Biografie van Albert Einstein
Albert Einstein werd geboren op 14 maart 1879 in Ulm, Duitsland. Op 5 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste kompas. Op dat moment begon voor Einstein de zoektocht naar de wetenschappelijke verklaringen. Hij raakte gefascineerd door het feit dat het kompas altijd naar het noorden wijst. In zijn jeugd leerde hij ook viool spelen, wat hij volgens zijn oude viooldocent nooit echt goed heeft gekund. Hij speelde naar eigen zeggen de viool als bron van rust om goed na te kunnen denken.
Einsteins persoon
In 1895 deed Einstein een toelatingsexamens voor de Zwitserse Technische Universiteit, maar hij zakte op alfa-vakken. Zijn familie verplichte hem tot het afmaken van zijn middelbare school waardoor hij in 1896 alsnog naar de Universiteit kon. In dat zelfde jaar gaf hij zijn Duits staatsburgerschap op wat hem staatsloos maakte. In 1900 haalde hij zijn leraardiploma en een jaar later kreeg hij Zwitsers staatsburgerschap, in 1915 kreeg hij ook zijn Duits staatsburgerschap terug. In 1911 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Zurich. Einstein was uitgesproken pacifist en van joodse komaf. In 1933 gaf hij een lezing in Amerika, vlak daarna kwam Hitler in Duitsland aan de macht. Hij besloot om in Amerika te blijven. Hij deed opnieuw afstand van zijn Duits staatsburgerschap en werd volledig geneutraliseerd tot Amerikaan in 1940. In 1939 schreef hij een brief aan Franklin Delano Roosevelt, op dat moment president van Amerika, waarin hij waarschuwde voor de kracht van de atoombom. Na de oorlog waarschuwde hij ook voor het gevaar van de wapenwedloop.
Einstein was zelf nauw betrokken bij het oprichten van de Universiteit van Jeruzalem en kreeg in 1952 het aanbod om in Israël president te worden, wat hij weigerde.
Op 18 april 1955 stierf Einstein in zijn slaap aan een aneurysma. Zijn artsen wilde hem eigenlijk opereren, wat hem bijna gegarandeerd in leven zou hebben gehouden, maar hij weigerde dit. Hij zei dat hij zijn leven niet onnodig met kunst en vliegwerk wilde rekken, maar waardig wilde sterven. Zijn familie gaf toestemming tot het onderzoeken van zijn hersenen voordat zijn lichaam gecremeerd zou worden. Zijn as is op een geheime locatie uitgestrooid omdat hij niet wilde dat het een bedevaartsoord zou worden, hij vond de verheerlijking van zijn persoon niet gepast.
Einstein trouwde twee keer, waarvan een keer met zijn nicht, en scheide ook twee keer. Sommige psychologen denken dat Einstein een lichte vorm van de ziekte van Asperger had. Het bewijst hiervoor zou komen aan het feit dat hij niet in staat was een stabiele familiesfeer om zich heen te creëren en dat hij eigenzinnige trekjes had. Zo weigerde hij onder andere om sokken aan te doen, omdat hij het niet nodig vond de sokken onnodig te slijten.
Einsteins werk
Albert Einstein staat toch de dag van vandaag bekent om zijn relativiteitstheorie. Bij het grote publiek is hij ook bekend van de door hem opgestelde formule, energie= massa*lichtsnelheid^2
In 1905 stelde Einstein de speciale relativiteitstheorie op, die op dat moment nog afgebrand werd door zijn collega's. In dat jaar schreef hij ook artikelen over de Brownse beweging en het foto-elektrisch effect. Dit laatste bezorgde hem in 1921 de Nobelprijs voor de Natuurkunde op. Dit effect wordt tegenwoordig nog gebruikt in rookmelders en bewegingsdetectoren.
Foto-elektrisch effect
Het foto-elektrisch effect beschrijft hoe een deeltje, het foton, een loszittend elektron van een atoom los kan maken. De vraag was in die tijd hoe licht een elektron kon aanslaan, als licht alleen een golf is. Einstein bedacht een manier om dit effect te beschrijven, uitgaand van een hoeveelheid energie, de kwanta, die afgegeven kan worden. Hiermee werd Einstein de vader het foton (lees: dualiteit van licht) en een van de grondleggers van de kwantummechanica. In 1905 waren de meeste wetenschappers sceptisch over zijn artikel, maar pas in 1914 werd door middel van een proef bewezen dat de opvattingen toen geen stand konden houden, en die van Einstein wel.
