Het mysterie van de Bermuda driehoek

Het mysterie van de Bermuda driehoek De Bermudadriehoek staat bekend om zijn mysterieuze verdwijningen van boten en vliegtuigen. De wildste verhalen doen de ronde en ook wetenschappers kijken naar mogelijke oorzaken van de vele verdwijningen De bermudadriehoek wordt ook wel duivelsdriehoek genoemd. Het is een denkbeeldige driehoek tussen de bermuda-eilanden, San Juan en Miami.

Hoe de legende van de Bermuda driehoek begon

De grond voor de legende werd waarschijnlijk gelegd toen Columbus de Saragossazee invoer. Hij ontdekte dat zijn kompas erg raar deed, en dat de hele zee vol met zeewier lag. Er werd nooit aandacht aan geschonken, totdat in het gebied op vijf duikbommenwerpers verdwenen.

Vlucht 19

Op 5 december 1945 vertrokken vanaf Fort Lauderdale in Florida vijf duikbommenwerpers voor een trainingsmissie. Het weer was rustig en helder en het leek een simpele routineoefening te worden. Dan gaat er iets fout. De groepsleider laat de verkeerstoren weten dat kompassen van de bemanning niet meer goed werken. De gesprekken tussen de bemanningsleden worden steeds zorgwekkender. Ze hebben geen idee hoe ze weer terug komen, en uiteindelijk worden er afspraken gemaakt wat ze gaan doen als de kerosine op raakt: een noodlanding. Dan wordt het contact verbroken. Pas uren later horen ze de vluchtletters van vlucht 19. Het rare is dat de brandstof na al die uren al lang op had moeten zijn. Gelijk stijgen er vliegtuigen op om naar de bemanningsleden te zoeken, maar er wordt niets gevonden. De ramp wordt zelfs nog groter! Een reddingsvliegtuig raakt zoek.

Het duurt niet lang voordat er verbanden worden ontdekt tussen eerdere verdwijningen van boten in deze buurt. Er werd lange tijd gedacht dat de schepen werden overvallen door piraten, maar nu er vliegtuigen zijn verdwenen lijkt dan niet meer zo logisch. In de jaren zeventig verschijnt het boek “De Bermudadriehoek” van Charles Berlitz, en het wordt een bestseller. In het boek worden de feiten heel erg aangedikt, en er wordt gezocht naar verklaringen als: ruimtewezens, geheime werelden, de verzonken stad Atlantis, enz. Omdat de schrijver hier en daar wat feitjes heeft verdraaid werd het boek door de wetenschap helemaal afgebrand.Wetenschappers besloten dat er voor elk mysterie een oplossing moet bestaan, en ze gingen op zoek. Zo kwamen al snel de meer wetenschappelijke oplossingen boven water.

Wetenschappelijke oplossingen.

Methaan

Een van de verklaringen is dat er in de zeebodem grote voorraden methaan (CH4) liggen.
Methaan is een gas, en het wordt ook wel ‘moerasgas’ genoemd. Soms ontsnapt er methaan, en gaat het naar het water oppervlak en de vorm van kleine belletjes gas. Door deze belletjes verminderd de draagkracht van het water, waardoor het schip ‘te zwaar’ wordt. Hierdoor kan het schip zo snel zinken dat er geen noodsignaal meer kan worden afgegeven. Ook vliegtuigen kunnen door methaan in problemen komen.

Het verschil tussen Noord en Noord

Er is een verschil tussen het ‘echte noorden’ en het ‘magnetische Noorden’. Het échte noorden, of het geografische noorden is het topje van de aardbol. Deze plek is met complexe berekeningen ontdekt, en op de wereldbol staat hij aangegeven met een ster.
De kompasnaald wijst naar het magnetische noorden. Hij wijst naar een plek ten noorden van Canada, waar de magnetische kracht zo sterk is dat hij altijd door de kompasnaald wordt gevonden. De bermudadriehoek is een van de twee plaatsen waar het kompas naar het echte noorden wijst, in plaats van naar het magnetische noorden. Het verschil kan oplopen tot 20 graden.

Magnetisch veld bij de Bermuda driehoek

Het televisieprogramma ‘Earth Investigated’ op National Geographic Channel maakte melding van het feit dat het magnetisch veld rondom de aarde boven de Bermudadriehoek zwakker is geworden ten opzichte van de rest van de wereld. Dit zou de oorzaak kunne zijn voor de kompassen die niet meer goed werkten.

Er zijn nog een heleboel andere verklaringen mogelijk, zoals onervaren mensen op een boot (denk aan vakantiegangers), veel verkeer, sterke stroming enz.

De Bermuda driehoek als Inspiratiebron

De Bermudadriehoek is al jaren een goede inspiratiebron voor striptekenaars en schrijvers. Zo ontdekt de gemene ‘Timotheus Triangl’ in het stripboek ‘Kiekeboe - De Duivelse driehoek’ de verzonken stad Attallattanta. Ook de striptekenaar geeft een verklaring voor afwijkende apparatuur: in het stripboek heeft Triangl een enorme magneet neergezet, die schepen en vliegtuigen aantrekt. Hij gebruikt de onderdelen om een enorme krik te bouwen, zodat hij Attallattanta weer boven water kan brengen.

