IJzertekort vergroot het risico op een beroerte (CVA)

IJzertekort vergroot het risico op een beroerte (CVA) Een laag ijzergehalte in het lichaam wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van een beroerte (CVA), een verzamelnaam voor TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Het mineralentekort kan het bloed plakkerig maken wat kan leiden tot stolsels. Zo'n stolsel kan vastlopen in een kleiner bloedvat en aldaar een afsluiting veroorzaken. Gebrek aan ijzer verhoogt de kleverigheid van kleine bloedcellen, bloedplaatjes genaamd. Wanneer bloedplaatjes kleveriger worden, vormen zij klompjes rode bloedcellen of stolsels Stolsels kunnen zich vormen in kwetsbare gebieden, zoals de hersenen, waardoor een beroerte ontstaat.

IJzertekort vergroot het risico op een beroerte

IJzertekort kan het risico van een beroerte aanzienlijk verhogen doordat het bloed plakkeriger wordt. Dit blijkt uit onderzoek uit 2014 welke is gepubliceerd in het vakblad PLOS ONE. De bevindingen van wetenschappers van het Imperial College in Londen kunnen helpen om een beroerte te voorkomen. Wereldwijd worden ieder jaar 15 miljoen mensen getroffen door een beroerte, bijna zes miljoen mensen sterven aan de gevolgen daarvan en nog eens vijf miljoen raken in meer of mindere mate erdoor geïnvalideerd. De meest voorkomende vorm, ischemische beroerte, ook herseninfarct genoemd, treedt op omdat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken door kleine stolsels.

Vermoeidheidsklachten door een ijzertekort / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheidsklachten door een ijzertekort / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

IJzertekort symptomen

Een ijzertekort kun je herkennen aan onder meer de volgende symptomen:

IJzergebrek vergroot kleverigheid van kleine bloedcellen

Risicofactor

In de afgelopen jaren hebben verschillende studies aangetoond dat ijzertekort, die wereldwijd ongeveer twee miljard mensen treft, een risicofactor is voor ischemische beroerte bij zowel volwassenen als kinderen. Het team van Imperial College ontdekte dat een gebrek aan ijzer de kleverigheid van kleine bloedcellen - bloedplaatjes genaamd - vergroot, wat de bloedstolling initieert wanneer ze aan elkaar kleven.

Hereditaire hemorragische teleangiëctasie

De onderzoekers bestudeerden een groep van patiënten met een zeldzame ziekte genaamd Hereditaire hemorragische teleangiëctasie (ziekte van Rendu-Osler-Weber), een erfelijke aandoening van de bloedvaten waardoor deze kwetsbaar zijn en gemakkelijk gaan bloeden. Vaak leidt deze aandoening tot vergrote bloedvaten in de longen, vergelijkbaar met spataderen. De verwijde bloedvaten zijn kwetsbaar, zodat er gemakkelijk bloedingen optreden. Normaal gesproken fungeren de bloedvaten in de longen als filter om kleine klonters te verwijderen voordat deze met het bloed worden meegevoerd via de slagaders. Bij patiënten met abnormale longvaten, kan het bloed deze filter omzeilen en kunnen kleine bloedstolsels naar de hersenen afreizen.

Meer kans op een beroerte

De patiënten die meededen aan het onderzoek en die een ijzertekort hadden, hadden meer kans op een beroerte. De onderzoekers keken ook naar bloedplaatjes in het lab en ontdekten dat wanneer ze behandeld worden met een stof die bloedstolling triggert, de plaatjes van mensen met een laag ijzergehalte sneller samenklonterden. Dr. Claire Shovlin, van het National Heart and Lung Institute van het Imperial College in Londen, zei:

  • "Aangezien bloedplaatjes meer aan elkaar plakken als je een ijzertekort hebt, vermoeden we dat dit kan verklaren waarom een ijzertekort kan leiden tot beroertes, hoewel veel meer onderzoek nodig is om deze link te bewijzen."

Risico's verkleinen

IJzertekort behandelen

De volgende stap is om te testen of de kans op een beroerte bij hoog-risico patiënten verminderd kan worden door de behandeling van hun ijzertekort. Er zal dan onderzocht moeten worden of hun bloedplaatjes minder kleverig worden. Er zijn veel extra stappen voordat een stolsel een bloedvat blokkeert en een beroerte veroorzaakt. Het is derhalve nog onduidelijk hoe belangrijk kleverige bloedplaatjes zijn in het totale proces.

Meer onderzoek nodig

Meer onderzoek is nodig om dit verder te onderzoeken. De onderzoekers bestudeerden gegevens van 497 patiënten met abnormale bloedvaten in de longen, die bekend staat als Hereditaire hemorragische teleangiëctasie, die werden behandeld in een gespecialiseerde kliniek in Hammersmith Hospital in Londen. De studie wees uit dat zelfs een matig ijzertekort het risico verdubbeld op een beroerte in vergelijking met normale waarden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Hardlopen met een ijzertekort. Hoe, wat, tips en adviesOok hardlopers kunnen te maken krijgen met een ijzergebrek. Een ijzertekort heeft directe invloed op de prestaties en he…
Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Kortweg is een beroerte een acute verstoring van de bloedvoorziening in de hersenen. Dit kan tot neurologische verschijn…
Een CVA of beroerte herkennenBij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een a…

Locatiebepaling in survivalsituatie (met horloge)Stel: je wordt ontvoerd en weet te ontsnappen aan je ontvoerders nadat ze je over de hele wereld hebben verplaatst. Je h…
De vorming van menselijk DNA en RNADe vorming van menselijk DNA en RNAIn de cel is de beleidsfunctie in handen van van DNA in samenspraak met RNA, terwijl de uitvoering en de controle van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
  • www.alamy.com
  • www.dailymail.co.uk
  • www.merckmanual.nl
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/BartekSzewczyk
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 30-08-2023
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.