The Natural Step - verduurzaming van de wereld

The Natural Step - verduurzaming van de wereld The Natural Step helpt bedrijven en organisaties om stap voor stap duurzaam te worden. Bij volledige duurzaamheid heeft de productie geen negatieve impact meer op de aarde. Uiteindelijke bewerkstelligt de volledig doorgevoerde methode dat de aarde er beter van wordt. Steeds meer organisaties stappen over op The Natural Step, vervuilen minder en gaan zuiniger om met grondstoffen. The Natural wil 'gewoon de goede dingen doen'.

Gewoon de goede dingen doen


The Natural Step - TNS

The Natural Step (TNS) is de naam van de methodiek en de naam van de internationale non-profit organisatie waar de methodiek is ontwikkeld. TNS geeft trainingen, doet onderzoek en geeft advies over verduurzaming. TNS bestaat sinds 1989 en heeft inmiddels heel wat bedrijven geholpen bij hun zoektocht naar duurzaam werken en integratie van verduurzaming in het productieproces. TNS werd opgericht door de Zweedse oncoloog dr. Karl-Henrik Robèrt.

In Nederland wordt The Natural Step vertegenwoordigd door Stichting The Flexible Platform in Eindhoven. The Flexible Platform is de enige organisatie die The Natural Step in Nederland mag vertegenwoordigen en de officiële The Natural Steps-programma’s mag aanbieden. TNS is wereldwijd in meer dan 54 landen vertegenwoordigd en heeft vele partners. TNS is onder meer te vinden van Nederland tot Nieuw Zeeland, van Finland tot Australië, van Canada tot Portugal, van Italië tot Zweden en in China.

Kracht van de methode

De kracht van de methode zit in de integrale aanpak. De methode is toepasbaar in alle situaties. Daarbij is hij overzichtelijk, concreet en actiegericht. Veel bedrijven willen verduurzamen en ze vinden in The Natural Step een methode die uiteindelijk meer oplevert dan dat het kost. Een bedrijf kan naar 100% verduurzamen toewerken waarbij de ecologische voetafdruk minder wordt, de kosten lager worden en er innovatiever wordt gewerkt.

Het hoeft allemaal niet in een keer rigoureus anders; de methode voorziet in een stapsgewijze ontwikkeling waarbij de ene stap de andere mogelijk maakt. De bedrijfsvoering wordt stap voor stap in harmonie met een draagkracht van de aarde gebracht.

Dr. Robèrt

De Zweed die aan de wieg staat van TNS was in de jaren 80 een vooraanstaand medisch wetenschapper op het gebied van oncologie. Hij verschoof zijn professionele focus na bestudering van kankercellen. Menselijke cellen zijn op moleculair niveau bijna gelijk aan plantaardige cellen. Hij realiseerde zich dat het de cellen zijn die de verbindende eenheid zijn tussen alles wat leeft. Het zette hem aan het denken over mens en natuur. Daarbij was hij bezorgd over de vervuiling en het effect daarvan op de gezondheid. Vervuiling bedreigt het leven op aarde.

Our Common Future

Het rapport “Our Common Future” van de Brundtland-commissie dat in 1987 uitkwam maakte duidelijk wat duurzame ontwikkeling is en hoe allesomvattend en complex de materie is. Het rapport was geschreven door de World Commission on Environment and Development, de commissie die bekend werd onder de naam van de voorzitter, de toenmalige Noorse premier Gro Harlem Brundtland. In het rapport werd het milieuprobleem van de wereld beschreven, waarbij de armoede aan de ene kant en vervuiling en niet-duurzaam produceren aan de andere kant de grote oorzaken van de milieuproblemen werden genoemd. Het rapport inspireerde de Zweedse oncoloog. Het werd Robèrt duidelijk dat de samenleving kracht moest vinden voor de ontwikkeling van een duurzame toekomst. Die kracht zag hij bij ouders die een kind met de levensbedreigende ziekte kanker hadden. Die kracht moest ook vrijgemaakt kunnen worden voor de toekomst van de mensheid.

