Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap?

Latijn is een lingua franca in de wetenschappelijke wereld. Een Lingua franca is een taal die als communicatiemiddel fungeert voor sprekers met een verschillende moedertaal. Tegenwoordig is Engels een meer belangrijke lingua franca in de wetenschap maar toch zijn er nog veel Latijnse namen en termen en is het Latijn niet weg te denken uit de wetenschap. Lingua franca is overigens zo´n Latijnse term. Het betekent: vrije toegankelijke taal. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Latijn is dood

Latijn is een dode taal. Daarmee wordt bedoeld dat er geen volkeren vanaf hun geboorte Latijn leren. Met andere woorden: niemand heeft Latijn als moedertaal. Latijn is altijd aangeleerd; het is een tweede taal. De taal is al zo lang uitgestorven dat we van sommige woorden niet eens precies weten hoe ze uit gesproken moeten worden. Nu is dat geen groot probleem; de Latijnse taal wordt vooral schriftelijk gebruikt. Het is een taal die wetenschappers onderling gebruiken. Daar is een reden voor.

Door latijn te blijven gebruiken wordt het latijn door zijn gebruikers nieuw leven ingeblazen.

Het Engels heeft Latijn goeddeels verdreven

Latijn was vroeger de taal van de wetenschap. Wetenschappers onderling spraken Latijn. Op die manier kon een wetenschapper Latijnse boeken lezen maar dat was niet het enige feit. Wetenschappers uit verschillende landen konden ook met elkaar praten over wetenschappelijke zaken. Een Italiaan kon middels het Latijn met een Nederlander zaken delen. Het Engels heeft tegenwoordig de functie van wetenschappelijk communicatiemiddel goeddeels overgenomen. Maar belangrijke termen worden nog steeds in het Latijn aangegeven. Vooral namen van dieren, stoffen en ziekten worden nog steeds in het Latijn gezegd en geschreven omdat deze termen zijn afgesproken; op deze manier kan er geen misverstand ontstaan waar je het over hebt.

Plantennamen in het Latijn

Plantennamen zijn officieel vast gelegd. Wanneer wetenschappers uit verschillende landen een plant onderzoeken, moeten ze altijd 100% zeker weten over welke plant het gaat. Daarom heeft men afgesproken om één naam te gebruiken. Iedere taal heeft vele benamingen voor een boom, bloem of plant en wanneer iedere wetenschapper de plant in zijn eigen taal zou beschrijven, zou de verwarring groot zijn. Iedere andere wetenschapper moet vervolgens eerst erachter zien te komen welke plant bedoeld zou worden. Om dit probleem te voorkomen gebruikt iedereen één naam; een Latijnse naam.

De foto bij dit artikel betekent: ´Vergissen is menselijk´ en is een quote van Seneca.

Waarom zou je Latijn leren?

Als je Latijn kan ontcijferen, kun je zelf historische bronnen lezen. Je bent dan als onderzoeker minder afhankelijk van andere mensen. In de geschiedenis hebben veel andere wetenschappers in het Latijn geschreven. Tijdens de Renaissance, toen de moderne wetenschap een aanvang nam, begon men terug te vallen op het Latijn. In die tijd zijn vele verhalen, gedichten en wetenschappelijke verhandelingen in het Latijn geschreven.

Online Latijn leren

Als je wilt weten of het iets voor jou is om Latijn te leren dan kun je de online Kox´ cursus Latijn doen. Dat is een gratis cursus waar je de basisprincipes van Latijn leert. Het mooie aan internet is dat je vele gratis taalcursussen hebt. Deze cursus wordt gesponsord door de Theologische Universiteit Kampen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom Latijn te kiezen op een gymnasiumWaarom Latijn te kiezen op een gymnasiumLatijn, een oude taal, wordt nergens meer gesproken, voegt op het sociale vlak dus niks meer toe en is bovendien ook nie…
Latijnse verbuigingen van het zelfstandig naamwoordHet Latijn is dan wel een uitgestorven taal, toch kan je niet zeggen dat het helemaal is uitgestorven. In zowel alle sch…
Tips eindexamen LatijnTips eindexamen LatijnHet eindexamen Latijn kan moeilijk zijn, maar dat hangt er ook van af of je het huiswerk gedurende het jaar bijgehouden…
Grammaticale termen in diverse talenGrammaticale termen in diverse talenIn dit artikel vindt u een overzicht van de grammaticale termen. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen…
Dieseluitlaatgassen verstoren honingbijenDieseluitlaatgassen verstoren honingbijenHet vermogen van honingbijen om bloemengeuren te herkennen kan worden aangetast door blootstelling aan gemeenschappelijk…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.