Het mysterie van de Bermuda driehoek

Het mysterie van de Bermuda driehoek De Bermudadriehoek staat bekend om zijn mysterieuze verdwijningen van boten en vliegtuigen. De wildste verhalen doen de ronde en ook wetenschappers kijken naar mogelijke oorzaken van de vele verdwijningen De bermudadriehoek wordt ook wel duivelsdriehoek genoemd. Het is een denkbeeldige driehoek tussen de bermuda-eilanden, San Juan en Miami.

Hoe de legende van de Bermuda driehoek begon

De grond voor de legende werd waarschijnlijk gelegd toen Columbus de Saragossazee invoer. Hij ontdekte dat zijn kompas erg raar deed, en dat de hele zee vol met zeewier lag. Er werd nooit aandacht aan geschonken, totdat in het gebied op vijf duikbommenwerpers verdwenen.

Vlucht 19

Op 5 december 1945 vertrokken vanaf Fort Lauderdale in Florida vijf duikbommenwerpers voor een trainingsmissie. Het weer was rustig en helder en het leek een simpele routineoefening te worden. Dan gaat er iets fout. De groepsleider laat de verkeerstoren weten dat kompassen van de bemanning niet meer goed werken. De gesprekken tussen de bemanningsleden worden steeds zorgwekkender. Ze hebben geen idee hoe ze weer terug komen, en uiteindelijk worden er afspraken gemaakt wat ze gaan doen als de kerosine op raakt: een noodlanding. Dan wordt het contact verbroken. Pas uren later horen ze de vluchtletters van vlucht 19. Het rare is dat de brandstof na al die uren al lang op had moeten zijn. Gelijk stijgen er vliegtuigen op om naar de bemanningsleden te zoeken, maar er wordt niets gevonden. De ramp wordt zelfs nog groter! Een reddingsvliegtuig raakt zoek.

Het duurt niet lang voordat er verbanden worden ontdekt tussen eerdere verdwijningen van boten in deze buurt. Er werd lange tijd gedacht dat de schepen werden overvallen door piraten, maar nu er vliegtuigen zijn verdwenen lijkt dan niet meer zo logisch. In de jaren zeventig verschijnt het boek “De Bermudadriehoek” van Charles Berlitz, en het wordt een bestseller. In het boek worden de feiten heel erg aangedikt, en er wordt gezocht naar verklaringen als: ruimtewezens, geheime werelden, de verzonken stad Atlantis, enz. Omdat de schrijver hier en daar wat feitjes heeft verdraaid werd het boek door de wetenschap helemaal afgebrand.Wetenschappers besloten dat er voor elk mysterie een oplossing moet bestaan, en ze gingen op zoek. Zo kwamen al snel de meer wetenschappelijke oplossingen boven water.

Wetenschappelijke oplossingen.

Methaan

Een van de verklaringen is dat er in de zeebodem grote voorraden methaan (CH4) liggen.
Methaan is een gas, en het wordt ook wel ‘moerasgas’ genoemd. Soms ontsnapt er methaan, en gaat het naar het water oppervlak en de vorm van kleine belletjes gas. Door deze belletjes verminderd de draagkracht van het water, waardoor het schip ‘te zwaar’ wordt. Hierdoor kan het schip zo snel zinken dat er geen noodsignaal meer kan worden afgegeven. Ook vliegtuigen kunnen door methaan in problemen komen.

Het verschil tussen Noord en Noord

Er is een verschil tussen het ‘echte noorden’ en het ‘magnetische Noorden’. Het échte noorden, of het geografische noorden is het topje van de aardbol. Deze plek is met complexe berekeningen ontdekt, en op de wereldbol staat hij aangegeven met een ster.
De kompasnaald wijst naar het magnetische noorden. Hij wijst naar een plek ten noorden van Canada, waar de magnetische kracht zo sterk is dat hij altijd door de kompasnaald wordt gevonden. De bermudadriehoek is een van de twee plaatsen waar het kompas naar het echte noorden wijst, in plaats van naar het magnetische noorden. Het verschil kan oplopen tot 20 graden.

