Paragnostische verschijnselen

De paragnostische verschijnselen vormen een afdeling binnen de parapsychologie. In dit artikel geven we een overzicht van deze verschijnselen

Paragnostische verschijnselen

Deze verschijnselen worden vaak aangeduid met de Griekse letter psi, of met de afkortingen ESP (extra-sensory perception) of BZW (buitenzintuiglijke waarneming).
De samenstelling van para (naast) en gnosis (kennen) betekent dus op paranormale wijze iets te weten komen. Alle vormen van kennis die verkregen wordt zonder gebruik te maken van onze gekende zintuigen, kunnen we dus paragnostisch noemen.

De bekendste vormen hiervan zijn:

  • Telepathie
  • Helderziendheid
  • Psychometrie
  • Premonitie
  • Radiësthesie
  • Autoscopie
  • Xenoglossie
  • Remote viewing
  • Dermovisie

Telepathie

De letterlijke betekenis van het woord is “op afstand voelen”. In de parapsychologie wordt de term eerder gebruikt in de zin van gedachtelezen. De ene persoon (de ontvanger) kan de gedachten opvangen van de ander (de zender).

Telepathie werd ook meermaals vastgesteld tussen mens en dier of tussen twee dieren onderling.

Helderziendheid

Het “zien” van zaken zonder de fysieke ogen te gebruiken. Dit begrip kan worden uitgebreid naar de andere zintuigen. Zo kan men ook spreken van iemand die helderhorend is of helderruikend, enz. Het grote verschil tussen helderziendheid en telepathie is dat bij helderziendheid geen tweede persoon betrokken is, terwijl het in het andere geval ging om een contact tussen twee mensen.

Psychometrie

Het woord betekent letterlijk: ziele-meten. Tegenwoordig wordt eerder de term psychoscopie genoemd, om verwarring te vermijden met de psychologie waar de term psychometrie een heel andere betekenis heeft.

De techniek bestaat hierin dat men foto’s of objecten betast, waardoor men beelden of andere indrukken over de eigenaar van het voorwerp kan krijgen. Sommige psychometristen beweren aan de hand van een object informatie te kunnen opvangen van al de opeenvolgende eigenaars ervan.

Premonitie

Dit verschijnsel wordt ook wel voorschouw genoemd. De persoon is in staat toekomstige gebeurtenissen reeds te zien of te weten. Dit verschijnsel is moeilijk te induceren en gebeurt meestal spontaan en onverwacht.

Radiësthesie

Dit woord is een samentrekking van radio en aesthesie, wat dus letterlijk betekent “stralingsgevoeligheid”.

Praktisch komt het meestal neer op het werken met pendel en wichelroede. Sedert de tweede wereldoorlog beseffen vele radiësthesisten dat de gevoeligheid waarmee zij werken in vele gevallen niet door stralen kan worden verklaard, hoewel ze zich, als een hulpmiddel voor de concentratie, wel stralen voorstellen vertrekkende uit het op te zoeken of te onderzoeken voorwerp. Het gaat eerder om een vorm van ESP. Toch is het woord radiësthesie zo goed ingeburgerd dat we het blijven gebruiken.

Autoscopie

Zoals het woord zegt, betekent het “zichzelf zien”. Soms wordt over “zelfschouw” gesproken.

Deze term werd oorspronkelijk gebruikt om het vermogen aan te duiden a.h.w. in zijn eigen lichaam de toestand van de organen waar te nemen.

In de parapsychologie wordt de betekenis van het woord vernauwd tot het zien van zijn volledige eigen lichaam. Dit kan zijn, zichzelf als een spookfiguur buiten zijn lichaam zien of net omgekeerd, van buiten uit zijn eigen lichaam waarnemen. Beide treden vaak op bij uittredingsverschijnselen.

Xenoglossie

Het woord betekent letterlijk “vreemde spraak”. Het gaat dus om het spreken van talen die men nooit heeft geleerd. Dit mag niet worden verward “glossolalie”, of het uitkramen van woorden of teksten in imaginaire of karikaturaal afgeleide talen!

Let wel: in de christelijke religie wordt deze term in een licht afwijkende betekenis gebruikt! Daar gaat het om het spreken in vreemde talen, zoals bij het Pinkstergebeuren.

Remote viewing

Deze eigenschap kunnen we letterlijk vertalen als “op afstand kijken”. Eer wordt hiermee getracht door de ogen te kijken van iemand die op een afstand buiten het bereik van de proefpersoon is. Zowel voor militaire als industriële spionage doeleinden is hier mee geëxperimenteerd.

Dermovisie

Sommige mensen kunnen geblinddoekt door hun vingertoppen kleuren onderscheiden of zelfs letters lezen.
© 2008 - 2020 Salilus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Parapsychologie en ESPParapsychologie houdt zich bezig met de studie van verschijnselen, welke (nog) niet in het huidige wereldbeeld passen. I…
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
Paranormale cognitieve techniekenSemi-intuïtieve cognitieve technieken is een moeilijke benaming voor een aantal paranormale verschijnselen, die wel een…
De wetenschap en helderziendheidIn de parapsychologie gaat men er vanuit dat alle vreemde verschijnselen niet alleen door geesten worden veroorzaakt, ma…

Parergische verschijnselenDe parergische verschijnselen vormen een deelgebied van de parapsychologie. Het gaat om de verschijnselen, waarbij het f…
Kernreactor BorsseleKernreactor BorsseleIn 1986 ontplofte de kerncentrale van Chernobyl. De gevolgen hiervan waren (en zijn) niet te overzien. Er wordt gezegd d…

Reageer op het artikel "Paragnostische verschijnselen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Herman Roeffen, 19-02-2016 16:13 #1
Geachten,
Onlangs ging ik naar een nieuwe cursus met als onderwerp Mythe en Onttovering. Ik had geen enkel idee wat de docente aan ons cursisten zou doceren. Omdat de reis naar de cursus een uur treinen inhoudt nam ik een leesboek mee voor onderweg. Dit boek stond in geen enkele relatie met de cursus, althans, dit was mij ONBEKEND! Wat bleek nu, tijdens de les, verwees de docente naar twee namen welken wij dienen te bestuderen in het kader van de cursus. Een van de twee namen bleek de Naam Herodotus te zijn de Griekse Geschiedschrijver levende omstreeks 500 voor Christus.
Zéér verrast toonde ik mijn cursusgenoten dit boek welk wij dienen te bestuderen op advies van de docente, waarbij ik opmerkte, wat een toeval, dat ik dit boek nou juist uitkoos als trein leesboek. NEE zeiden sommigen dit is geen toeval, dit heet… :Ja en toen wist men niet hoe een dergelijk gebeuren nu genoemd wordt; De een zei dit is een vorm van SERENDIPITEIT, persoonlijk dacht ikaan een vorm van parapsychologie, Vraag aan U, hoe wordt een dergelijk gebeuren zoals hier boven omschreven nu genoemd?
Met dank en beleefde groet verblijvende. Herman Roeffen

Infoteur: Salilus
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!