Een wereld vol dynamische en statische risico's

Risico's, ze zijn altijd aanwezig, soms in grotere mate dan anders. Zowel zakelijk als privé stellen mensen doelstellingen op met het doel deze te behalen. Hoe specifiek en strategisch de weg naar de doelstelling ook zal worden gepland er zijn altijd risico's aanwezig. Deze risico's zorgen ervoor dat de positieve verwachtingen die de mens heeft bij de doelstelling wordt weggenomen. Echter zijn risico's ook grotendeels te beheersen en zo te minimaliseren. Door de constante aanwezigheid van risico's is het van belang dat deze beter worden onderzocht. Er zijn nu zelfs hele studies over risico's, de juiste kennis over risico's werkt immers in ons voordeel.

Definiëring risico

In de dikke Van Dale wordt het begrip risico omschreven als het gevaar van schade of verlies. Een risico heeft dan ook de kans op het verlies van een persoon of ding. Maar wordt een risico vaak gezien als een onzekerheid over een bepaalde uitkomst gezien de ontwikkelingen of situaties. Binnen het risicomanagement wordt een risico gezien als een mogelijkheid van een gebeurtenis die in een gegeven periode of situatie, een negatief effect heeft, waardecreatie voorkomt of bestaande waarde uitholt.

De grote van een risico wordt voornamelijk bepaald door de kans dat de ongewenste gebeurtenis werkelijk gebeurt samengevoegd met het gevolg van de gebeurtenis. De welbekende risicoformule is dan ook: Risico = kans x gevolg. Deze formule zorgt ervoor dat een risico kwantificeerbaar wordt.

Het verschil tussen een risico en een bedreiging

Een risico en een bedreiging worden vaak door elkaar gehaald. Deze twee begrippen hebben weliswaar een connectie, maar zijn zeker niet identiek. Een risico ontstaat namelijk door de aanwezigheid van een bedreiging. En een bedreiging is op zijn beurt een aanwezigheid van een of meedere omstandigheden waaruit aantasting van waarde of schade kan ontstaan. De schade van een bedreiging heeft gevolgen in termen van economische of emotionele waarde. Een bedreiging is dus slechts een element van een risico.

Dynamische risico's

Wanneer er bewust een risico wordt genomen is er sprake van een dynamisch risico. Deze risico's treden vooral op bij het ondernemen of het investeren. Bij deze risico's is een mogelijkheid om een negatief effect uit te sluiten niet mogelijk. Toch wordt er gespeculeerd op een positieve uitkomst, dit is dan ook de reden waarom dynamische risico's ook wel speculatieve risico's worden genoemd.

Bij het doen van investeringen zal een ondernemer proberen een financieel voordeel te realiseren. Het is alleen niet met zekerheid te zeggen of dit financiele voordeel ook werkelijk behaald zal worden. Er is dus een kans op verlies aanwezig, en er wordt toch bewust gekozen om het risico aan te gaan. Deze risico's zijn vooral aanwezig bij besluiten in het topmanagement van een onderneming. Voordat een dergelijke investeren zal worden gedaan wordt er wel een uitgebreide analyse gedaan over het risico dat de investering met zich mee brengt. Dit wordt gedaan om de kans op slagen te maximaliseren.

Dynamische risico's zijn over het algemeen niet verzekerbaar. Er is echter wel een beloning aanwezig wanneer het risico toch positief uitpakt, dat is namelijk het verdiende winstbedrag.

Statische risico's

Bij een statisch risico is er in tegenstelling tot een dynamisch risico alleen maar kans op verlies. Statische risico's zijn onvermijdelijk en worden daarom ook wel de zuivere ofwel natuurlijke risico's genoemd. Statische risico's hebben nauwelijks invloed op besluitvormingen en zijn in principe verzekerbaar. Dit is niet altijd het geval omdat er ook statische risico's zijn van enorme proporties. Voorbeelden van statische risico's zijn bijvoorbeeld brand en inbraak bij een bedrijf.

Toch zit er ook in de statische risico's een zekere winstpotentie. Wanneer een onderneming haar statische risico's optimaal beheerst zal deze bekend komen te staan als een veilige en betrouwbare organisatie in de branche. Dit levert een organisatie een behoorlijk concurrentievoordeel op. Mensen en ondernemingen worden door de constante dreiging van statische risico's scherp en alert gehouden.
© 2014 - 2024 Ravens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft stretchen nut?Heeft stretchen nut?Hoewel het uitoefenen van rekoefeningen voor, tijdens of na het sporten de normaalste zaak ter wereld is, kunnen we onsz…
Risicomanagement in bedrijven en organisatiesRisicomanagement in bedrijven en organisatiesRisicomanagement is management dat risico's van de onderneming moet verminderen. Bij risicomanagement gaat het vooral om…
Basis theorie air data en aerodynamicaBasis theorie air data en aerodynamicaIn de wereld van de luchtvaart is er een standaard atmosfeer afgesproken. Dit is gedaan om de instrumenten te ijken die…
Statische elektriciteitStatische elektriciteitStatische elektriciteit ontstaat vooral door kleding, tapijten en vloerbedekking, auto's en plastic tuinstoelen. Je kent…

Sociologie de leer van de hedendaagse samenlevingSociologie is de leer van de hedendaagse menselijke samenleving, hoe mensen leven en functioneren binnen de samenleving…
3D-printer - toepassingen3D-printer - toepassingenEen 3D-printer is een apparaat dat driedimensionale objecten kan produceren. Met een digitale bouwtekening wordt het obj…
Bronnen en referenties
  • Risicomanagement - P. Claes, S. Janicijvic, R. Lengkeek.
Ravens (16 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.