Ida fossiel, de missing link?

Ida fossiel, de missing link? Bijna 25 jaar lang lag Ida, het fossiel van een primaat, in een la van een verzamelaar. De verzamelaar had er waarschijnlijk geen idee van hoe belangrijk ze later zou worden. Kortgeleden werd Ida herontdekt en onderzocht in een laboratorium van een wetenschapper in Noorwegen. Is Ida de missing link? Het ontbrekende stukje van de DNA puzzel? Ida is in elk geval een onderdeel(tje) van de missing link. Ida is een apenfossiel, vrijwel geheel in tact. 95% van de aap is bewaard gebleven. Ze is al 47 miljoen jaar oud en haar soort bestaat allang niet meer. Aan het fossiel is te zien dat Ida haar arm heeft gebroken, mogelijk door een val uit een boom in een zwavelmeer. Kenmerken van Ida:
  • Ida is ongeveer 20 centimeter lang
  • Ze heeft overeenkomsten met de huidige Maki
  • Ze heeft duidelijke duimen
  • Een opvallend lange staart

Is Ida de missing link, of niet?

Er bestaat misschien niet zoiets als ‘de’ missing link. Er zijn wel meerdere schakels in de evolutie tussen mens en aap die nog ontbreken. Je kunt het vergelijken met een puzzel waar stukjes uit ontbreken. Als je een stukje vindt dat past, loop je kans dat een ander stukje ineens niet meer past. Ida zou een van die schakels (puzzelstukje) kunnen zijn en de een is daarvan overtuigd maar de ander stelt zich meer afwachtend op. Er moet nog veel onderzoek verricht worden voordat het bewezen kan worden. De ophef is ontstaan omdat Ida mogelijk een voorouder van de Maki aap is, en de Maki apen zijn volgens veel wetenschappers weer voorouders van apen en mensen. Ida behoort tot een onbekende soort van adapoïden. De adapoïden zijn als groep uitgestorven maar worden beschouwd als de voorouders van de huidige Maki’s. Maki’s zijn halfapen die momenteel nog uitsluitend op het eiland Madagaskar en op enkele eilanden in de omgeving, voorkomen. Ida is een schakel tussen aap en halfaap en mogelijk ook een voorouder van de mens.

Ida fossiel onderzocht

Jorn Hurum, een Noorse wetenschapper onderzocht het fossiel van Ida. Hij kwam tot de conclusie dat Ida het eerste skelet is van een onbekende soort van de adapoïden, wat nog zo goed als geheel in tact is. Dat is op zich al een geweldige vondst. Ida’s officiële naam is Darwinius Masilae. Men onderzoekt nu verder of Ida inderdaad een directe voorouder van de mens is. Ida leefde namelijk in een periode dat er twee lijnen in soorten ontstonden, waaruit uiteindelijk mensen en apen zijn ontstaan. Ida kan dus een gezamenlijke voorouder van beiden zijn.

Ida, waar werd zij gevonden?

Ida werd rond 1983 al gevonden in de buurt van Darmstadt (Duitsland) in de Messel-groeve. In de oertijd was er op die plek een zwavelmeer. Ida werd slechts 9 maanden oud. Vermoedelijk is ze (uit een boom) gevallen, waarbij ze haar arm brak. Ze is gefossiliseerd en daardoor miljoenen jaren bewaard gebleven. Ze kwam uiteindelijk in twee stukken bij een particuliere verzamelaar terecht waar ze gelukkig goed bewaard werd. Het fossiel was namelijk ooit doormidden geslagen en als twee aparte delen verkocht. Pas toen de twee delen weer bij elkaar terecht kwamen, werd de belangrijke ontdekking gedaan.

Hoe belangrijk is Ida als fossiel?

De meningen zijn er nog over verdeeld en verder onderzoek zal die vraag moeten beantwoorden. Ondertussen wordt er al wel over gespeculeerd. Vooralsnog is Ida een prachtige vondst en als fossiel verdient ze zeker aandacht. D. Henry Gee, senior redacteur bij het tijdschrift Nature, verklaarde tegenover de BBC dat de vondst zeer interessant is maar dat hij er vanuit gaat dat de vondst van de Floresmens uit 2003, belangrijker is. Ida is zonder meer belangrijk, alleen al omdat haar skelet nog volledig in tact is. Maar of zij bewijzen kan dat de mens in wezen ook een aapachtige is, dat is nog maar de vraag. Met name creationisten wijzen evolutie als ontstaansmogelijkheid van de soorten, af. Zij geloven dat alles gemaakt is door een creator, een god of goden, en dat evolutie daar niks mee te maken heeft. Zowel evolutie als God, is een theorie die niet met sluitende bewijzen, bewezen kan worden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fossielen zoeken op het strandFossielen zoeken op het strandEeuwenoude fossielen, er zijn plaatsen waar deze kleine schatten gewoon voor het oprapen liggen. Als je weet waar je moe…
Het vogelbekdier, zoogdier en een beetje vogel en reptielHet vogelbekdier, zoogdier en een beetje vogel en reptielDit is het meest wonderlijke zoogdier op aarde. In mei 2008 verscheen een samenvatting van het DNA onderzoek door een in…
Charles Dawson vond de missing linkCharles Dawson vond de missing linkIn 1912 deed de Britse amateur archeoloog Charles Dawson een opzienbarende vondst. Hij trof de schedel aan van een kruis…
De maki’s: halfapen van MadagaskarHoewel maki’s sterk op apen lijken, zijn het in feite geen apen. Het zijn half-apen, dit betekent dat ze wel onder de pr…

Elektro-encefalografie (EEG)Elektro-encefalografie (EEG)EEG is een afkorting voor elektro-encefalografen, een manier om elektrische potentiaalverschillen in de hersenen te regi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nemo, Pixabay
  • http://www.guardian.co.uk/science/2009/may/19/fossil-ida-missing-link
  • Rtl.nl
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 01-10-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.