Biografie van Charles Darwin

Charles Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury Shopshire, Engeland. Charles zijn grootvader is de bekende Erasmus Darwin die filosoof was. Charles zijn vader was een rijke arts en de familie Darwin had aan geld dus geen gebrek. De vader van Charles Darwin was niet echt religieus en liet zijn kinderen dopen voor de voordelen die dat in die tijd had.

Darwin's Jeugd en Studie

De vader van Darwin wilde graag dat Charles zijn praktijk ooit over zou nemen en liet hem medicijnen studeren. Omdat Charles een afkeer tegen bloed had, verwaarloosde hij zijn studie. Hij leerde in die tijd hoe hij dieren op kon zetten van een vrijgemaakte zwarte slaaf die hem vertelde over de regenwouden in Afrika. Volgens de overleving zou dit Darwin ertoe hebben gezet om negers en Europeanen met elkaar te vergelijken.

Hij leerde in zijn tweede jaar over het lamarckisme die de evolutie beschreef. Deze stroming was niet bekent of populair in wetenschappelijke kringen, de wetten zijn tegenwoordig al weer achter haalt. In plaats daarvan hebben we nu de beschrijvingen van de evolutie van Darwin.

In de winter van 1826-1827 zou hij met zijn leraar, Robert Edmund Grant, op veldonderzoek zijn gegaan. Het onderzoek richtte zich op zeedieren en hun ontwikkeling. Er werden toen veel overeenkomsten gevonden qua anatomie. Dit ondersteunde de uitspraak van Grant dat alle dieren een gemeenschappelijke voorouder hebben en kan ook worden gezien als bewijs voor de evolutie.

Darwin's vader was niet tevreden en melde hem aan voor een studie theologie. Tijdens zijn studie bouwde hij een band op met de hoogleraar botanie, die hem veel vertelde over verschillende soorten. In die tijd las hij ook werken van theologen die uitgesproken creationisten waren. In die werken werden verschillende argumenten gegeven voor het bestaan van een intelligente ontwerper.

Darwin's reizen

Na zijn afstuderen ging hij met een paar studiegenoten naar Tenerife om daar de tropen te onderzoeken. Hij leerde zichzelf Spaans en volgde colleges van de geoloog Adam Sedgwick. In 1831 werd hij de assistent van Sedgwick en ging hij terug naar Wales. Hij raakte in contact met Robert FitzRoy, een kapitein die de opdracht had nieuwe zeekaarten te maken. Hij wilde nog een wetenschapper mee om hem gezelschap te houden en te helpen. Dit werd Charles Darwin en de reis duurde uiteindelijk drie jaar langer dan geplant, zo'n 5 jaar. Darwin was in die 5 jaar het meest te vinden op het land, waar hij onderzoek deed naar de dieren en planten die daar leefde en hij deed onderzoek naar de bodemcultuur van de eilanden.

Op verschillende eilanden vond hij overeenkomstige fossielen van grote zoogdieren en reptielen. Hij concludeerde dat de dieren nog niet zo lang geleden gestorven waren.

Veel van Darwin's ontdekkingen zijn gebaseerd op de waarnemingen die hij de Galapagos-eilanden deed. Op deze eilanden zijn heel weinig roofdieren waardoor er een grote bio-diversiteit is. Darwin leerde van lokale vissers dat die aan het uiterlijk van de schildpadden konden zien van wel eiland ze afkwamen.

Toen Darwin Australië aandeed, merkte hij op dat de dieren daar amper op de Europese of Amerikaanse dieren leken. Hij opperde hierdoor het idee dat er misschien twee 'scheppers' waren.

Reisverslagen verwerken

Toen Darwin na bijna 5 jaar terug keerde naar Engeland was hij al een bekende wetenschapper geworden. De brieven die hij naar zijn leermeester Henslow stuurde werden door hem gedeeltelijk gepubliceerd, waardoor Darwin al bekend werd in wetenschappelijke kringen. Omdat Darwin zo veel informatie had meegenomen bestond het risico dat het grootste gedeelte voor altijd in de kast zou blijven liggen. Daarom hielp Henslow Darwin met het verwerken van alle informatie, hij nam de afdeling planten op zich. Darwin ging met zijn fossielen naar de paleontoloog Richard Owen. Darwin ontdekte dat de uitgestorven dieren die hij meebracht, verwantschap toonde aan nog levende soorten in Midden-Amerika.

