Wat is een nudge en hoe wordt het toegepast?

Wat is een nudge en hoe wordt het toegepast? Iedereen is vaak onbewust bezig met nudges van buitenaf. Er bestaat een grote kans dat u al honderden malen te maken heeft gehad met een vorm van nudging of in aanraking bent gekomen met een nudge. Wellicht heeft u wel eens van de term 'nudge' gehoord maar wist u voorheen nooit wat het betekende. Misschien bent u op dit moment ook wel iemand anders aan het nudgen als bedenker. Wellicht volgt u nu een nudge van een andere bedenker. Hoe kan een nudge voordelen hebben op de maatschappij of misschien zelfs uw bedrijf?

Wat is de definitie van een nudge?

De definitie van een nudge is: 'het beïnvloeden van (keuze)gedrag door een zetje in de goede richting te geven'. Dit wordt voornamelijk gerealiseerd om een win-winsituatie te creëren voor de bedenker van de nudge en de gebruiker van een proces.

Uitleg: hoe werkt een nudge

Een nudge is dus eigenlijk een methodiek om het keuzegedrag van de gebruiker dermate te beïnvloeden dat het voordelig is voor beide partijen (de bedenker en de gebruiker). De bedoeling is om een proces dat een gebruiker doorloopt, vaak onbewust, op een bepaalde wijze aan te passen.

Gebruiker van een nudge

Om een nudge te maken moet de bedenker zich inleven in het proces dat de gebruiker normaliter doorloopt. Wanneer er een punt komt in dit proces waar de gebruiker vastloopt of moeizaam verder gaat, is dit een kans voor de bedenker om in te grijpen.

Bedenker van een nudge

De bedenker analyseert het probleem en bedenkt een alternatief of aanpassing voor dat punt. Daarna vindt een controle plaats om te kijken of de doorvoering ook daadwerkelijk voordelig is voor zowel de gebruiker van het proces als de bedenker van de nudge. Wanneer het werkt kan de nudge worden doorgevoerd.

Voorbeelden nudge in de praktijk: vliegje en bocht

Vliegjes in urinoirs

Een briljante vorm van nudging is toch wel het plaatsen van vliegjes in urinoirs. Dit is verzonnen om gebruikers van een urinoir onbewust een spelletje te laten spelen. Het vliegje is namelijk zo geplaatst dat er zo min mogelijk naast het urinoir kan worden geplast. Dit is niet alleen hygiënischer voor de gebruiker maar ook voor de schoonmaker, win-win dus.

Dodenaantal in bocht verlagen naar nul door toepassing nudge

In Chicago is er een weg met een van de mooiste uitzichten ter wereld, de Lake Shore Drive. Op deze weg is er een punt waar een aantal haarspeldbochten zijn. Er waren een hoop verkeersborden die erop wezen om af te remmen zodat bestuurders niet uit de bocht konden vliegen bij een hoge snelheid. Helaas waren er mensen die de borden niet hadden gezien, de borden negeerden of die te laat waren met remmen. Velen vlogen uit de bocht en hebben het ongeluk niet overleefd.

Hoewel het lastig is om het keuzegedrag van de gebruiker op dat moment te beïnvloeden is er desondanks een fantastische nudge bedacht. De nudge is het overdwars plaatsen van strepen op de weg. De strepen waar de bestuurder overheen rijdt lijken op dezelfde afstand te staan. In werkelijkheid staan de strepen, naar mate de bestuurder dichterbij de bocht komt, steeds dichter op elkaar. Wanneer de bestuurder de bocht nadert krijgt hij dus steeds het gevoel dat de strepen sneller op hem afkomen, zelfs al blijft hij dezelfde snelheid rijden. Dit zorgt ervoor dat het snelle brein automatisch reageert. Het automatische systeem krijgt een signaal dat de bestuurder af moet remmen. Na invoering van deze nudge is het dodental in datzelfde jaar gedaald naar nul.

Conclusie

Een nudge kan voor een breed aantal processen worden bedacht om de behoeften van beide partijen te bevredigen. Probeer een nudge te bedenken die in het voordeel is voor uw bedrijf of de maatschappij, zo helpt u niet alleen anderen maar ook uzelf!
© 2016 - 2020 Overenthousiast, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport-apps voor op je mobiele telefoonSport-apps voor op je mobiele telefoonUit een onderzoek van Multiscope in 2015 is gebleken dat bijna de helft van de mensen die hardlopen, daarbij gebruik maa…
Herkennen van een alcoholverslaafdeHerkennen van een alcoholverslaafdeJe zou denken dat het eenvoudig moet zijn om een alcoholverslaving te herkennen of in elk geval het herkennen van een al…
Conversie optimalisatie met het MBTI modelHet Myers-Briggs Type Indicator model (MBTI model) is een psychologisch model om de verschillen in persoonlijkheid van m…
Het downloaden van een TorrentHet downloaden van een TorrentMeer en meer hoor je op het Internet over het gebruik en het downloaden van een Torrent via het Bittorrent netwerk. Wie…

De ontwikkeling van leven op aardeDe ontwikkeling van leven op aardeDe ontwikkeling van het leven op aarde heeft een aantal miljard jaar geduurd. Eerst was er nauwelijks zuurstof aanwezig…
Haarkleur en erfelijkheidHaarkleur en erfelijkheidHaarkleur is een erfelijke eigenschap. Toch is de natuurlijke haarkleur van veel mensen niet hun hele leven hetzelfde. H…
Bronnen en referenties
  • Nudge, Richard Thaler & Cass Sunstein, 2008

Reageer op het artikel "Wat is een nudge en hoe wordt het toegepast?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Overenthousiast
Laatste update: 26-03-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!