Hoe gaat een biopt bij mogelijke borstkanker in zijn werk?

Hoe gaat een biopt bij mogelijke borstkanker in zijn werk? Hoe gaat een biopt bij mogelijke borstkanker in zijn werk. Dat willen vrouwen vaak wel weten als ze gehoord hebben dat er op de borstfoto te zien is. Dat kunnen onduidelijke plekken zijn of als de foto al meteen uitwijst dat er 'iets'zit. Het zijn allemaal signalen dat er iets niet goed kan zijn en dat er sprake kan zijn van borstkanker. In dat geval wordt een biopt van het weefsel genomen. Dit om te zien wat er precies aan de hand is. Maar hoe gaat een biopt maken van een vrouwenborst in zijn werk? En doet het nemen van een biopt van de borst ook pijn?

Een biopt om te kijken of een vrouw borstkanker heeft

Borstkanker. Veel vrouwen krijgen er mee te maken. Zelf, in hun familie of bij vriendinnen. Daarom is controle op borstkanker ook zo belangrijk. Vrouwen moeten daarvoor hun eigen borsten regelmatig onderzoeken. Maar ook het nemen van een foto en echo als het vermoeden bestaat dat er iets niet goed is, is van groot belang. Is duidelijk dat er iets mis is dan is er een biopt nodig om te kijken wat er precies aan de hand is.

Echo en film van de borst om borstkanker uit te sluiten: het is niet altijd voldoende

Wie zich bij de huisarts meldt omdat ze een knobbel in de borst voelt, zal altijd door de huisarts worden onderzocht. Vertrouwt die het niet of ziet die het nu wel in van een foto en echo dan wordt de vrouw in kwestie doorgestuurd naar het ziekenhuis of naar een zogenaamde mammapoli. Daar wordt een foto gemaakt. Dit gebeurt staande. De vrouw staat voor een groot apparaat en haar borst wordt als het ware platgedrukt tussen de twee platen die haar borst op de foto moeten zetten. Een radioloog zorgt er voor dat de borst zo goed mogelijk komt te liggen en dat betekent dat ze de borst heen en weer beweegt tot de borst goed ligt. Vervolgens mag de patiënt dan even niet in- en uitademen en wordt de foto gemaakt. Vaak wordt aansluitend dan ook direct een echo gemaakt. Dit gebeurt met een gel en een echoapparaat dat de huiddoorsnede laat zien. Zaken die niet in de borst thuishoren worden vaak op die manier ontdekt. In de meeste ziekenhuizen worden zowel de foto als de echo gemaakt, om uit te sluiten dat er iets mis is. Niet elke foto geeft namelijk uitsluitsel en een echo kan het dan verduidelijken.

Niet alle tumoren van de borst zijn te zien op een echo of een foto

In 85 procent van de gevallen is een afwijking van de borst met de echo te zien. Maar in 15 procent van de gevallen ook niet.

Afwijkingen in de borst: wat betekenen ze?

Afwijkingen die op de röntgenfoto te zien zijn vaak microcalcificaties. Dit zijn kleine verkalkingen die kunnen wijzen op een tumor. Kleine verkalkingen in de borst kunnen een aanwijzing zijn voor en tumor in een pril stadium. Daarom moeten deze er uitgehaald worden, voordat ze zich echt kunnen vormen tot een tumor die ook uit kan zaaien. Zolang de tumor nog binnen de beschermende laag zit, zijn die uitzaaiingen er nog niet.

Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is bij borstkanker

Bij kanker geldt natuurlijk altijd dat je er vroeg bij moet zijn. Maar bij kleine verkalkingen bij (vooral jonge) vrouwen is dat helemaal het geval. Bij jonge vrouwen delen de cellen zich namelijk veel sneller dan bij vrouwen die al ouder zijn. Daardoor groeit een tumor bij jonge vrouwen ook sneller.

Vergrote lymfeklieren

Bij een kwaadaardige tumor let de radioloog tijdens een onderzoek ook altijd op de oksels. Vergrote lymfeklieren kunnen namelijk op uitzaaiingen wijzen.

Hoe gaat het nemen van een biopt van de borst in zijn werk?

Bij het nemen van een biopt ligt de vrouw (overigens komt borstkanker ook voor bij mannen) met ontbloot bovenlichaam op de zij op de behandeltafel. De borst die onderzocht moet worden ligt op de mammograaf, een apparaat waarmee een afbeelding kan worden gemaakt van de borstklier. Dit gebeurt met röntgenstralen. Overigens gebeurt dit niet overal. Soms ook wordt alleen het echoapparaat gebruikt. De vrouw moet tijdens het onderzoek helemaal stil liggen. De radioloog bepaalt vervolgens met behulp van de röntgenfoto’s en het echoapparaat op welke plek in de borst een stereotactisch biopt wordt genomen. Daarbij wordt met een dikke naald een stukje weefsel uit de borst van de vrouw gehaald. Daarvoor wordt dan een sneetje in de borst gemaakt. De naald gaat naar de precieze plaats en daar wordt het stukje weefsel dat nodig is losgesneden en vacuüm in een reservoir dat in de naald zit gezogen. Met een marker, dit is een klein metaaldraadje wordt de plek waar het weefsel heeft gezeten soms aangegeven. Op die manier kan de chirurg de plek altijd terugvinden. Dit gaat vervolgens voor onderzoek naar de patholoog. De uitslag van een biopt is bij de meeste ziekenhuizen en mammapoli’s binnen 3 dagen bekend. Vroeger werd een biopt van de borst met een dunne naald gedaan, maar tegenwoordig wil men zoveel mogelijk weefsel weghalen om de diagnose zo goed mogelijk te kunnen stellen. Het nemen van een biopsie van de borst gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Is de uitslag goed of niet?