Magnetisch veld bij de Bermuda driehoek

Het televisieprogramma ‘Earth Investigated’ op National Geographic Channel maakte melding van het feit dat het magnetisch veld rondom de aarde boven de Bermudadriehoek zwakker is geworden ten opzichte van de rest van de wereld. Dit zou de oorzaak kunne zijn voor de kompassen die niet meer goed werkten.

Er zijn nog een heleboel andere verklaringen mogelijk, zoals onervaren mensen op een boot (denk aan vakantiegangers), veel verkeer, sterke stroming enz.

De Bermuda driehoek als Inspiratiebron

De Bermudadriehoek is al jaren een goede inspiratiebron voor striptekenaars en schrijvers. Zo ontdekt de gemene ‘Timotheus Triangl’ in het stripboek ‘Kiekeboe - De Duivelse driehoek’ de verzonken stad Attallattanta. Ook de striptekenaar geeft een verklaring voor afwijkende apparatuur: in het stripboek heeft Triangl een enorme magneet neergezet, die schepen en vliegtuigen aantrekt. Hij gebruikt de onderdelen om een enorme krik te bouwen, zodat hij Attallattanta weer boven water kan brengen.

Nog wat denkwerk over de Bermuda Driehoek

Met al die wetenschappelijke verklaringen zou je bijna denken dat alles al is opgelost. Toch blijven er een paar lastige vragen over. De groepsleider van vlucht 19 liet bijvoorbeeld aan de verkeerstoren weten dat de zee melkwit was geworden. Er is ook een verhaal bekend van een klein vliegtuig dat tijdens een korte vlucht in moeilijkheden kwam. Op een gegeven moment vroeg de piloot aan de verkeerstoren of er ook andere vliegtuigen in zijn buurt waren. De verkeerstoren zei van niet, maar toch zei de piloot dat er een ander vreemdsoortig vliegtuig in zijn buurt vloog. Dat vliegtuig vloog bovendien zo snel, dat de piloot dacht dat het misschien een nieuw, supersonisch, militair toestel was. Hij beschreef het vliegtuig als sigaarvormig, en het zou in staat zijn met zeer hoge snelheden de meest onmogelijke bochten te maken. Ook kon het zomaar ineens stil in de lucht blijven hangen, terwijl het geen helikopter was. Het toestel leek even te verdwijnen, maar kwam na korte tijd terug. De laatste woorden van de piloot waren dat het toestel boven hem zweefde, en duidelijk geen normaal vliegtuig was.
Toen werd het contact verbroken en het vliegtuig werd nooit meer terug gevonden.
© 2008 - 2024 Jettie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bermuda Driehoek: Feiten en mythesDe Bermuda Driehoek: Feiten en mythesOok al zal je het niet vinden op de kaart, bestaat de Bermuda Driehoek wel degelijk. In het verleden zijn er veel verhal…
Bermuda als vakantielandBermuda als vakantielandBermuda heeft als eilandengroep in de Atlantisch Oceaan de toerist veel te bieden. Deze Bounty eilanden met hun subtropi…
Het mysterie van het aardrasterHet mysterie van het aardrasterHet is bekend dat de bermuda driehoek een gevaarlijk gebied in de Atlantische oceaan is die aan de zuidoostkust van de V…
Bermuda Eilanden, een natuurmuseumVer van de kust van Florida ligt midden in de Atlantische Oceaan één van de exclusiefste vakantieplekken van de wereld:…

De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
Charles Dawson vond de missing linkCharles Dawson vond de missing linkIn 1912 deed de Britse amateur archeoloog Charles Dawson een opzienbarende vondst. Hij trof de schedel aan van een kruis…
Jettie (22 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.