Intelligent Design - De strijd tussen Darwin en God

Jarenlang woekerde de strijd tussen het Darwinisme en het creationisme, korte pauzes van zachte rust hebben plaatsgevonden, maar nu komt alles weer naar boven! William Dembski komt naar voren met een nieuw idee, volgens hem en velen volgelingen een nieuw bewijs, dat er een god bestaat. Voordat ik begin, een aantal standpunten op een rij:

Darwin - Evolutie

Charles Darwin, deze man leverde de ideeën waar de moderne wereld zich nog altijd op baseert. Darwin kwam als eerste met de evolutie theorie, en bovenal, met zijn theorie over 'Natuurlijke selectie', of wel, 'survival of the fittest.

Darwin beweert dat al het leven is ontstaan uit de simpelste, eencellige wezentjes. Uit deze wezentjes zou al het andere zijn voortgevloeid. Voor deze theorie had Darwin een aantal belangrijke punten.
  • Zelf replicatie
  • Variatie
  • Natuurlijke selectie

Zonder de werking van deze punten zou de evolutie theorie niets waard zijn.

William Dembski - Intelligent Design

Het idee bestaat pas kort en is dus nog jong en fruitig, we noemen het 'Intelligent ontwerp.' Wat houd dit nu precies in?
Intelligent Design is gebaseerd op het idee dat niet alles zo simpel geëvolueerd kan zijn zoals Darwin beweerd. Als het ware is Intelligent Design dan ook een aanval op de evolutie theorie. William Dembski beschrijft met een aantal voorbeelden waarom hij verzekerd is van fouten in de eerder geleverde theorie, dit doet hij met een aantal voorbeelden:

Onherleidbare Complexiteit.

Darwin beschrijft dat elk wezen voortgevloeid is uit een ander, iets minder superieur wezen. Bij elke replicatie zouden er kleine variaties te voorschijn komen, waarbij de gene die het best 'past', of beter gezegd overleeft, zal overblijven, en zicht uiteindelijk weer voorplanten. De variaties zullen zo klein zijn, dat er honderden generaties overheen gaan voordat er een passend model ontstaat. William Dembski valt deze theorie aan doormiddel van een voorbeeld. Zo vertelt hij over het oog:

'Het oog bestaat uit tientallen onmisbare onderdelen, zonder één van allen kan het onmogelijk goed functioneren. Stel bijvoorbeeld dat het oog alles bevat behalve de lichtgevoelige censoren die zich vlak bij de lens horen te bevinden, dan zal het systeem niet werken. Het zelfde vind plaats wanneer de spier mist die ervoor zorgt dat de lens scherpgesteld wordt. Dit mechanisme is zo ingewikkeld dat het haast onmogelijk lijkt voortgevloeid te zijn uit evolutie, aangezien sommige wezens dan generaties lang met een defect oog geleefd zouden hebben. Wat William Dembski logischer lijkt, is het bestaan van een Intelligente Ontwerper, oftewel, een god.

Dembski onderbouwd zijn mening met nog een soortgelijk standpunt, namelijk:

Kansberekening

Dembski en zijn volgelingen zijn er in geslaagd te berekenen hoe groot de kans is dat een wezen tijdens zijn evolutie zo varieert dat er een verbeterde versie uit voortvloeit. Hij zegt hierbij:

'De resultaten bevestigden alleen maar wat ik al dacht, de kans is namelijk zo nihil, zo immens klein, dat het gewoon bijna ongeloofwaardig begint te worden.

Met al zijn vernieuwende ideeën schopt Dembski de hele wereld door de war, sommigen denken dat het wetenschap is, maar iedereen met verstand kan zeggen dat het idee gebaseerd is op religie, ook William zelf heeft dit gezegd, dit is namelijk te zien op een uitgelekt videobeeld van een bijeenkomst.