Als er eenmaal een biopt is genomen van wat mogelijk een borsttumor zou kunnen zijn, wordt de uitslag daarvan besproken door een chirurg, de radioloog en de patholoog. Op basis van de foto’s en de uitslag van de pathologie (het biopt) wordt dan gekeken of er sprake van kanker is of niet. Soms ook is het biopt niet goed genomen en moet het nog een keer. Of er is zo geprikt dat er alleen maar sprake is van kalkspatten (het begin van borstkanker) ook wel aangeduid met in situ of dcis. Is er sprake van een tumor dan wordt een behandelplan opgesteld.

Wat mag je na een biopt wel en niet doen?

Als er een biopt van de borst is genomen, moet de vrouw het daarna wel even een tijdje rustig aan doen. Bovendien is het belangrijk om in de gaten te houden of er geen nabloedingen zijn geweest, want er wordt toch een operatie uitgevoerd. De vrouw mag na het nemen van een biopsie niet zwaar werk verrichten en ook niet intensief gaan sporten.

Wanneer wordt een stereotactisch biopt genomen?

  1. Een stereotactisch biopt wordt genomen bij vrouwen die een afwijking op het mammagram hebben die niet te voelen is en ook niet op de echo te zien is.
  2. Ook vrouwen met grote borsten en een heel kleine tumor krijgen een stereotactische bioptering. Dit komt omdat deze kleine tumoren met een echo vaak moeilijk te vinden zijn.

Bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is een landelijk onderzoek voor vrouwen van 50 tot 75 jaar. Niet elke vrouw bezoekt dit onderzoek, om uiteenlopende redenen. Ongeveer 2 op de 100 vrouwen worden doorgestuurd met een verdenking op borstkanker.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevolkingsonderzoek borstkankerHet mammacarcinoom, oftewel borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. De kans voor e…
Triple diagnostiek bij borstkankerHet is voor elke vrouw flink schrikken wanneer ze bij zichzelf een knobbeltje in de borst ontdekt of wanneer er bij het…
Borstbesparende operatie zonder litteken bij borstkankerBorstbesparende operatie zonder litteken bij borstkankerAls bij het zelfonderzoek van de borsten door een vrouw het beruchte knobbeltje wordt ontdekt en na interpunctie kwaadaa…
Dicht borstweefsel: Verhoogd risico op borstkankerDicht borstweefsel: Verhoogd risico op borstkankerBorsten bestaan uit klierlobben, melkkanalen en vet- en vezelig bindweefsel. Vooral vrouwen voor de menopauze hebben een…

Aspecifieke afweerAspecifieke afweerDe mens wordt geboren met een aspecifiek afweersysteem. Gedurende het leven zal er ook specifieke afweer gevormd worden.…
Algemene ImmunologieAlgemene ImmunologieWanneer er bij een mens of dier een substantie binnendringt die vreemd is voor het organisme, maakt het organisme afweer…
Bronnen en referenties
  • Flevopost
  • MC Zuiderzee
Reacties

Janne, 20-10-2015
Twee jaar geleden ook een biopt gehad, dmv een soort pistool wordt er in je borst 'geschoten'. Als het heel diep zit, kunnen ze het niet goed verdoven. Het voelt alsof ze gewoon in je rauwe vlees prikken met een mes. Er wordt ook niet gezegd, dat je van te voren pijnstillers kunt nemen. Heb niet veel vertrouwen meer hierna. Dit eens een keer op mannen uit proberen? Reactie infoteur, 21-10-2015
Ja het is pijnlijk, dat klopt.

Moi, 24-02-2015
Als er uit kanker een biopt wordt genomen, vergroot dat de kans op metastasen in een later stadium aanzienlijk. Hier is al een wetenschapper (vrouw) op gepromoveerd, op het obsoleet maken hiervan bedoel ik. Als je namelijk gaat 'slepen' met de kanker, dan weet je niet en dat kan je ook niet weten, of je wel alles hebt meegenomen op de naald waarmee je prikte.

Vrouwen: laat u dan ook nooit meer wijsmaken dat er een biopt genomen moet worden, liever een operatie die niets laat zien, dan een biopt mét kanker waarna u na de operatie 'schoon' wordt verklaard alleen om (een paar) jaren later weer kanker te hebben. Reactie infoteur, 21-03-2015
Kunt u ook aangeven waar dat onderzoek is gepubliceerd? Ik heb er namelijk nog nooit van gehoord, maar als het bestaat dan zou het fijn zijn mensen door te kunnen verwijzen.

Hilda, 20-05-2014
Ik heb vandaag een biopt gehad. Nu zijn er 12 biopten uit 1 plekje gehaald, is dat normaal? Wie kan mij daar meer over vertellen? Reactie infoteur, 29-05-2014
Bij mij werden steeds 3 biopten uit 1 plek gehaald. Maar misschien willen ze alles uitsluiten en willen ze op meerdere plekken kijken. Dat zou u aan uw arts kunnen vragen.

C. Voskuilen, 09-09-2012
Hallo. Ik heb een vraag over een nabloeding. Die heb ik dus gehad. Maar hoe lang duurt het ongeveer voor het bloed weg is uit je borst? Reactie infoteur, 10-09-2012
Dat kan heel verschillend zijn. Ik zou even met je arts overleggen over wat normaal is, ik neem aan dat je wel hebt verteld over die nabloeding?

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-11-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.