Charles Dawson vond de missing link

Charles Dawson vond de missing link In 1912 deed de Britse amateur archeoloog Charles Dawson een opzienbarende vondst. Hij trof de schedel aan van een kruising tussen een aap en een mens, in een achtertuin van een huis in Sussex te Engeland, nota bene. De hele wereld was diep onder de indruk van de mysterieuze vondst en wereldwijd kwamen wetenschappers naar Engeland om de schedel van de 'missing link' te bestuderen. Wat was dit voor zeldzaam wezen. Was het een kruising tussen een aap en een mens?

De Piltdown Man

De fossiele restanten van de aapmens werden de Piltdown Man genoemd, en kreeg de Latijnse naam: Eoanthropus dawsoni. Het leek erop dat archeoloog Charles Dawson (niet te verwarren met Charles Darwin) met de vondst van de schedel bewezen had dat er naast mensen en apen nog een andere mensachtige had bestaan, namelijk een wezen dat zowel mens als aap geweest was. Charles Dawson was daarom de officiële ontdekker van de ‘missing link’ tussen mens en aap.

Piltdown Man II

Omdat de vondst zo bijzonder was, bleef Charles Dawson in Piltdown zoeken, en een paar jaar later vond hij inderdaad nog meer resten van dezelfde soort toen hij samen met paleontoloog Arthur Woodward het gebied afzocht. Deze resten werden de Piltdown Man II genoemd. Charles Dawson overleed in 1916, en zijn collega Arthur Woodward bleef verder zoeken, maar na de dood van Dawson werden er geen andere fossiele restanten van de Piltdown Man meer gevonden.

Was amateur wetenschapper Charles Dawson een meesterleugenaar?

Misschien wilde Charles Dawson zo graag een bijzondere vondst doen, dat hij besloten heeft het lot een handje te helpen en de bijzondere vondst ergens te begraven zodat hij de Piltdawn Man later zelf ontdekken kon. Kort na de ontdekking bestonden er namelijk al meteen twijfels over de echtheid van de resten van de Piltdown Man. Toch duurde het nog wel even voordat wetenschappers doorhadden dat Charles Dawson of iemand anders, de hele wereld bij de neus had genomen.

Half mens, half aap?

Pas in 1953, 41 jaar na de ontdekking, stelden wetenschappers officieel vast dat de ‘missing link’ van Charles Dawson vals geweest was. De schedel van de Piltdown Man was deels menselijk (de schedel) - maar de onderkaak was van een orang-oetang. Er was dus geen sprake van vermenging tussen mens en aap, maar het waren losse delen van verschillende skeletten.

Wilde Martin A.C. Hinton Arthur Woodward in de maling nemen?

Er wordt tot op de dag van vandaag rekening mee gehouden dat Charles Dawson de schedel zelf in elkaar heeft gezet, mogelijk om zijn honger naar eeuwige roem te stillen. Maar er bestaan ook theorieën die Charles Dawson juist vrijpleiten. De bestraffende vinger wordt dan op andere betrokkenen gericht. Zo geloven sommige mensen dat de vinder van een hoektand van de zogenaamde Piltdown mens, verantwoordelijk is voor de volledige vervalsing. Weer anderen geloven dat Martin A.C. Hinton, een beheerder van het Natural History Museum, achter de hoax zou zitten omdat hij Arthur Woodward in de maling zou hebben willen nemen.

Nog een missing link

We moeten de werkelijke dader van de vervalsing dus zelf ook maar als een missing link in het hele verhaal beschouwen, want we zullen waarschijnlijk niet meer kunnen achterhalen wie werkelijk aansprakelijk is geweest voor het samenstellen en begraven van de resten van de Piltdown Man, een 'mens' die nooit bestaan heeft.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoax: de Piltdown manHoax: de Piltdown manDe Piltdown man was een belangrijke archeologische vondst aan het begin van de 21e eeuw. In een periode waarin veel nieu…
Charles Darwins LevenCharles Darwins LevenNatuurlijk kent iedereen Charles Darwin, een ontwerper van de evolutietheorie. Maar hoe is hij eigelijk opgegroeid? En h…
Biografie van Charles DarwinCharles Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury Shopshire, Engeland. Charles zijn grootvader is de bekende E…
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…

Het mysterie van de Bermuda driehoekHet mysterie van de Bermuda driehoekDe Bermudadriehoek staat bekend om zijn mysterieuze verdwijningen van boten en vliegtuigen. De wildste verhalen doen de…
Sprookjes vertellen aan kleuters is een genotSprookjes vertellen aan kleuters is een genotIs het goed om kleuters sprookjes te vertellen? In vroeger eeuwen zou deze vraag zinloos zijn geweest, daar men het vanz…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • http://www.talkorigins.org/faqs/piltdown.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.