Parapsychologie en ESP

Parapsychologie houdt zich bezig met de studie van verschijnselen, welke (nog) niet in het huidige wereldbeeld passen. In dit artikel geven we een systematiek van de verschijnselen

Paranormale verschijnselen

Per definitie zijn dit verschijnselen of vermeende verschijnselen, die met de actuele stand van de wetenschap niet kunnen worden verklaard.

Indeling

Voor wie nieuw is in de materie geven we hier een basisindeling van de verschillende groepen fenomenen. Ze zullen in aparte bijdragen meer gedetailleerd worden besproken.

Systematiek

  • Paragnostische verschijnselen
  • Semi-intuïtieve cognitieve systemen
  • Parergische verschijnselen
  • Paracorporele toestanden
  • Paranormale geneeswijzen
  • Paranormale bewustzijnstoestanden
  • Parafotografie en -geluidsopnamen
  • Parageografie
  • Spiritisme
  • Parabiologie

Paragnostische verschijnselen

Deze verschijnselen worden vaak aangeduid met de Griekse letter psi, of met de afkortingen ESP (extra-sensory perception) of BZW (buitenzintuiglijke waarneming).

Semi-intuïtieve cognitieve systemen

Het gaat hier voornamelijk om voorspeltechnieken, waarin in mindere of meerdere mate een toevalsfactor zit.

Parergische verschijnselen

Alle verschijnselen waarbij op een paranormale manier kracht wordt uitgeoefend of waarbij het resultaat veel groter is dan de uitgeoefende kracht.

Paracorporele toestanden

Alle paranormale toestanden in verband met het lichaam zoals het vermeende bestaan van ijlere lichamen of het optreden van paranormale eigenschappen bij het fysieke lichaam.

Paranormale geneeswijzen

De lijst paranormale geneeswijzen is eindeloos. Traag maar zeker wordt een onderscheid gemaakt tussen waar en onwaar en verhuizen bepaalde geneeswijzen van de categorie paranormaal naar geneeskunde.

Paranormale bewustzijnstoestanden

Hieronder verstaan we alle mogelijke veranderingen van bewustzijn, waar een paranormaal element in kan zitten. De bekendste voorbeelden zijn hypnose et meditatie.

Parafotografie en –geluidsopnamen

Deze categorie verschijnselen gaat over alle verschijnselen, waarbij op een klassieke- zowel als op een elektromagnetische informatiedrager gegevens komen te staan, die er op een normale manier onmogelijk hadden op kunnen voorkomen.

Parageografie

Dit heeft te maken met alle geografische gegevens die volgens de orthodoxe aardrijkskunde onwaar of onmogelijk zijn, maar toch door sommigen geclaimd.

Spiritisme

Met spiritisme wordt doorgaans bedoeld de totaliteit van technieken en verschijnselen in verband met communicatie met overledenen.

Parabiologie

Dit zijn alle verschijnselen in verband met plant- en dierkunde, die niet passen in het hedendaags wetenschappelijk beeld.

De waarheidsvraag

De onderwerpen van deze systematiek moeten niet worden beschouwd als bewezen. Het gaat hier enkel om een indeling van te onderzoeken verschijnselen of vermeende verschijnselen.
Het lijdt geen twijfel dat er nog belangrijke te ontdekken parafenomenen in deze lijst ontbreken, terwijl andere misschien uiteindelijk als onbestaand zullen moeten worden beoordeeld. Toch zullen ze in de tabel moeten blijven staan als vermeend verschijnsel.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
Parergische verschijnselenDe parergische verschijnselen vormen een deelgebied van de parapsychologie. Het gaat om de verschijnselen, waarbij het f…
Parapsychologische onderzoeksmethodenHet onderzoek van paranormale verschijnselen heeft de laatste honderddertig jaar behoorlijk wat evolutie ondergaan. Van…

Paragnostische verschijnselenDe paragnostische verschijnselen vormen een afdeling binnen de parapsychologie. In dit artikel geven we een overzicht va…
Kernreactor BorsseleKernreactor BorsseleIn 1986 ontplofte de kerncentrale van Chernobyl. De gevolgen hiervan waren (en zijn) niet te overzien. Er wordt gezegd d…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.