Dieseluitlaatgassen verstoren honingbijen
Het vermogen van honingbijen om bloemengeuren te herkennen kan worden aangetast door blootstelling aan gemeenschappelijke luchtvervuiling die in dieseluitlaatgassen wordt gevonden, zo laat onderzoek van de universiteit van Southampton zien.
Om bloemen waar zij zich bevoorraden te lokaliseren, identificeren en herkennen gebruiken honingbijen bloemengeuren. Het Southampton team, geleid door Dr. Tracey Newman en professor Guy Poppy bemerkte dat dieseluitlaatgassen het profiel van bloemengeuren veranderen. Ze zeggen dat deze veranderingen de bevoorradingsefficiency van honingbijen beïnvloeden, en uiteindelijk zelfs bestuiving kunnen beïnvloeden en dus wereldwijde voedselveiligheid.
Chemicaliën
Volgens de publicatie in
Scientific Reports (3 oktober 2013) heeft de studie acht chemicaliën uit de geur van koolzaadbloemen gemixt met schone lucht en met lucht die dieseluitlaatgassen bevatte. Zes van de acht chemicaliën verminderden in volume toen het met de uitlaatgassen werd gemixt, en twee verdwenen compleet binnen de minuut, wat betekent dat het profiel van de chemische mix compleet veranderd was. De geur die gemixt was met de schone lucht was niet aangetast.
Nox gassen
Daarnaast, toen de onderzoekers hetzelfde proces uitvoerden met NOx gassen (stikstofoxide en stikstofdioxide) hetgeen gevonden wordt in dieseluitlaatgassen, zagen ze dezelfde uitkomst. Dit suggereert dat NOx een sleutelrol speelt in de factor hoe en waarom het geurprofiel was veranderd. De veranderde chemische samenstelling werd toen aan honingbijen getoond, die het niet konden herkennen.
Verandering van componenten
Dr. Newman, een neurowetenschapper aan de universiteit stelt: ‘Honingbijen hebben een gevoelige reuk en een buitengewoon vermogen om te leren en geuren te herinneren. NOx gassen vertegenwoordigen een aantal van de meest reactieve gassen die door dieselverbranding en door andere fossiele brandstoffen geproduceerd worden. De emissie limieten voor stikstofdioxide worden geregeld overschreden, vooral in stedelijke gebieden. Onze resultaten suggereren dat dieseluitlaatvervuiling de componenten van een synthetisch bloemengeurmengsel veranderen, wat de herkenning van de geur door honingbijen beïnvloedt. Dit kan serieuze schadelijke effecten hebben op het aantal honingbij kolonies en hun bestuivingsactiviteiten.
Conclusie
Professor Poppy, een ecoloog aan de universiteit geeft aan: ‘Honingbij bestuiving kan de opbrengst van oogsten belangrijk doen toenemen en is essentieel voor de wereldeconomie - £430 miljoen per jaar alleen al in de UK. Om echter effectief te foerageren moeten ze in staat zijn te leren de planten te herkennen. De resultaten wijzen aan dat NOx gassen – vooral stikstofdioxide – in staat zouden kunnen zijn om het geur herkenningsproces, waarop honingbijen vertrouwen om hun voedselbronnen te kunnen vinden, te verstoren. Honingbijen gebruiken de hele range aan chemicaliën die gevonden worden in het bloemenmengsel om de verschillende mengsels te onderscheiden en het resultaat suggereert dat een aantal chemicaliën in een mengsel belangrijker zouden kunnen zijn dan andere.’