Darwin had op de Galapagoseilanden veel verschillende vinken gezien. Hij meende eerst dat dit allemaal verschillende kruisingen waren tussen vinken en lijsters. Ornitholoog John Gould legde hem uit dat het twaalf aparte vinkensoorten waren, de Darwinvinken. Uit Darwin's reisverslag bleek dat elke vinkensoort een apart eiland had. In 1837 schreef hij voor het eerst op dat soorten zich konden ontwikkelen in nieuwe soorten, wat tegenwoordig de grondslag is van de evolutie. Omdat dit een nogal gevoelig onderwerp was, werd het door Darwin eerst geheim gehouden.

The Origin Of Species

In 1838 beschreef hij voor het eerst de overeenkomst tussen kinderen en een oerang-oetang. Hij speculeerde voor het eerst over de voorouder van de mens. Rond die tijd kreeg hij last van hartkloppingen en maag-darmkwalen. Dit belemmerde hem vaak in wetenschappelijke debatten, daarom verzette hij op dat moment het meeste werk op papier. Hij stuurde brieven over de hele wereld heen, waarin hij plaatselijke wetenschappers vroeg om planten en dieren te beschrijven. Hierdoor vormde Darwin een beeld over welke dieren er waar leefden.

Op 22 november 1859 verscheen zijn boek, The Origin Of Species. De eerste druk was meteen uitverkocht en Darwin verplicht zichzelf tot het lezen van alle recensies van zijn boek. Hij correspondeerde met veel wetenschappers over zijn bevindingen. In het boek beschreef Darwin dieren over de hele wereld en beschreef hun overeenkomsten. Hij stelde dat alle dieren een voorouder hadden en dat alle dieren uiteindelijk van een allereerste dier afstammen. Vooral het gedeelte dat de mens van de aap afstamt, was erg controversieel. Omdat dit het creationisme lijkt tegen te spreken, zijn er sindsdien veel debatten gevoerd tussen deze groep en de Darwinisten.

Darwin's einde

De gezondheid van Charles Darwin verslechterde richting het einde van zijn leven. Uiteindelijk was hij te ziek om nog te kunnen schrijven en moest hij alles dicteren. Darwin heeft vanaf zijn reis over de wereld, tot zijn dood constant geprobeerd om de natuur te begrijpen en te beschrijven.

Op 19 april 1882 stierf Charles Darwin. Hij kreeg een staatsbegrafenis en ligt begraven naast belangrijke Engelsen zoals Isaac Newton.

Darwin wordt niet gezien als een geniaal bioloog of geoloog. Hij was als een van de weinige in die tijd in staat om geologie en biologie aan elkaar te verbinden. Juist in deze samentrekking van wetenschappelijke gebieden lag zijn grote kracht
© 2009 - 2024 Wallum313, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Charles Darwins LevenCharles Darwins LevenNatuurlijk kent iedereen Charles Darwin, een ontwerper van de evolutietheorie. Maar hoe is hij eigelijk opgegroeid? En h…
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…
Intelligent Design - De strijd tussen Darwin en GodJarenlang woekerde de strijd tussen het Darwinisme en het creationisme, korte pauzes van zachte rust hebben plaatsgevond…
De evolutietheorie volgens DarwinDe evolutietheorie volgens DarwinDe evolutietheorie is een natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven op aarde. De theorie is tege…

Biografie van Nikola TeslaNikola Tesla werd geboren op 9 juli 1856 in Smiljan, Kroatië ( toen nog 'Het keizerrijk van Oostenrijk'). Zijn vader was…
Biografie van Albert EinsteinAlbert Einstein werd geboren op 14 maart 1879 in Ulm, Duitsland. Op 5 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste kompas. Op d…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
Wallum313 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.