Hoe zal onze wereld vergaan?

Hoe zal onze wereld vergaan? Het vergaan van de Aarde is één van de favoriete onderwerpen van het sciencefictiongenre. Hoewel de fantasie hier centraal staat, maken wetenschappers zich terecht zorgen over onze planeet. De verschillende doemsdag scenario's die door deze wetenschappers geschetst worden blijken, in tegenstelling tot vele sciencefictionfilms, dichter bij de werkelijkheid te liggen dan we verwachten. De mogelijke manieren waarop de Aarde zou kunnen vergaan zijn:

Opwarming van de Aarde

Bron: Gellinger, PixabayBron: Gellinger, Pixabay
De opwarming van de Aarde houdt een stijging van de gemiddelde temperatuur op Aarde in. Hoewel veel mensen hunkeren naar warme zomerse dagen, heeft de opwarming van de Aarde veel negatieve gevolgen. Zo zullen extreme weersomstandigheden, waaronder orkanen, nog ernstiger worden ten gevolge van de hogere temperaturen. Ook verregaande droogtes zullen zich naar grotere gebieden uitbreiden. Daarnaast zullen lager gelegen gebieden onder water komen te staan door het almaar stijgende zeeniveau. Dit alles zal leiden tot een herverdeling van de verschillende diersoorten die zich in deze gebieden schuilhouden. Politieke instabiliteit, hongersnood, de instorting van het ecosysteem en andere drastische veranderingen zullen uiteindelijk zorgen voor het onbewoonbaar worden van onze planeet Aarde.

De inslag van een asteroïde

Net zoals dat de dinosauriërs werden uitgeroeid door een asteroïde, zou ook onze huidige samenleving door een meteoorinslag weggevaagd kunnen worden. Hier kregen we zo’n 100 jaar geleden al een voorproefje van toen een komeet op een hoogte van ongeveer 10 kilometer ontplofte boven een bos in Siberië. De explosie, die vergelijkbaar was met 30 megaton TNT, velde zo’n 80 miljoen bomen neer in een gebied van 2000 vierkante kilometer.

Hoewel wetenschappers voortdurend bezig zijn met het detecteren van mogelijk gevaarlijke asteroïden, is het nog altijd niet mogelijk om ze allemaal op te sporen. Wie weet hoeveel alles vernietigende kometen er zich op een rampkoers naar de Aarde bevinden.

Een wereldwijde epidemie

Een wereldwijde epidemie, oftewel een pandemie, zou mogelijk in staat zijn de gehele mensheid van de aardbol weg te vagen. Recente pandemieën zijn onder andere SARS, de vogelgriep en MERS. Door de globalisering spelen deze wereldwijde epidemieën vaak een vrije rol. Zo vormen onder meer luchthavens een perfecte basis voor het verspreiden van deze dodelijke ziektes.

Biotechnologische ziektekiemen

Bron: Qimono, PixabayBron: Qimono, Pixabay
Niet alleen natuurlijke ziektes vormen een mogelijk risico voor het welbehagen van de mensheid, ook zelf gefabriceerde ziektekiemen zijn potentieel gevaarlijk. Zo werd er onlangs een mutante versie van het vogelgriepvirus geconstrueerd dat overgedragen kon worden tussen fretten. Hierbij werden er grote vragen gesteld in verband met de veiligheid van dit gebeuren. Wat als het virus per ongeluk, of intentioneel, uit het labo ontsnapt? En wat voor verregaande gevolgen heeft dit dan voor de wereldbevolking?

Het gevaar van de schimmels

Hoewel bacteriële infecties potentieel gevaarlijk zijn, zijn infecties met schimmels nog risicovoller. Zo wordt een bacteriële infectie vaak succesvol behandelt met behulp van antibiotica. Maar aangezien er veel minder geweten is over schimmels, en daarmede ook over de medicatie, zou een plotselinge wereldwijde schimmelinfectie voor veel mensen mogelijk fataal kunnen aflopen.

Een nucleaire oorlog

Veel wetenschappers vrezen voor een mogelijk einde van de Aarde door middel van een globale nucleaire oorlog. Over de gehele wereld bevinden er zich grote hoeveelheden kernwapens die in staat zijn volledige steden weg te vagen. Naar aanleiding van onder andere de Noord-Koreaanse nucleaire agenda werd er in 2013 aan de alarmbel getrokken in zake globale nucleaire veiligheid.

Overheersing door robotten

Hoewel moordlustige robotten enkel een plaats lijken te hebben in sciencefictionfilms zoals The Terminator, moeten ze toch min of meer serieus genomen worden. Zo pleitte de Verenigde Naties in 2014 voor een wereldwijd verbod op de productie van deze robotten. Mogelijk zou dit verbod er gekomen zijn doordat de ontwikkeling van de robotten in sommige landen al van start was gegaan.

Overpopulatie

Al sinds de 18e eeuw werd er gevreesd voor overpopulatie. Deze overbevolking zou kunnen leiden tot een wereldwijd voedseltekort. Maar niet iedereen gaat hiermee akkoord. Zo denken velen dat de toename in de wereldbevolking de komende 50 jaar zal stabiliseren. Daarnaast zou de mensheid nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen om de overpopulatie van de Aarde te remmen.

Het sneeuwbaleffect

Hoewel al de bovenstaande scenario’s zouden kunnen gebeuren, blijkt een samenloop van verschillende omstandigheden meer waarschijnlijk te zijn. Zo zou de opwarming van de Aarde kunnen leiden tot een vergrote aanwezigheid van pathogenen, die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot pandemieën.
© 2014 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het einde der tijden, vaak voorspeldHet einde der tijden, vaak voorspeldHet is in het verleden al vaak en door veel verschillende mensen en geloofsgroeperingen voorspeld. Het einde der tijden,…

De vorming van eiwitten, suikers en vettenDe vorming van eiwitten, suikers en vettenHet samen delen van elkaars elektronen wordt covalente binding genoemd. Deze bindingsvorm wordt onder meer gebruikt bij…
Hard en zacht water en juiste dHBij de begrippen hard en zacht zal niet meteen aan water worden gedacht. Toch worden beide begrippen gebruikt om een bep…
Bronnen en referenties
  • http://www.livescience.com/42107-doomsday-real-ways-earth-could-end.html
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Gellinger, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Qimono, Pixabay
Jusoran (27 artikelen)
Laatste update: 06-10-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.