Nog wat denkwerk over de Bermuda Driehoek

Met al die wetenschappelijke verklaringen zou je bijna denken dat alles al is opgelost. Toch blijven er een paar lastige vragen over. De groepsleider van vlucht 19 liet bijvoorbeeld aan de verkeerstoren weten dat de zee melkwit was geworden. Er is ook een verhaal bekend van een klein vliegtuig dat tijdens een korte vlucht in moeilijkheden kwam. Op een gegeven moment vroeg de piloot aan de verkeerstoren of er ook andere vliegtuigen in zijn buurt waren. De verkeerstoren zei van niet, maar toch zei de piloot dat er een ander vreemdsoortig vliegtuig in zijn buurt vloog. Dat vliegtuig vloog bovendien zo snel, dat de piloot dacht dat het misschien een nieuw, supersonisch, militair toestel was. Hij beschreef het vliegtuig als sigaarvormig, en het zou in staat zijn met zeer hoge snelheden de meest onmogelijke bochten te maken. Ook kon het zomaar ineens stil in de lucht blijven hangen, terwijl het geen helikopter was. Het toestel leek even te verdwijnen, maar kwam na korte tijd terug. De laatste woorden van de piloot waren dat het toestel boven hem zweefde, en duidelijk geen normaal vliegtuig was.
Toen werd het contact verbroken en het vliegtuig werd nooit meer terug gevonden.
© 2008 - 2020 Jettie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Bermuda Driehoek: Feiten en mythesDe Bermuda Driehoek: Feiten en mythesOok al zal je het niet vinden op de kaart, bestaat de Bermuda Driehoek wel degelijk. In het verleden zijn er veel verhal…
Bermuda als vakantielandBermuda als vakantielandBermuda heeft als eilandengroep in de Atlantisch Oceaan de toerist veel te bieden. Deze Bounty eilanden met hun subtropi…
Het mysterie van het aardrasterHet mysterie van het aardrasterHet is bekend dat de bermuda driehoek een gevaarlijk gebied in de Atlantische oceaan is die aan de zuidoostkust van de V…
Bermuda Eilanden, een natuurmuseumVer van de kust van Florida ligt midden in de Atlantische Oceaan één van de exclusiefste vakantieplekken van de wereld:…

De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
Charles Dawson vond de missing linkCharles Dawson vond de missing linkIn 1912 deed de Britse amateur archeoloog Charles Dawson een opzienbarende vondst. Hij trof de schedel aan van een kruis…

Reageer op het artikel "Het mysterie van de Bermuda driehoek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Geertje, 02-03-2020 16:18 #13
Hallo Wat ik mij afvraag, zijn er tegenwoordig ook nog "verdwijningen" in de Bermuda driehoek te melden? Je hoort of ziet hier verder niets meer over.

Anoniem, 02-02-2016 11:57 #12
Hallo, ik heb een vraag. Hoe heeft de rest het niet overleefd maar de piloot en Columbus wel? Weet iemand dit? Zou fijn zijn als ik antwoord krijg op de vraag! En P.S. Hoe heet de piloot?

Anoniem, 11-11-2015 12:09 #11
Ik wil me nu graag in de Bermuda-driehoek verdiepen.

Nisa, 03-08-2014 16:55 #10
Oke, ik snap iets niet. Iedereen hier zegt dat de boten met Metaangas zinken. En de vliegtuigen instorten ofzo. Maar ze storten niet in of zinken niet. Want dan zou het allang gevonden zijn of nie? En die mensen, voor eeuwig weg. Zomaar. Zonder dat een individu weet of het nog leeft of dood is. Weet je wat ik denk? Een driehoek. Wees toch niet zo dom en begrijp het! Hoe komen ze denk je bij de naam de duivelsdriehoek? De duivel mensen! Weet iemand hier wat illuminatie is? Alles wat met de duivel te maken heeft is een driehoek of 1 oog! het illuminatie symbool is een driehoek met een oog erin. een DRIEHOEK ALWEER. Mensen verdwijnen niet zomaar. Die worden meestal teruggevonden als ze verdinken. Wat ik wil zeggen is: dat iedereen verdwijnt… daar heb je geen wetenschappelijke verklaring voor! begrijp dat nou eens! Je kunt zeggen wat je wilt, maar wetenschappers denken dat je met slimheid alles kunt verklaren. Ze denken dat ze slim zijn. heb je ooit gehoord van het spreekwoord: de domste mensen zijn de mensen die denken dat ze slim zijn. Ze weten niet alles. Kan wetenschap verklaren waarom het universum geen eind heeft? Alles moet toch een begin en een eind hebben? Tenminste, dat zeggen wetenschappers. Maar dat is dus niet zo! Ze hebben dat universum probleem nog steeds niet kunnen oplossen! Er is een denk-grens. Probeer die niet te overtreden. Want dat zal je nooit lukken. De slimste mensen worden gek. Hoe slimmer je bent, hoe meer je hoofd al die informatie niet meer aankan. Probeer nooit alles op proberen te lossen. Dat lukt niet. Als je alle mensen van de hele wereld bij elkaar zal plaatsen, kunnen ze nog niet eens een simpele vlieg creëren. Denk daar maar over na

Dani, 15-04-2014 14:09 #9
Lesley, het methaan komt waarschijnlijk in de propellers van het vliegtuig, waardoor het vlam vat. Zo storten ze neer, diep de zee in. Ik zeg niet dat dit zo is, maar er is een kans dat dit wel het geval is.