Onderwijs

Er zijn plannen in de maak om Intelligent Design bij de vakken biologie en scheikunde op school te onderwijzen. Dit riep grote opschudding op, aangezien Intelligent Design niet gebaseerd is op Wetenschap maar op religie, moderne wetenschappers staan het wel toe dat Intelligent Design op scholen onderwezen wordt, maar dan moet dit wel onder het vak 'Godsdienst' gebeuren. Velen zijn het hier mee eens, het zou me dan ook niets verbazen als Intelligent Design binnenkort zijn intrede doet in het Amerikaanse vakkenpakket.
© 2008 - 2020 Jorisdejager, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pinksteren en de Heilige GeestNiemand heeft de Heilige Geest ooit gezien, bestaat deze Geest eigenlijk wel? Jezus is terug bij zijn vader en heeft bel…
Interpretaties van "de waarheid" in 2 Johannes 1:1-2Interpretaties van "de waarheid" in 2 Johannes 1:1-2Volgens de oudste die de tweede brief van Johannes schreef had iedereen die de waarheid kende de geadresseerde uitverkor…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Wat houdt de drie-eenheid in?De drie-eenheid is een van de grondthema's van het Christendom. Het wordt zowel door katholieken als door protestanten a…

Het leven van Benedictus, dialogen van Gregorius de GroteEen wetenschappelijke tekstanalyse met context over het leven van Benedictus. Geschreven door paus Gregorius de Grote. E…
Kustbescherming en Waterkeringen in NederlandKustbescherming en Waterkeringen in NederlandOngeveer eenderde van Nederland ligt onder de zeespiegel, daarom wordt de Nederlandse kust beschermd door vele waterkeri…
Bronnen en referenties
  • Algemeen Natuur Wetenschappelijk forum

Reageer op het artikel "Intelligent Design - De strijd tussen Darwin en God"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Margiecorliss, 17-01-2015 13:00 #3
Darwin's bewering dat alle leven is ontstaan uit ééncellige wezentjes die zich hebben voortgeplant is gedeeltelijk waar. Heeft hij er nooit over nagedacht hoe dan dat éne ééncellige wezentje was ontstaan en wie dat heeft gecreëerd? God heeft de wereld geschapen in 7 dagen, waarbij de Mens als zijn laatste schepping is ontstaan. Dus die bullshit over dat de Homosapiëns = de mens een afstammeling is van een Aap = een dier, is de grootste onzin die Darwin heeft verkondigd! Mens en Dier zijn 2 verschillende scheppingen en al vertoont de DNA v.d. Aap grotendeels menselijke vergelijkingen, dan nòg blijft de aap een dier. Ik ben geen wetenschapper om zoiets simpels nog te begrijpen en het heeft natuurlijk ook te maken met mijn sterke geloof in de Schepper God, dat ik dit feit nooit in twijfel zal brengen. Amen!

Joshua, 23-06-2010 17:11 #2
Het is verbazingwekkend te constateren hoe zo'n intelligente man als William Dembski niet wil begrijpen
hoe 'n oog door natuurlijke selectie tot stand kon komen.
Computermodellen hebben allang bewezen dat het kan.
Er zijn twee mogelijkheden:
1.Mijnheer Dembski heeft eenvoudigweg niet het inzicht.
2. Mijnheer Dembski heeft als zovelen helaas last van de "Wishfull thinking",
die ontstaat door het besef dat de dood onontkoombaar is. GOD is dan altijd 'n handig redmiddel.

De Kip, 09-05-2009 18:28 #1
[quote]Jarenlange strijd tussen darwinisme en creationisme?[/quote]

Jarenlange politieke en religieuze strijd, Binnen de wetenschap is er inderdaad geen strijd meer alleen over interne kwesties over evolutie(Rol van natuurlijke selectie, Is dit een zoogdierachtig reptiel of een reptiel achtig zoogdier, etc).

Bovendien slaat de benaming darwinisme ook nergens op. Je zegt toch ook geen Bohrisme voor mensen die de atoomtheorie aanhangen of Einsteinisme voor mensen die de relativiteitstheorie aanhangen, Dat zou nogal belachelijk klinken. Hmm wat vinden jullie van de uitspraak 'Ik geloof niet in de relativiteitsTHEORIE', Beetje belachelijk niet. Het is even belachelijk om de evolutietheorie te verwerpen omdat deze dezelfde status heeft als de relativiteitstheorie en bv de atoomtheorie.

Darwinisme staat voor sociaal darwinisme en dat is iets heel anders dan de wetenschappelijke evolutietheorie.

Infoteur: Jorisdejager
Laatste update: 06-07-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!