Vier duurzaamheidsprincipes

Om de duurzaamheidsprincipes te kunnen toepassen in bedrijven werd een methode ontwikkeld die The Natural Step methode is gaan heten. Met de methode wordt stap voor stap naar volledige duurzaamheid toegewerkt. Iedere medewerker en iedere burger kan de stappen zetten en de principes volgen. Iedereen kan op eigen niveau verantwoordelijkheid nemen. Als de samenleving werkt volgens deze vier principes dan kan de natuur ons blijven voorzien van water, aarde, lucht en een stabiel klimaat.

Bron: The Natural Step logoBron: The Natural Step logo
De vier principes zijn:
 1. delf geen fossiele brandstoffen en zware metalen;
 2. produceer en gebruik geen giftige stoffen;
 3. put de natuur niet uit;
 4. verdeel de rijkdom zo dat elk mens in zijn basisbehoefte kan voorzien.

Wet- en regelgeving

Om duurzaam handelen vanzelfsprekend te maken is vrijwilligheid van bedrijven en burgers niet genoeg. Er zal een stok achter de deur moeten staan in de vorm van wet- en regelgeving. Nog belangrijker is dat de wereldburgers kennis hebben van haar planeet. Kennis van het systeem dat het leven op aarde mogelijk maakt, zorgt dat de juiste keuzes gemaakt worden. Robèrt vreest dat de ontwikkelingen niet snel genoeg gaan.

Het heeft 3,5 miljard jaar geduurd heeft voordat cellen zich vanuit de oersoep hebben ontwikkeld tot complexe systemen en levensvormen. In die beginfase bestond de aarde uit een mix van giftige stoffen zoals zwavel, methaan, ammoniak en koolstof. In enkele tientallen jaren veroorzaken we de omgekeerde evolutie, vreest Robèrt. Het is nu tijd om de ecologie boven de economie te stellen. De aarde verliest in rap tempo vruchtbare grond en planten- en dierensoorten.

Voorbeeld

Diverse bedrijven hebben de TNS omarmd, bijvoorbeeld Starbucks, Electrolux, Ikea, Nike. In Nederland is Feenstra Interface een mooi voorbeeld. Het is de grootste tapijttegel fabrikant van de wereld. Tapijttegels worden gemaakt uit olie en van giftige stoffen. In 1994 gooide het bedrijf het roer om en werkt volgens The Natural Step methode. In 2020 wil het bedrijf niet alleen duurzaam zijn maar zelfs een positieve impact op de aarde hebben. Het voorheen vervuilende bedrijf is goed op weg het doel te halen. Het bedrijf zocht een alternatief voor de grondstof nylon voor de tapijttegels. Het werd gevonden in de oude nylon netten die door de vissers overboord worden gekieperd. Filipijnse vissers verzamelen nu de versleten netten voor hergebruik en ze ruimen zelfs netten uit zee op om in te leveren. Het scheelt een hoop bijdragen aan de plastic soep in de oceanen, het levert grondstof voor de tapijtfabriek en extra inkomen voor de Filipijnse vissers.

Onderscheidingen en Awards

The Natural Step ontving in de loop der jaren een aantal prestigieuze onderscheidingen:
 • Mikhail Gorbatsjov Millennium Award in 1999;
 • The Blue Planet Award in 2000;
 • dr. Robèrt kreeg het eerste laureaat Medal for Social Responsibility;
 • de e-learning cursus werd in 2006 bekroond met de Zilveren Medaille Brandon Hall for Excellence in Learning;
 • in 2007 stond The Natural Step op de shortlist voor de Alcan Prijs voor Duurzaamheid.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Voetballer Robert EnkeRobert Enke is geboren te Jena op 24 augustus 1977 en is vermoedelijk door zelfmoord om het leven gekomen op 10 november…
De eerste van de Cisterciënzers: Robert van MolesmeDe Cisterciënzer orde is een relatief onbekende orde. Zij heeft echter in de Europese geschiedenis zeker haar deel gehad…

Dagen, uren, minuten en uurwerkenDagen, uren, minuten en uurwerkenHoewel met de term dag in de regel 24 uur wordt bedoeld wordt ook wel eens over een dag gesproken als de tijd tussen zon…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The Natural Step
 • www.mvonederland.nl
 • www.duurzaam-ondernemen.nl
 • www.local-works.nl
 • Leeuwarder Courant
 • www.wikipedia.org
 • Afbeelding bron 1: The Natural Step logo
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-03-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.