de substabtia nigra degenereren, waardoor minder dopamine wordt geproduceerd.

Globus pallidus

De globus pallidus speelt een rol bij vrijwillig onbewuste bewegingen, zoals het langzame zwaaibeweging dat gemaakt wordt tijdens het lopen.

Substantia nigra

Dit onderdeel van de basale ganglia speelt een rol in de beweging van de ogen (oculomotoriek) , leren en verslaving. De effecten van de substantia nigra worden via het hersenbalk (corpus callosum) doorgegeven.

Subthalamic nucleus

De subthalamic nucleus is een belangrijk onderdeel om normaal te kunnen bewegen. Door Parkinson wordt de subthalamic nucleus overactief, waardoor het te veel impulsen naar de andere delen van hersenen zendt. Hierdoor kunnen bewegingsproblemen ontstaan.
© 2011 - 2024 Ufo141, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PSP is een zeldzame hersenaandoeningPSP is een zeldzame hersenaandoeningPSP betekent Progressieve Supranucleaire Paralyse. Het is een zeldzame aandoening, waarvan de oorzaak in de hersenen lig…
Athetose: Neurologisch symptoom met bewegingsproblemenAthetose: Neurologisch symptoom met bewegingsproblemenAthetose (athetosis) is een neurologisch symptoom waarbij een patiënt langzame, onvrijwillige, ingewikkelde, kronkelende…
De Ziekte van ParkinsonDe Ziekte van ParkinsonBij de ziekte van Parkinson sterven er bepaalde cellen af in de hersenen. Bij ieder mens maken de hersenen de stof 'dopa…

Anatomie hersenen: limbische systeemHet limbische systeem is het centrum van emoties en motivatie. Dit deel van de hersenen kan actiever worden als je bijvo…
Reageerbuisbaby: één op de 40 baby's is een reageerbuisbabyIn 2011 is één op de 40 pasgeboren baby’s een reageerbuisbaby. Dat die kindjes er zijn gekomen komt door reageerbuisbevr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kevin Bonsor, Wikimedia Commons (CC0)
  • Kolb, B. & Whisaw, I. Q. (2011). How does the nervous system function? An introduction to brain and behavior. United States of America: Worth Publishers http://www.answers.com/topic/basal-ganglia http://www.wisegeek.com/what-is-the-corpus-striatum.htm http://nl.wikipedia.org/wiki/Basale_ganglia http://www.answers.com/topic/putamen http://www.springerlink.com/content/32417077226234l2/ http://www.parkinson.nl/motorische_verschijnselen.html
Ufo141 (4 artikelen)
Laatste update: 22-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.