Jj, 18-03-2014 08:52 #8
Als je de ongeluks- en verdwijningsaantallen bekijkt blijkt dat er helemaal geen sprake is van een situatie met veel meer verdwijningen dan in andere gebieden. Statistisch zijn de verdwijningen niet afwijkend van andere zeeën met zoveel scheepvaart. Het is zelfs zo dat op land in Amerika meer vliegtuigen zonder enig spoor verdwijnen dan in de bermuda driehoek.

Michael, 10-11-2013 14:58 #7
De Bermuda driehoek, bijgenaamd de duivels driehoek, is een driehoek dicht bij Amerika. Jarenlang zijn er vliegtuigen of boten verdwenen op mysterieuze wijze. Nooit vond men een lichaam en/of wrak terug. Er kunnen verschillende mogelijkheden zijn. Denk maar raak. Een diepzeemonster, draaikolken, wezens in de zee, methaan, …
Niemand weet het. Al zijn wat mogelijkheden de ronde gedaan. Doden, geen slachtoffers… nooit…

Lesley, 11-02-2013 12:14 #6
Methaan gas kan niet want op de open zee circuleert het rond en blijft hij de boot dragen.
Em hoe verklaar je de vliegtuigen dan?

Aimad, 24-09-2012 23:07 #5
Hallo Chanel,
ik vind een natie vliegtuig bij Birmudadriehoek wel vreemd want Duitsland heeft nooit Amerika proberen aan te vallen! Wat zou dan een vliegtuig dan in de buurt van Florida dan doen?

Over het gas zal het inderdaad wel zo kunnen zijn, maar wat ik wel denk is dat er gewoon boven menselijke kracht die WIJ (mensen) niet of nog niet kunnen begrijpen of ons kunnen voorstellen. Denk maar aan dat je in de middeleeuwen voor gek wordt verklaart als je zegt dat je naar de maan wil gaan vliegen.

Chanel, 15-08-2012 08:20 #4
Ik heb ook het idee dat er een tijd poort zit, Maar die gaat alleen onder water open de boten en vliegtuigen zinken er vormt een poort door de combinatie met met methaangas en metaal, glas of hout en er ontstaat een tijdpoort die de boten en schepen naar een willekeurig tijdstip brengen en na een bepaalde tijd het schip weer laten opduiken of het vliegtuig weer laten vliegen zo is er ook een tussen dat er in de jaren 90 een vlucht werd gedaan door de bermuda driehoek en het laatste wat er toen van ze gehoord werd was " er vliegen een paar vliegtuigen richting ons ze hebben een nazi teken help ze vuren op ons" en zo kan ook ze hebben wel eens een gezonken vliegtuig naar geduikt en toen zagen ze haaien die niet vooruit kwamen maar wel bewogen maar toen ze bij dat schip kwamen leek het of het er al 80 jaar lag dat is toch niet normaal?

Maxime, 13-07-2012 11:32 #3
De melkwitte zee is makkelijk te verklaren. Geologen menen dat onder de oceaanbodem van de Bermuda-driehoek nog een oceaan bodem ligt. in de ruimte daartussen zou zich methaan bevinden, maar dan in de vorm van kristallen. Wanneer er door een zeebeving (een aardverschuiving op de oceaanbodem) een opening in de bodem komt zou dit methaan-kristal kunnen ontsnappen, maar dan in de vorm van gas. Dit veroorzaakt gebruis op het water oppervlak, wat eruitziet als een overkokende pan melk. Het ontsnappen van methaan is ook een verklaring van het plotseling zinken van schepen. Door het gas krijgt het water minder dichtheid waardoor schepen niet meer kunnen drijven, het schip zou al zinken voordat de bemanningsleden een noodsignaal kunnen uitzenden. Je kunt dit vergelijken met een steen die je in een diepe plas water gooit.

Maarten D'hoore, 08-06-2012 04:48 #2
Ik denk dat het heden verleden en de toekomst samen komen daar. Hoe ik daar aan kom is vrij simpel te verklaren. In de 2 wereld oorlog was er een boot ontdekt dat in deze tijd zou gemaakt zijn en te water geladen ook vlucht 19 werd een paar jaar later in de woestijn terug gevonden. Die komen er alle twee niet vanzelf of wel? Met vriendelijke groeten maarten

Bx, 23-10-2011 23:26 #1
Het is best heftig al die boten en vliegtuigen zo maar weg ik snap het niet goed maar ik vind het raar dat het zo maar verdwijnt maar das klopt toch niet of wel?

Infoteur: Jettie
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Reacties: 13
Schrijf mee!