Is tijd een illusie?

Is tijd een illusie? Iedereen weet wat tijd is, of denkt dat toch te weten. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar wanneer gevraagd wordt om het concept tijd uit te leggen zijn weinigen nog in staat om een antwoord te geven. Wat is tijd? Bestaat tijd wel? Of is tijd gewoon een illusie, gecreëerd door de mens om de maatschappij draaiende te houden?

Wat is tijd?

Volgens Van Dale woordenboek:
tijd (de; m; meervoud: tijden)
1
opeenvolging van ogenblikken; tijdsverloop, tijdsduur of tijdstip: na verloop van tijd; op tijd beginnen tijdig; te allen tijde altijd; te zijner tijd als het zover is; over tijd zijn te laat zijn, m.n. bij het uitblijven van de menstruatie; uit de tijd verouderd

Volgens woorden.org:
de tijd zelfst.naamw. (m.)
Uitspraak: [tɛit]
Verbuigingen: tijd|en (meerv.)
1) opeenvolging van de momenten tussen vroeger en later

Een beetje filosofie

Iedereen kent het en iedereen gebruikt het. Tijd. Het is algemeen bekend dat één etmaal vierentwintig uren telt. Dat een uur zestig minuten bevat en een minuut op zijn beurt zestig seconden. Maar is alles wel wat het lijkt? We kunnen er niet omheen dat tijd een deel is van de maatschappij en dat we moeilijk zonder kunnen. En eigenlijk kunnen we stellen dat we helemaal niet zonder tijd kunnen. Tijd is verbonden aan elk van ons. We staan ermee op en gaan ermee slapen. We worden ermee geboren en gaan ermee dood. Vele spreekwoorden zoals "tijd heelt alle wonden" zijn daar ook een voorbeeld van.
Tijd heeft veel meer impact op ons leven dan sommigen beseffen. Zonder het concept 'tijd' zou alles - letterlijk alles - anders zijn.
En dan komt de grote vraag: Is tijd een illusie?

"After all, the earth seems to be flat" - Julian Barbour

Tijd volgens Newton

Newton stelde tijd voor als een rivier die ons als het ware meedraagt. Hij stelde dat die rivier al bestond voor er 'van alles' werd ingestopt. Zijn rivier van tijd was onzichtbaar en had geen enkel verband met iets anders.

Einstein

De Relativiteitstheorie
De bekende theorie bestaat uit twee delen:
  • De Speciale Relativiteitstheorie
  • De Algemene Relativiteitstheorie

In de Speciale Relativiteitstheorie
(1905) legt Einstein uit dat gelijktijdigheid niet gedefinieerd kan worden bij twee ruimtelijk gescheiden punten. Dat tijd en beweging onlosmakelijk gelinkt zijn aan elkaar; Wat verschijnt als tijd en wat verschijnt als beweging heeft dus te maken met de beweging van de observator.
Maar omdat deze theorie een wereld beschrijft zonder zwaartekracht stelde Einstein na veel onderzoek de volgende theorie op.
In de Algemene Relativiteitstheorie (1915) stelt hij vast dat observatoren die zich in rust in een gelijkmatig zwaartekrachtsveld bevinden, gelijkwaardig zijn aan observatoren die een constante versnelling ondervinden.

Tijd volgens Einstein
Albert Einstein, de uitvinder van de relativiteitstheorie beschreef in zijn wereldberoemde theorieën onder andere Tijd. Volgens hem is tijd een enorm flexibel iets. Er was wel sprake van tijd, maar het was zo goed als ongrijpbaar.

De theorie van Alles

Elke wetenschapper, in het bijzonder fysici, gaan op zoek naar een theorie die alles in het universum omvat. Men probeert de kwantummechanica en Einsteins relativiteitstheorie aan elkaar te 'binden'. Een groot probleem hierbij is dat beide theorieën een andere kijk op het concept tijd hebben.
Zoals al eerder vernoemd, wordt tijd in de relativiteitstheorie voorgesteld als "flexibel en ongrijpbaar"
In de kwantummechanica daarentegen lijkt tijd op hoe Newton het voorstelde "doorlopend en losstaand van alles"

De Wheeler-DeWitt vergelijking
Deze theorie is opgesteld als de vergelijking van het hele universum. De theorie beschrijft een volledig statische wereld waarin het fenomeen tijd helemaal niet voorkomt. Volgens Julian Barbour is er maar één mogelijkheid om de relativiteitstheorie en de kwantummechanica te koppelen. Omdat deze theorieën zo een verschillend beeld van tijd hebben zou volgens Barbour het volgende de oplossing zijn: Tijd bestaat NIET.

Conclusie

Sinds lange tijd zijn vele geleerden, wetenschappers en genieën op zoek naar een theorie van 'alles'. Hieronder valt ook het definiëren van tijd. Zoals hierboven al werd aangehaald zijn er in het verleden al verschillende theorieën opgesteld waar tijd verschillende rollen in speelt. Of tijd nu een illusie is valt moeilijk te zeggen. We ervaren tijd. Maar niets is wat het lijkt.
© 2015 - 2024 Lotted, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Troxler-illusie: optische illusie doet kleuren vervagenTroxler-illusie: optische illusie doet kleuren vervagenDe Troxler-illusie of Troxler-vervaging is een optische perceptuele illusie waarbij gekleurde vlakken rondom een focuspu…
Horizontaal-Verticaal Illusie (HVI): de omgekeerde T illusieWat onze ogen zien, komt niet altijd overeen met wat we denken te zien. Soms worden we door onze ogen misleidt, of zelfs…
Over illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdOver illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdDe termen hallucinatie en illusie worden vaak door elkaar gebruikt terwijl het twee verschillende fenomenen zijn. Bij ee…

Hoe werkt een buienradar?Hoe werkt een buienradar?De term radar staat voor "radio detection and ranging" en wordt ook gebruikt om neerslag te meten. Een buienradar is van…
Cellofaan folie versus plastic folieCellofaan is uitgevonden door de Zwitserse chemicus Jacques E. Brandenberger omstreeks 1900. Cellofaan is een dunne, tra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.lob-vo.nl/file/tijdjpg
  • https://www.youtube.com/watch?v=WKsNraFxPwk
  • http://www.vandale.be/opzoeken?pattern=tijd&lang=nn#.VbT6J7Ptmko
  • http://www.woorden.org/woord/tijd
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Relativiteitstheorie#Algemene_relativiteitstheorie
  • 'The End of Time' (boek) - Julian Barbour
Lotted (5 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.