Intelligent Design - De strijd tussen Darwin en God

Jarenlang woekerde de strijd tussen het Darwinisme en het creationisme, korte pauzes van zachte rust hebben plaatsgevonden, maar nu komt alles weer naar boven! William Dembski komt naar voren met een nieuw idee, volgens hem en velen volgelingen een nieuw bewijs, dat er een god bestaat. Voordat ik begin, een aantal standpunten op een rij:

Darwin - Evolutie

Charles Darwin, deze man leverde de ideeën waar de moderne wereld zich nog altijd op baseert. Darwin kwam als eerste met de evolutie theorie, en bovenal, met zijn theorie over 'Natuurlijke selectie', of wel, 'survival of the fittest.

Darwin beweert dat al het leven is ontstaan uit de simpelste, eencellige wezentjes. Uit deze wezentjes zou al het andere zijn voortgevloeid. Voor deze theorie had Darwin een aantal belangrijke punten.
  • Zelf replicatie
  • Variatie
  • Natuurlijke selectie

Zonder de werking van deze punten zou de evolutie theorie niets waard zijn.

William Dembski - Intelligent Design

Het idee bestaat pas kort en is dus nog jong en fruitig, we noemen het 'Intelligent ontwerp.' Wat houd dit nu precies in?
Intelligent Design is gebaseerd op het idee dat niet alles zo simpel geëvolueerd kan zijn zoals Darwin beweerd. Als het ware is Intelligent Design dan ook een aanval op de evolutie theorie. William Dembski beschrijft met een aantal voorbeelden waarom hij verzekerd is van fouten in de eerder geleverde theorie, dit doet hij met een aantal voorbeelden:

Onherleidbare Complexiteit.

Darwin beschrijft dat elk wezen voortgevloeid is uit een ander, iets minder superieur wezen. Bij elke replicatie zouden er kleine variaties te voorschijn komen, waarbij de gene die het best 'past', of beter gezegd overleeft, zal overblijven, en zicht uiteindelijk weer voorplanten. De variaties zullen zo klein zijn, dat er honderden generaties overheen gaan voordat er een passend model ontstaat. William Dembski valt deze theorie aan doormiddel van een voorbeeld. Zo vertelt hij over het oog:

'Het oog bestaat uit tientallen onmisbare onderdelen, zonder één van allen kan het onmogelijk goed functioneren. Stel bijvoorbeeld dat het oog alles bevat behalve de lichtgevoelige censoren die zich vlak bij de lens horen te bevinden, dan zal het systeem niet werken. Het zelfde vind plaats wanneer de spier mist die ervoor zorgt dat de lens scherpgesteld wordt. Dit mechanisme is zo ingewikkeld dat het haast onmogelijk lijkt voortgevloeid te zijn uit evolutie, aangezien sommige wezens dan generaties lang met een defect oog geleefd zouden hebben. Wat William Dembski logischer lijkt, is het bestaan van een Intelligente Ontwerper, oftewel, een god.

Dembski onderbouwd zijn mening met nog een soortgelijk standpunt, namelijk:

Kansberekening

Dembski en zijn volgelingen zijn er in geslaagd te berekenen hoe groot de kans is dat een wezen tijdens zijn evolutie zo varieert dat er een verbeterde versie uit voortvloeit. Hij zegt hierbij:

'De resultaten bevestigden alleen maar wat ik al dacht, de kans is namelijk zo nihil, zo immens klein, dat het gewoon bijna ongeloofwaardig begint te worden.

Met al zijn vernieuwende ideeën schopt Dembski de hele wereld door de war, sommigen denken dat het wetenschap is, maar iedereen met verstand kan zeggen dat het idee gebaseerd is op religie, ook William zelf heeft dit gezegd, dit is namelijk te zien op een uitgelekt videobeeld van een bijeenkomst.

Onderwijs

Er zijn plannen in de maak om Intelligent Design bij de vakken biologie en scheikunde op school te onderwijzen. Dit riep grote opschudding op, aangezien Intelligent Design niet gebaseerd is op Wetenschap maar op religie, moderne wetenschappers staan het wel toe dat Intelligent Design op scholen onderwezen wordt, maar dan moet dit wel onder het vak 'Godsdienst' gebeuren. Velen zijn het hier mee eens, het zou me dan ook niets verbazen als Intelligent Design binnenkort zijn intrede doet in het Amerikaanse vakkenpakket.
© 2008 - 2024 Jorisdejager, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinksteren en de Heilige GeestNiemand heeft de Heilige Geest ooit gezien, bestaat deze Geest eigenlijk wel? Jezus is terug bij zijn vader en heeft bel…
Interpretaties van "de waarheid" in 2 Johannes 1:1-2Interpretaties van "de waarheid" in 2 Johannes 1:1-2Volgens de oudste die de tweede brief van Johannes schreef had iedereen die de waarheid kende de geadresseerde uitverkor…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Wat houdt de drie-eenheid in?De drie-eenheid is een van de grondthema's van het Christendom. Het wordt zowel door katholieken als door protestanten a…

Het leven van Benedictus, dialogen van Gregorius de GroteEen wetenschappelijke tekstanalyse met context over het leven van Benedictus. Geschreven door paus Gregorius de Grote. E…
Kustbescherming en Waterkeringen in NederlandKustbescherming en Waterkeringen in NederlandOngeveer eenderde van Nederland ligt onder de zeespiegel, daarom wordt de Nederlandse kust beschermd door vele waterkeri…
Bronnen en referenties
  • Algemeen Natuur Wetenschappelijk forum
Jorisdejager (4 artikelen)
Laatste update: 06-07-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.