Ida fossiel, de missing link?

Ida fossiel, de missing link? Bijna 25 jaar lang lag Ida, het fossiel van een primaat, in een la van een verzamelaar. De verzamelaar had er waarschijnlijk geen idee van hoe belangrijk ze later zou worden. Kortgeleden werd Ida herontdekt en onderzocht in een laboratorium van een wetenschapper in Noorwegen. Is Ida de missing link? Het ontbrekende stukje van de DNA puzzel? Ida is in elk geval een onderdeel(tje) van de missing link. Ida is een apenfossiel, vrijwel geheel in tact. 95% van de aap is bewaard gebleven. Ze is al 47 miljoen jaar oud en haar soort bestaat allang niet meer. Aan het fossiel is te zien dat Ida haar arm heeft gebroken, mogelijk door een val uit een boom in een zwavelmeer. Kenmerken van Ida:
  • Ida is ongeveer 20 centimeter lang
  • Ze heeft overeenkomsten met de huidige Maki
  • Ze heeft duidelijke duimen
  • Een opvallend lange staart

Is Ida de missing link, of niet?

Er bestaat misschien niet zoiets als Ďdeí missing link. Er zijn wel meerdere schakels in de evolutie tussen mens en aap die nog ontbreken. Je kunt het vergelijken met een puzzel waar stukjes uit ontbreken. Als je een stukje vindt dat past, loop je kans dat een ander stukje ineens niet meer past. Ida zou een van die schakels (puzzelstukje) kunnen zijn en de een is daarvan overtuigd maar de ander stelt zich meer afwachtend op. Er moet nog veel onderzoek verricht worden voordat het bewezen kan worden. De ophef is ontstaan omdat Ida mogelijk een voorouder van de Maki aap is, en de Maki apen zijn volgens veel wetenschappers weer voorouders van apen en mensen. Ida behoort tot een onbekende soort van adapoïden. De adapoïden zijn als groep uitgestorven maar worden beschouwd als de voorouders van de huidige Makiís. Makiís zijn halfapen die momenteel nog uitsluitend op het eiland Madagaskar en op enkele eilanden in de omgeving, voorkomen. Ida is een schakel tussen aap en halfaap en mogelijk ook een voorouder van de mens.

Ida fossiel onderzocht

Jorn Hurum, een Noorse wetenschapper onderzocht het fossiel van Ida. Hij kwam tot de conclusie dat Ida het eerste skelet is van een onbekende soort van de adapoïden, wat nog zo goed als geheel in tact is. Dat is op zich al een geweldige vondst. Idaís officiële naam is Darwinius Masilae. Men onderzoekt nu verder of Ida inderdaad een directe voorouder van de mens is. Ida leefde namelijk in een periode dat er twee lijnen in soorten ontstonden, waaruit uiteindelijk mensen en apen zijn ontstaan. Ida kan dus een gezamenlijke voorouder van beiden zijn.

Ida, waar werd zij gevonden?

Ida werd rond 1983 al gevonden in de buurt van Darmstadt (Duitsland) in de Messel-groeve. In de oertijd was er op die plek een zwavelmeer. Ida werd slechts 9 maanden oud. Vermoedelijk is ze (uit een boom) gevallen, waarbij ze haar arm brak. Ze is gefossiliseerd en daardoor miljoenen jaren bewaard gebleven. Ze kwam uiteindelijk in twee stukken bij een particuliere verzamelaar terecht waar ze gelukkig goed bewaard werd. Het fossiel was namelijk ooit doormidden geslagen en als twee aparte delen verkocht. Pas toen de twee delen weer bij elkaar terecht kwamen, werd de belangrijke ontdekking gedaan.

Hoe belangrijk is Ida als fossiel?