Brownse beweging
De Brownse beweging dankt zijn naam aan Robert Brown, die door zijn microscoop waarnam dat niet levende stuifmeelkorrels onregelmatige eigen bewegingen vertoonde. Einstein koppelde dit aan de op dat moment controversiële kinetische gaswet, die gaat er vanuit dat een gas bestaat uit moleculen met snelheid. Hij ontdekte een wetmatigheid in de Brownse beweging. Einstein stelde ook dat dit een empirisch bewijs zou gaan vormen voor het bestaan van atomen, tientallen jaren voor het ooit in de praktijk op die manier waargenomen werd.
Speciale relativiteitstheorie
Deze theorie gaat in tegen de op dat moment onomstreden wetten van Newton. Die stelde dat de snelheid die een waarnemer waarneemt, afhangt van zijn eigen snelheid. Dit bleek niet consistent met de lichtsnelheid, die voor elke waarnemer met elke snelheid constant is. Daarnaast verbind deze theorie massa,ruimte, energie en tijd in 4 aparte dimensies die aan elkaar vast zitten, het zo genoemde ruimte-tijd continuüm. De theorie was consistent met de elektro-magnetische kracht, 1 van de 4 grote natuurkrachten, maar liet de zwaartekracht buiten beschouwing. Het grote publiek associeert ( niet geheel ten onrechte) deze theorie met oneindig moeilijke natuurkunde. Deze theorie werd door Einstein verder uitgebreid naar de: Algemene relativiteitstheorie, die de zwaartekracht wel meerekent.
Algemene Relativiteitstheorie
In 1915 publiceerde hij deze theorie, waar ook de zwaartekracht in beschreven wordt. Volgens deze theorie is de zwaartekracht niet zozeer een kracht, maar een kromming van ruimte-tijd. Deze theorie heeft tot op heden elke proefopstelling met succes overleeft. Veel kosmologisch ontdekkingen konden worden verklaart met deze theorie en veel kosmologisch bewijzen/waarnemingen die zouden kunnen leiden tot de theorie zijn pas na Einsteins dood ontdekt. Pas vier jaar later in 1919 werd deze theorie publiekelijk erkent en experimenteel bewezen met een gravitatielens. Einstein's theorie wees op het bestaan van een zwaartekracht lens, die massaloze deeltje zoals fotonen moest kunnen afbuigen. In 1919 werd dit voor het eerst waargenomen.
Overige werken
Naast deze werken heeft Einstein nog veel belangrijke andere werken gemaakt. Zo ontwikkelde hij samen met het Bose-model de Bose-Einsteinstatistiek. In de laatste jaren van zijn leven werkte hij aan de Unificatietheorie die probeert alle vier de grote natuurkrachten in 1 model te beschrijven. Hoewel Einstein een van de grondvaderen van de kwantummechanica is heeft hij zich hier toch vaak tegen uitgesproken. Hij vond dat de kwantummechanica te statisch was en vond de antwoorden die je met kwantummechanica kon krijgen niet bevredigend. Kwantummechanica is tot op de dag van vandaag nog op geen fout betrapt.
Einstein publiceerde ook werken over een statisch heelal. Hij beweerde dat het heelal een niet veranderende grote had en dat de planeten daarin statisch beschreven konden worden. Hij schreef over het bestaan van donkere energie, die er voor moest zorgen dat het heelal niet door middel van zwaartekracht in elkaar zou klappen.
Toen de Hubble ontdekte dat het heelal niet statisch is en wel degelijk uitzet moest Einstein zijn woorden terug trekken. Hij noemde het zelf een van de grootste blunders van zijn wetenschappelijke loopbaan. Er werd toen door de wetenschap gesteld dat de uitzetting langzaam zal vertragen totdat hij uiteindelijk stopt en weer in elkaar klapt. Pas sinds halverwege 90' jaren, ontdekte wetenschappers dat het uitzetten versneld. Op dat moment zijn veel wetenschappers weer gaan nadenken over het bestaan van deze donkere energie. Het is dus de vraag of Einstein hier gemazeld heeft, of dat hij toch gelijk had en dat het bedenken van donkere energie het resultaat is van een van zijn diepste inzichten.
© 2009 - 2024 Wallum313, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvinders: EinsteinEinstein is voor velen gelijk aan de formule E=MC² . Wie heeft daar nog nooit van gehoord? Het is de bekendste wiskundig…
Geloofde Einstein in God?Albert Einstein, wie kent hem niet? Hoewel deze man al sinds 1955 dood is, blijft hij mensen over de hele wereld inspire…
Is tijd een illusie?Iedereen weet wat tijd is, of denkt dat toch te weten. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar wanneer gevraagd wordt om…
Biografie van Charles DarwinCharles Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury Shopshire, Engeland. Charles zijn grootvader is de bekende E…
Bronnen en referenties
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein