Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap?

Latijn is een lingua franca in de wetenschappelijke wereld. Een Lingua franca is een taal die als communicatiemiddel fungeert voor sprekers met een verschillende moedertaal. Tegenwoordig is Engels een meer belangrijke lingua franca in de wetenschap maar toch zijn er nog veel Latijnse namen en termen en is het Latijn niet weg te denken uit de wetenschap. Lingua franca is overigens zo´n Latijnse term. Het betekent: vrije toegankelijke taal.

Inhoud:


Latijn is dood

Latijn is een dode taal. Daarmee wordt bedoeld dat er geen volkeren vanaf hun geboorte Latijn leren. Met andere woorden: niemand heeft Latijn als moedertaal. Latijn is altijd aangeleerd; het is een tweede taal. De taal is al zo lang uitgestorven dat we van sommige woorden niet eens precies weten hoe ze uit gesproken moeten worden. Nu is dat geen groot probleem; de Latijnse taal wordt vooral schriftelijk gebruikt. Het is een taal die wetenschappers onderling gebruiken. Daar is een reden voor.

Door latijn te blijven gebruiken wordt het latijn door zijn gebruikers nieuw leven ingeblazen.

Het Engels heeft Latijn goeddeels verdreven

Latijn was vroeger de taal van de wetenschap. Wetenschappers onderling spraken Latijn. Op die manier kon een wetenschapper Latijnse boeken lezen maar dat was niet het enige feit. Wetenschappers uit verschillende landen konden ook met elkaar praten over wetenschappelijke zaken. Een Italiaan kon middels het Latijn met een Nederlander zaken delen. Het Engels heeft tegenwoordig de functie van wetenschappelijk communicatiemiddel goeddeels overgenomen. Maar belangrijke termen worden nog steeds in het Latijn aangegeven. Vooral namen van dieren, stoffen en ziekten worden nog steeds in het Latijn gezegd en geschreven omdat deze termen zijn afgesproken; op deze manier kan er geen misverstand ontstaan waar je het over hebt.

Wetenschappelijke taal

Als een wetenschapper onderzoek wilt doen en een wetenschapper uit het buitenland zijn onderzoek wil lezen dan gebruikt men vaak Latijnse termen. Dat is met name het geval in de botanie of plantenleer, anatomie, biologie, geneeskunde en taalkunde. In mindere mate wordt Latijn gebruikt in het recht en de Rooms Katholieke kerk. Latijn is officieel de taal van Vaticaanstad maar vrijwel niemand spreekt het er nog. Latijn is immers een dode taal.

Plantennamen in het Latijn

Plantennamen zijn officieel vast gelegd. Wanneer wetenschappers uit verschillende landen een plant onderzoeken, moeten ze altijd 100% zeker weten over welke plant het gaat. Daarom heeft men afgesproken om één naam te gebruiken. Iedere taal heeft vele benamingen voor een boom, bloem of plant en wanneer iedere wetenschapper de plant in zijn eigen taal zou beschrijven, zou de verwarring groot zijn. Iedere andere wetenschapper moet vervolgens eerst erachter zien te komen welke plant bedoeld zou worden. Om dit probleem te voorkomen gebruikt iedereen één naam; een Latijnse naam.

De foto bij dit artikel betekent: ´Vergissen is menselijk´ en is een quote van Seneca.

Waarom zou je Latijn leren?

Als je Latijn kan ontcijferen, kun je zelf historische bronnen lezen. Je bent dan als onderzoeker minder afhankelijk van andere mensen. In de geschiedenis hebben veel andere wetenschappers in het Latijn geschreven. Tijdens de Renaissance, toen de moderne wetenschap een aanvang nam, begon men terug te vallen op het Latijn. In die tijd zijn vele verhalen, gedichten en wetenschappelijke verhandelingen in het Latijn geschreven.

Online Latijn leren

Als je wilt weten of het iets voor jou is om Latijn te leren dan kun je de online Kox´ cursus Latijn doen. Dat is een gratis cursus waar je de basisprincipes van Latijn leert. Het mooie aan internet is dat je vele gratis taalcursussen hebt. Deze cursus wordt gesponsord door de Theologische Universiteit Kampen.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jaren, maanden, weken, dagen en kalenderIn de behoefte aan ordening en indeling zijn in de loop van de eeuwen allerlei metingen aan de orde geweest. Ooit duurde…
Welke verschillende soorten wolken zijn er?Welke verschillende soorten wolken zijn er?Wanneer je naar de lucht kijkt zie je ze vaak. Wolken komen in alle verschillende vormen en maten. Sommige zijn echt laa…
De Indo-Europese taalfamilie en het Proto-Indo-EuropeesDe Indo-Europese taalfamilie is een taalfamilie waartoe vooral talen uit Europa en West-Azië behoren. In totaal spreken…
Uranus (planeet)Uranus is een planeet waar men nog niet veel van af weet. Hij is namelijk behoorlijk laat ontdekt. Uranus is een gasplan…

Geografie Israël: Tel Aviv - nieuw Silicon Valley in wordingGeografie Israël: Tel Aviv - nieuw Silicon Valley in wordingMetropool Tel Aviv is bezig een nieuw Silicon Valley aan de Middellandse Zee te worden. In een poging om ondernemers aan…
Dieseluitlaatgassen verstoren honingbijenDieseluitlaatgassen verstoren honingbijenHet vermogen van honingbijen om bloemengeuren te herkennen kan worden aangetast door blootstelling aan gemeenschappelijk…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: Oktober 2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!