Belangrijke vuurtorens in Zuidwest Nederland

Belangrijke vuurtorens in Zuidwest Nederland Een vuurtoren dankt zijn naam aan twee oorspronkelijke eigenschappen namelijk toren en vuur. Ooit werden schepen op de vaarweg die ze volgden gewaarschuwd door op de toren vuur te maken. Maar zoals zo vaak zijn oude systemen zodanig doorontwikkeld totdat totaal andere technieken de oorspronkelijke functie hebben overgenomen. De oorspronkelijke naam is dan dikwijls behouden gebleven. Zo is dat ook het geval bij vuurtorens waar al lang geen vuur meer aan te pas komt.

Vuurtorens voor veilige doorgang

Vuurtorens zijn belangrijke herkenningspunten voor schepen om vaarlijnen aan te houden en te voorkomen dat ze langs de kust aan de grond lopen. Diepliggende schepen, die door betrekkelijk ondiepe vaargeulen voeren, waren vooral in het verleden voor een veilige doorgang afhankelijk van vuurtorens. Veel vuurtorens hebben een historische bouwstijl omdat ze er al heel lang staan. De lichten van de huidige vuurtorens schijnen zeer ver. Sommigen bereiken een zicht van 36 kilometer zoals het Zuiderhoofd in Westkapelle. Die lichtbundel is vergelijkbaar met het licht van 2,6 miljoen kaarsen.

Vuurtoren van Goedereede

Vuurtorens hebben soms een heel onverwachte geschiedenis. Zo ook de vuurtoren van Goedereede die overigens al sinds 1912 niet meer in gebruik is. Wie de toren nu ziet staan kan zich moeilijk de functie van vuurtoren voorstellen. De toren staat vlak naast een kerk en ziet er ook uit als een kerktoren hoewel hij niet in dezelfde stijl is gebouwd als de naastgelegen kerk. De toren behoort namelijk tot een kerk die in 1512 is gebouwd maar is ingestort waarbij de toren bespaard is gebleven. Later is er weer een kerk in een andere bouwstijl naast de toren gebouwd. De toren kreeg met zijn 39,5 meter hoogte in 1833 de functie van vuurtoren die hij behield tot 1912.

Vuurtoren bij Burgh-Haamstede

De vuurtoren Westerlicht bij Burgh-Haamstede is gebouwd tussen 1837 en 1840 door L. Valk. De toren kent een typische beschildering in rood-witte spiraalvorm welke een eeuw na de bouw is aangebracht als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. Hij heeft een lichthoogte van 58 meter en een lichtsterkte die vergelijkbaar is met 5,2 miljoen fietslampjes.

Vuurtoren van Westkapelle

Westkapelle op het voormalige eiland Walcherenkent twee vuurtorens een grote genaamd Westkapelle Hoog of Zuiderhoofd en een kleine uit staal opgetrokken toren die vlak aan zee staat. Ooit was de grote vuurtoren een kerktoren van de gotische Sint Willibrorduskerk. Die kerk is echter verwoest in de Tachtigjarige Oorlog en de toren kreeg na een verbouwing in het begin van de twintigste eeuw de functie van vuurtoren. De toren is ruim vijftig meter hoog. De kleine vuurtoren vlak aan zee, het Lage licht, Noorderhoofd of IJzeren torentje genaamd, is slechts enkele tientallen meters hoog en is in 1875 als eerste ronde vuurtoren van gietijzer gebouwd.

Vuurtoren van Breskens uniek in Nederland

Ook een gietijzeren toren is die van Breskens die sinds 2011 niet meer in gebruik is en de naam Nieuwe Sluis heeft. Breskens ligt in de provincie Zeeland aan de zuidkant van de monding van de Westerschelde. Deze toren uit 1867 is de oudste gietijzeren toren van Nederland. Hij heeft een hoogte van 28,5 meter en valt op door zwart-witte banden.

Vuurtoren van Ouddorp

De Vuurtoren Westhoofd is een vierkante toren uit baksteen opgetrokken en staat in de duinen bij de Groenedijk in Ouddorp. De toren is gebouwd tussen 1947 en 1950 nadat een eerdere toren uit 1911 in de tweede wereldoorlog was vernietigd. Die toren was op zijn beurt weer een vervanging van een gietijzeren toren uit1862. Westhoofd meet 56 meter hoog en heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela waardoor hij een zichtbaarheid heeft van 30 zeemijlen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lang leve de vuurtorenLang leve de vuurtorenLangs de kust van het land staan al eeuwen de vuurtorens, als trouwe wachters en nachtelijke bakens voor al het verkeer…
De bijzondere vuurtorens van de WaddeneilandenDe bijzondere vuurtorens van de WaddeneilandenEr staan diverse vuurtorens op de Waddeneilanden gestationeerd. Zij hebben ieder hun eigen unieke uiterlijk en bouwjaar.…
Wereldwonder 7: De vuurtoren van AlexandriëDe vuurtoren is gebouwd op een eilandje dicht bij de ingang van de haven van Alexandrë. Op de plek waar het middeleeuwse…
De vuurtoren Eierland op de noordelijkste punt van TexelHelemaal op de noordelijkste punt van Texel, nabij het plaatsje De Cocksdorp, vinden we vuurtoren Eierland. Gebouwd in d…

De Hirsch factor voor niet-ingewijdenDe Hirsch factor voor niet-ingewijdenDe Hirsch factor is een steeds vaker gebruikte maat voor de impact die een wetenschapper heeft op zijn vakgebied. Het co…
Hoger scoren op een IQ test (met voorbeelden)Hoger scoren op een IQ test (met voorbeelden)Je bent intelligent of je bent het niet, maar hoger scoren op een IQ test kan iedereen leren. De hoogte van je score op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: A-mblomma, Pixabay
  • http://www.vvvzeeland.nl/nl/over-zeeland/tips-uit-zeeland/vuurtorens
  • http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2014-08-04/718942/waar-staat-oudste-vuurtoren#.VJmMvB0M4
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurtoren
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.