Parageografie, het paranormale in de aardrijkskunde

De Parageografie is de specialisatie binnen de parapsychologie die alle geografische feiten en claims bestudeert, die volgens de huidige stand van de wetenschappen onmogelijk of niet waar zijn.

Geografische anomalieën

De geografie of aardrijkskunde is een wetenschap die de aarde letterlijk in kaart wil brengen. Vroeger gebeurde dit aan de hand van schetsen van reizigers en met behulp van driehoeksmeting. Thans steekt de satellietfotografie een handje toe. We hebben inmiddels een zeer nauwkeurig beeld van de aarde.

Toch komen af en toe berichten binnen van waarnemingen die haaks staan op de inzichten van de reguliere geografie. Ook oude bronnen en tradities komen regelmatig met informatie aandragen, die niet bij het plaatje past. Deze anomalieën vallen onder de parageografie.

Een groot deel van deze informatie, dat moet gezegd, is puur fantasie of verkeerde perceptie en goed voor de prullenmand. Maar regelmatig worden we geconfronteerd met anomalieën die moeilijk te weerleggen zijn.

Enkele hete hangijzers in de parageografie:

  • Atlantis
  • Lemurië
  • Shamballa
  • Agarttha
  • Graancirkels
  • Holle Aarde
  • UFO’s
  • De Piri Reiskaart

Al deze dossiers hebben voor- en tegenstanders. In dit artikel bespreken we in het kort waar het over gaat, maar houden we ons niet bezig met de waarheidsvraag.

Atlantis

Atlantis is in de eerste plaats een vermeende verdwenen beschaving, die volgens Plato, gelegen was voorbij de Zuilen van Hercules. Deze Zuilen van Hercules worden meestal geïnterpreteerd als de straat van Gibraltar.

Atlantis wordt dus meestal gesitueerd in de Atlantische Oceaan. Over deze controverse zijn reeds duizenden boeken geschreven. Sommige hiervan zijn echt een dieper onderzoek waard!

Lemurië

Lemurië of Mu zou een cultuur zijn, nog veel ouder dan Atlantis en voornamelijk gelegen in de Stille Oceaan.

Shamballa

Shamballa, vaak geïdentificeerd met Shangri-La, wordt ook genoemd de Stad van de Goden. Het zou op ijler niveau – dus voor de meeste mensen nauwelijks zichtbaar – gelegen zijn in de Gobi Woestijn. Hier zouden de Meesters van Wijsheid uit de esoterische tradities vertoeven.

Shangri-La wordt bovendien geassocieerd met onsterfelijkheid.

Agarttha

Agarttha is voornamelijk bekend geworden door de werken van de Franse erudiet Alexandre Saint-Yves d’Alveydre, die beweert via uittreding deze gigantische stad te hebben bezocht. Zijn beschrijvingen komen voor een groot deel overeen met die van Shamballa, inclusief het feit dat de Meesters hier zouden resideren.

Een groot verschil echter, is dat Agarttha voor een groot deel onder de grond zou liggen – ook op subtiel niveau weliswaar – en in verschillende punten der wereld ingangen zou hebben.

Graancirkels

Graancirkels, die vaak met hun Engelse naam crop circles worden genoemd, zijn een vrij moderne controverse. Op één nacht tijd zou in graanvelden een tekening gemaaid zijn, zonder dat hier mensen aan te pas komen. Sommige van deze figuren zijn zo complex dat hun patroon van op de grond nauwelijks kan ontcijferd worden. Vanuit de lucht gezien, vormen ze soms zeer ingewikkelde, vaak symbolische tekeningen. Er zijn verschillende graancirkels met fractalmotieven gevonden, iets wat zeer nauwkeurig moet worden berekend en uitgevoerd en dus niet eventjes ’s nachts door amateurs kan worden gemaakt.

De manier waarop de graanstengels afgesneden zijn, stelt de onderzoekers ook voor problemen.

Holle Aarde

De Holle aarde hypothese lijkt op het eerste gezicht absurd. De aarde zou aan de binnenkant hol zijn, volgens sommigen zelfs met een centrale zon en binnenaardbewoners. Grondboringen hebben maar al te duidelijk de stratigrafie van de aardlagen vastgelegd en hier is geen ruimte voor een bewoonbare holte.

Anderzijds is het zo, dat als we de verslagen van getuigenissen van bezoekers van de Holle Aarde lezen, bepaalde elementen doen denken aan een waar verhaal, maar niet op grofstoffelijk gebied. Gaan we er van uit dat er zoiets bestaat als fijnstoffelijke of etherische materie, dan krijgt deze hypothese toch een kleine kans van geloofwaardigheid.

UFO’s

UFO’s of Unidentified Flying Objects zijn, naar de definitie alle ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen. In de praktijk worden hiermee voornamelijk bezoekers uit de ruimte mee bedoeld. Ook over dit thema werden tienduizenden boeken gepubliceerd en worden jaarlijks congressen gehouden. Als we hier de 90% onzin uit verwijderen, houden we voldoende getuigenissen over die moeilijk kunnen worden verklaard met leugen, verkeerde waarneming, weerballons of natuurfenomenen.

De Piri Reiskaart

Deze landkaart dateert uit 1513 en werd gemaakt door de Turkse admiraal Piri Reis. Het bijzondere aan die kaart is dat het de contouren van de Zuidpool geeft, zoals ze waren 10.000 geleden, terwijl Antarctica pas in 1820 werd ontdekt!

Deze verschillende parageografische dossiers moeten individueel worden onderzocht en geëvalueerd. Het juist of vals zijn van het ene dossier zegt niets over het andere!
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parapsychologie en ESPParapsychologie houdt zich bezig met de studie van verschijnselen, welke (nog) niet in het huidige wereldbeeld passen. I…
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
De wetenschap en helderziendheidIn de parapsychologie gaat men er vanuit dat alle vreemde verschijnselen niet alleen door geesten worden veroorzaakt, ma…
Hoe draag je: de crop topHoe draag je: de crop topWat in de jaren 90 helemaal in was is weer terug: het naveltruitje! Hij heeft nu, anno 2014, een iets mooiere Engelse na…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.