Anatomie hersenen: limbische systeem

Het limbische systeem is het centrum van emoties en motivatie. Dit deel van de hersenen kan actiever worden als je bijvoorbeeld bang bent geworden door een spin of als je boos bent geworden omdat iemand je fiets heeft gestolen. Ook speelt het een rol in emoties die gerelateerd zijn aan seksuele gedragingen. Verder spelen de onderdelen zoals het hippocampus een belangrijke rol in het leren en geheugen.

Limbische systeem

Het limbische systeem is evolutionair gezien een van de oudste structuur in de hersenen. Het ligt boven de hersenstam en is bedekt door de grote hersenen (neo cortex), waardoor het niet zichtbaar is vanaf de buitenkant. Het houdt zich onder andere bezig met emoties, motivatie, geheugen, leren, herinneringen en seksueel gedrag.

Het limbische systeem is in de volgende structuren te verdelen:
  • Hypothalamus
  • Amygdala
  • Hippocampus
  • Cingulate cortex
  • Fornix

Hypothalamus

De hypothalamus is verantwoordelijk voor het endocriene systeem. In dit systeem controleert de hypothalamus de productie van hormonen in het lichaam, door middel van interactie met de pijnappelklier (pituitary gland). De pijnappelklier produceert hormonen zoals: serotonine, melatonine, DMT (dimethyltryptamine), 5meo-DMT (5-methoxy-dimethyltryptamine) en pinoline.
Verder is de hypothalamus ook verantwoordelijk voor autonomische functies. Hierbij kan gedacht worden aan honger, dorst, bloeddruk, hartslag, slaap- waakritme , seksuele opwinding, lichaamstemperatuur (bijvoorbeeld bibberen) en homeostase.
Tenslotte speelt de hypothalamus een rol in het voedingsgedrag, voortplantingsgedrag en vecht- of vluchtreactie.

Amygdala
De amygdala is in de vorm van een amandel en wordt daarom ook wel de amandelkern genoemd. De amygdala kan een emotie met een bepaalde stress situatie koppelen, waardoor je de situatie de volgende keer sneller herinnerd en het anders aanpakken of vermijden. Verder bepaald de amygdala welke herinneringen waar worden opgeslagen. Dit gebeurt nadat de informatie van hippocampus is ontvangen.

Hippocampus

De hippocampus speelt een rol in het consolideren van nieuwe informatie, emoties, navigatie en spatiële oriëntatie. Het stuurt de herinneringen naar de juiste delen in de hersenen voor lange termijn opslag en kan ze weer terughalen. De hippocampus en de amygdala spelen beide een belangrijke rol met betrekking tot het geheugen.

Cingulate cortex

Dit onderdeel verantwoordelijk voor het coördineren van sensorische input van emoties, het reguleren van agressief gedrag en het emotionele reactie naar pijn.

Fornix

De functie van de fornix is het verbinden van de hippocamus met de hypothalamus.
© 2011 - 2024 Ufo141, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinHet brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinOns brein is complex en bestaat uit een aantal structuren. We onderscheiden drie lagen: de neocortex, het zoogdierenbrei…
Faalangst, hoe werkt dat in de hersenen?Vanuit een psychologische kijk is het ook interessant om te kijken wat er in de hersenen gebeurt bij leerlingen met faal…
Vergeetachtigheid in de overgangVeel vrouwen noemen vergeetachtigheid als overgangsklacht. Dat is niet zo vreemd, want ook de hersenfuncties zijn gevoel…
Hersenen en angstHersenen veranderen naar aanleiding van je emoties. Dit is het meest onderzocht bij depressie en angst. Een weergave van…

Mutaties aanbrengenMutaties aanbrengenOm op natuurlijke wijze onstaande genetische variatie te verklaren hebben genetici lang gebruik gemaakt van chemicaliën…
Anatomie hersenen: basale gangliaAnatomie hersenen: basale gangliaDe basale ganglia is een structuur van de voorhersenen en bestaat uit de hoofdonderdelen caudedate nucleus, putamen en d…
Bronnen en referenties
  • http://biology.about.com/od/anatomy/a/aa042205a.htm http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=430&id=635&page=9 http://www.stamcel.org/html/pijnappelklier.htm http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothalamus Kolb, B. & Whisaw, I. Q. (2011). How does the nervous system function? An introduction to brain and behavior. United States of America: Worth Publishers
Ufo141 (4 artikelen)
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.