De meningen zijn er nog over verdeeld en verder onderzoek zal die vraag moeten beantwoorden. Ondertussen wordt er al wel over gespeculeerd. Vooralsnog is Ida een prachtige vondst en als fossiel verdient ze zeker aandacht. D. Henry Gee, senior redacteur bij het tijdschrift Nature, verklaarde tegenover de BBC dat de vondst zeer interessant is maar dat hij er vanuit gaat dat de vondst van de Floresmens uit 2003, belangrijker is. Ida is zonder meer belangrijk, alleen al omdat haar skelet nog volledig in tact is. Maar of zij bewijzen kan dat de mens in wezen ook een aapachtige is, dat is nog maar de vraag. Met name creationisten wijzen evolutie als ontstaansmogelijkheid van de soorten, af. Zij geloven dat alles gemaakt is door een creator, een god of goden, en dat evolutie daar niks mee te maken heeft. Zowel evolutie als God, is een theorie die niet met sluitende bewijzen, bewezen kan worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fossielen zoeken op het strandFossielen zoeken op het strandEeuwenoude fossielen, er zijn plaatsen waar deze kleine schatten gewoon voor het oprapen liggen. Als je weet waar je moe…
Het vogelbekdier, zoogdier en een beetje vogel en reptielHet vogelbekdier, zoogdier en een beetje vogel en reptielDit is het meest wonderlijke zoogdier op aarde. In mei 2008 verscheen een samenvatting van het DNA onderzoek door een in…
Charles Dawson vond de missing linkCharles Dawson vond de missing linkIn 1912 deed de Britse amateur archeoloog Charles Dawson een opzienbarende vondst. Hij trof de schedel aan van een kruis…
De makiís: halfapen van MadagaskarHoewel makiís sterk op apen lijken, zijn het in feite geen apen. Het zijn half-apen, dit betekent dat ze wel onder de pr…

Elektro-encefalografie (EEG)Elektro-encefalografie (EEG)EEG is een afkorting voor elektro-encefalografen, een manier om elektrische potentiaalverschillen in de hersenen te regi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nemo, Pixabay
  • http://www.guardian.co.uk/science/2009/may/19/fossil-ida-missing-link
  • Rtl.nl
Reacties

Hans Swijnenburg, 10-05-2011 22:31 #3
IDA bleek toch geen directe voorouder van de moderne Homo sapiens. Daarvoor was de staart te lang. De echte huidig levende mensapen (inclusief de mens zijn dat 5 mensapen) hebben geen staart maar wel een (opponeerbare) duim. De funktie opponeren is ontstaan door het evolutieproces vorm-volgt-functie zoals dat gebruikelijk is een mechanische visie. Het begint met een nieuwe funktie die, in de loop der tijd, leidt tot een nieuwe lichamelijke vorm. In dit geval de handige duim van de mensapen.

Hans Swijnenburg, 05-12-2010 17:19 #2
Het blijft interessant die verre voorouders van de huidige mens. De eerste apen (primaten) kwamen in eerste instantie uit Eurazie in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Dus niet uit Afrika. Zie hiervoor oa. Kingdon als refentie.
Verder spreekt men over DE missing-link wanneer er over een mengvorm wordt gesproken. Half aap/half mens: Wellicht een wezen zoals beschreven in de klassieker van HG. Wells's 'Island of doctor Moreau. Het boek van Wells was een parodie op de theorie van Charles Darwin. Tegenwoordig is het de Sahelmens 'Toumai' die wordt gezien als DE missing-link van de moderne mens.

Kamiel Mesure, 23-05-2009 21:39 #1
Ida werd ontdekt in 1983. Nu, 27 jaar later, brengt men het fossiel Ida als 'de vondst van de eeuw', de missing link tussen mens en dier. Wetenschappers relativeren dit gegeven weer: Ida is geen directe voorouder van de mens, maar de directe voorouders zouden wat op Ida hebben geleken.
Het geheel komt over als een enorme aandachttrekker, een sensatiefenomeen. Deze fossiele primaat vertelt niets over de evolutie van mens en dier. Alleen over een lichaam. Maar wie de lichamen ontwikkelt qua materie is niet bekend. En als er één ding niet bekend is over het ontstaan van de dingen en wezens, is er eigenlijk niets bekend. Het blijft dan gissen. Dat is iets waar blijkbaar veel behoefte aan is, aan gissen. Het zou heel anders zijn als mensen eens op zoek gingen naar feiten, en niet bezig bleven met ideeën en fantasieën van het denken over een evolutie.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 01-10-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Schrijf mee!