De 4 C's van diamant

De 4 C's van diamant Om de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. Deze 4 waarden hebben elk hun invloed op de prijs van een diamant.

Carat of karaat

Hiermee verwijst men naar het gewicht van de diamant.
1 ct = 0.2 gram = 100 punten

Dus een diamant van 1.50 ct wordt ook wel 1 ct en 50 punten genoemd. Diamanten worden gewogen op geijkte weegschalen die tot op 0.000001 gram nauwkeurig wegen. Op een partijbriefje staat het gewicht tot op 5 cijfers na de komma; op een certificaat tot op 2 cijfers na de komma.

Colour of kleur

De kleur van zo'n 90% van de diamanten varieert van kleurloos tot geel. De waarde van een witte (kleurloze) diamant is beduidend hoger dan die van een gele steen. De overige 10% zijn fancy colours: deze stenen hebben geen gele basiskleur, maar een oranje, blauwe, groene, roze, rode,... basiskleur. Vooral de blauwe en roze diamanten zijn zeer waardevol.

Clarity of zuiverheid

Wanneer een diamant groeit, kunnen er onzuiverheden opgenomen worden in de kristalstructuur. Ook tructuurverschijnselen kunnen ontstaan bij het groeien en slijpen van de diamant. De uitwendige kenmerken, die ontstaan bij het slijpen van de steen, zijn ook van belang voor de zuiverheid; al zijn er diamond grading labo's die deze uitwendige kenmerken (binnenkort) bespreken bij de Cut grade. De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door het aantal, de grootte, de helderheid en de locatie van de inwendige en uitwendige kenmerken, belangrijke structuurverschijnselen en transparency (doorzichtbaarheid van de diamant; sommige diamanten zien er met het blote oog melkachtig uit). Hoe minder onzuiverheden, hoe waardevoller de diamant.

Cut of maaksel

De kwaliteit van het maaksel wordt bepaald door de proportions (de verhoudingen) en de finish grade (symmetrie); sommige diamond grading labo's bespreken hier ook de cut grade (de uitwendige kenmerken die kunnen ontstaan bij het slijpen van een diamant). Enkel briljanten (basisslijpvorm voor ronde diamanten) kunnen een waarde krijgen voor hun proportions, gebaseerd op vastgelegde percentages t.o.v. de diameter van de diamant. Fancy cuts (fantasieslijpvormen) kunnen een opmerking krijgen voor hun proportions wanneer de schittering, 'het vuur' van de diamant beduidend minder is dan gewenst door foute verhoudingen. De finish grade verwijst naar de symmetrie en afwerking van de facetten. Een goede waarde voor finish is eer erkenning van het vakmanschap van de slijper. Zowel briljanten als fantasiemodellen krijgen een waarde voor finish grade.

Om zeker te zijn van de juistheid van de bepaling van deze waarden, kun je je diamant(en) naar een erkend (ISO-norm) diamond grading labo brengen en een certificaat laten opstellen. Aangezien elke diamant uniek is, hoort het certificaat uitsluitend bij die bepaalde diamant.
© 2008 - 2024 Ilske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diamant beoordelingHet mineraal diamant is het hardste materiaal dat bekend is. De ruwe diamant heeft een huid en glanst niet of nauwelijks…
De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
Waar komen diamanten vandaan?Waar komen diamanten vandaan?Zeldzame dingen zijn duur. Diamant is super zeldzaam en veel geld waard. Voor één gram tel je al snel duizenden euro's n…

Katteklauw, een oude nieuwe weerstandplantEr zijn op de aarde zowat 350.000 hogere planten. Veel van die planten worden ergens ter wereld door de plaatselijke bev…
Het mysterie van de Bermuda driehoekHet mysterie van de Bermuda driehoekDe Bermudadriehoek staat bekend om zijn mysterieuze verdwijningen van boten en vliegtuigen. De wildste verhalen doen de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mario Sarto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/musea/diamantmuseum/abc_van_diamant/ Eigen werk op Hrd antwerp nv
Ilske (22 artikelen)
Laatste update: 18-08-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.