Dieseluitlaatgassen verstoren honingbijen

Dieseluitlaatgassen verstoren honingbijen Het vermogen van honingbijen om bloemengeuren te herkennen kan worden aangetast door blootstelling aan gemeenschappelijke luchtvervuiling die in dieseluitlaatgassen wordt gevonden, zo laat onderzoek van de universiteit van Southampton zien. Om bloemen waar zij zich bevoorraden te lokaliseren, identificeren en herkennen gebruiken honingbijen bloemengeuren. Het Southampton team, geleid door Dr. Tracey Newman en professor Guy Poppy bemerkte dat dieseluitlaatgassen het profiel van bloemengeuren veranderen. Ze zeggen dat deze veranderingen de bevoorradingsefficiency van honingbijen beïnvloeden, en uiteindelijk zelfs bestuiving kunnen beïnvloeden en dus wereldwijde voedselveiligheid.

Chemicaliën

Volgens de publicatie in Scientific Reports (3 oktober 2013) heeft de studie acht chemicaliën uit de geur van koolzaadbloemen gemixt met schone lucht en met lucht die dieseluitlaatgassen bevatte. Zes van de acht chemicaliën verminderden in volume toen het met de uitlaatgassen werd gemixt, en twee verdwenen compleet binnen de minuut, wat betekent dat het profiel van de chemische mix compleet veranderd was. De geur die gemixt was met de schone lucht was niet aangetast.

Nox gassen

Daarnaast, toen de onderzoekers hetzelfde proces uitvoerden met NOx gassen (stikstofoxide en stikstofdioxide) hetgeen gevonden wordt in dieseluitlaatgassen, zagen ze dezelfde uitkomst. Dit suggereert dat NOx een sleutelrol speelt in de factor hoe en waarom het geurprofiel was veranderd. De veranderde chemische samenstelling werd toen aan honingbijen getoond, die het niet konden herkennen.

Verandering van componenten

Dr. Newman, een neurowetenschapper aan de universiteit stelt: ‘Honingbijen hebben een gevoelige reuk en een buitengewoon vermogen om te leren en geuren te herinneren. NOx gassen vertegenwoordigen een aantal van de meest reactieve gassen die door dieselverbranding en door andere fossiele brandstoffen geproduceerd worden. De emissie limieten voor stikstofdioxide worden geregeld overschreden, vooral in stedelijke gebieden. Onze resultaten suggereren dat dieseluitlaatvervuiling de componenten van een synthetisch bloemengeurmengsel veranderen, wat de herkenning van de geur door honingbijen beïnvloedt. Dit kan serieuze schadelijke effecten hebben op het aantal honingbij kolonies en hun bestuivingsactiviteiten.

Conclusie

Professor Poppy, een ecoloog aan de universiteit geeft aan: ‘Honingbij bestuiving kan de opbrengst van oogsten belangrijk doen toenemen en is essentieel voor de wereldeconomie - £430 miljoen per jaar alleen al in de UK. Om echter effectief te foerageren moeten ze in staat zijn te leren de planten te herkennen. De resultaten wijzen aan dat NOx gassen – vooral stikstofdioxide – in staat zouden kunnen zijn om het geur herkenningsproces, waarop honingbijen vertrouwen om hun voedselbronnen te kunnen vinden, te verstoren. Honingbijen gebruiken de hele range aan chemicaliën die gevonden worden in het bloemenmengsel om de verschillende mengsels te onderscheiden en het resultaat suggereert dat een aantal chemicaliën in een mengsel belangrijker zouden kunnen zijn dan andere.’
© 2013 - 2024 Assiebassie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Honingbijen halen vaak zelf de dood in huisHoningbijen halen vaak zelf de dood in huisIedereen kent de bij, met name de honingbij. De mens heeft een goede 'band' met dat insect. Deze vliesvleugelige zorgt e…
E110- Zonnegeel FCF: een kleurstof met gezondheidsrisico'sE110- Zonnegeel FCF: een kleurstof met gezondheidsrisico'sDe gele kleurstof met de naam 'zonnegeel FCF' staat als E-nummer bekend onder E110. Zonnegeel FCF is een kleurstof die g…
Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
E102- Tartrazine: Een 'zeer gevaarlijke' kleurstofE102- Tartrazine: Een 'zeer gevaarlijke' kleurstofHet E-nummer E102 staat voor de stof Tartrazine. Deze azo kleurstof is toegevoegd aan enkele producten en behoort tot de…

Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap?Latijn is een lingua franca in de wetenschappelijke wereld. Een Lingua franca is een taal die als communicatiemiddel fun…
Bevende Berg - Tijdelijk vulkanisch eiland bij Pakistannieuws uitgelichtBevende Berg - Tijdelijk vulkanisch eiland bij PakistanIn de Arabische Zee voor de kust van Pakistan ontstond op 24 september 2013 na een aardbeving in de provincie Baloetsjis…
Bronnen en referenties
Assiebassie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.