Biografie van Nikola Tesla

Nikola Tesla werd geboren op 9 juli 1856 in Smiljan, Kroatië ( toen nog 'Het keizerrijk van Oostenrijk'). Zijn vader was een Servisch en orthodoxe priester. Nikola's broer, Dane, stierf toen hij Nikola 5 jaar oud was door zijn toedoen. Zijn ouders hielden erg van deze broer omdat hij hoogbegaafd was. Dit legde een grote druk op Nikola's schouders om ook zo slim te worden. Hij beweerde zelf altijd dat Dane superieur aan hem was en daarom ook al zijn wetenschappelijke ontdekkingen had kunnen doen.

Tesla persoonlijk

Tesla was van jongs af aan al erg verlegen. Hij had de gewoonte om in zichzelf te praten met mensen die hij alleen kon zien. Deze mensen waren voor hem net zo realistisch als alle andere mensen. Sommige mensen beweren dat deze 'gave' hem in staat stelde al zijn uitvindingen te visualiseren, tot op zo'n hoog niveau dat hij nooit prototypes hoefde te maken. Omdat Tesla zelf ook wel wist dat het niet zo'n gezonde gewoonte was, leerde hij zichzelf aan om deze denkbeeldige personen te negeren.

Na zijn middelbare school ging hij natuurkunde,techniek en filosofie studeren aan de universiteit van Praag. Tesla ontwikkelde rond deze periode een enorme smetvrees. Na zijn studie kreeg hij cholera waardoor hij negen maanden ziek was. Dit maakte het alleen maar erger. Omdat Tesla altijd het contact met mensen op een absoluut minimum probeerde te houden, bouwde hij nooit een romantische relatie op, met wie dan ook. In zijn eigen auto-biografie schreef hij dat, hoe beter hij in zijn gave tot visualiseren werd, hoe meer hij de mensen om zich heen vergat. Er zou nadat hij beroemd was geworden, 1 vrouw het initiatief nemen om hem op de mond te kussen, waarna Tesla meteen weg rende.

Tesla had nog meer dwang-neuroses, zo moest het aantal voetstappen dat hij zetten altijd deelbaar zijn door drie. Op latere leeftijd beweerde hij ook dat hij contact had met aliens en dat hij zijn gave voor het oplossen voor problemen verloor nadat zijn lievelings duif dood ging. Tesla wordt verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van het stereotype: de gekke geleerde. Dit werd nog maar bevestigd toen hij beweerde een 'dood straal' te hebben uitgevonden waarmee hij met 1 druk op de knop, hele steden weg kon vagen.

In 1884 emigreerde hij naar Amerika om daar in het bedrijf van Edison te gaan werken. Edison was een groot voorstander van gelijkstroom, Tesla van wisselstroom. Edison hield Tesla 50,000 dollar voor, als hij gelijkstroom zou kunnen verbeteren. Tesla werkte zeven dagen per week om dit te bereiken, met de 50,000 dollar kon hij zijn eigen laboratorium beginnen. Toen hij uiteindelijk 24 ontwerpen maakte voor gelijkstroom motoren weigerde Edison te betalen en vertelde Tesla dat hij de Amerikaanse humor niet begreep. Dit was de aanzet voor het conflict dat Tesla met Edison zou krijgen en Tesla nam ontslag.

Nadat Nikola Tesla zijn grootste succes jaren achter de rug had, raakte hij in economisch verval, omdat hij een slecht zakenman was. Zo had hij talloze uitvindingen gedaan die wel werkte, maar economisch niet haalbaar waren. Zijn laatste jaren werd hij onderhouden door een groep bewonderaars. Hij stierf op 7 januari 1943 in New York.

Tesla als uitvinder

Nadat Tesla was gestopt bij Edison werd hij benaderd investeerders die hem de kans gaven zijn eigen bedrijf te beginnen. Nadat hij de lamp had verbeterd en enorme winsten maakte, werd zijn bedrijf door de investeerders overgenomen. Omdat Tesla niet de juiste papieren had om als ingenieur aan de slag te kunnen, werkte hij voor een jaar als straatwerker. In deze periode vroeg hij alsnog een paar patenten aan, waaronder een manier om warmte energie direct om te zetten in mechanische of elektrische energie. Dit ontwerp kon pas in de jaren 70 succesvol worden gebruikt en toegepast.

Uiteindelijk werd hij benaderd door A. K. Brown die hem een laboratorium gaf en wilde dat hij 'zijn' wisselstroom ging verbeteren. Tesla's eerste prototype werkte meteen en hij werd de uitvinder van de wisselstroomgenerator, die hij naar eigen zeggen al jaren in zijn hoofd had zitten. Tesla verkocht zijn patent op de wisselstroomgenerator aan George Westinghouse ( voor heel weinig geld) en ging voor zijn bedrijf werken. Hier werkte hij eigen handig alle nadelen van wisselstroom weg. Tesla werd hierdoor de geestelijk vader van alle voordelen van de wisselstroom. Tesla sleepte samen met Westinghouse een contract binnen om een generator te gaan maken bij Niagara Waterval, waarmee ze Edison versloegen.

Tesla had als hoofddoel het uitvinden van een manier om energie door de lucht te verplaatsen. Hij slaagde er als eerste in om lampen van aantal meter afstand aan te laten gaan. Hij zag dit als een vervanger van alle stroomdraden. Toen de investeerder erachter kwamen bij dit idee niet gecontroleerd kon worden wie er energie gebruikte kreeg Tesla nooit de financiën om zijn ontwerpen volledig uit te werken. Toch was Tesla er al in geslaagd om met zijn 'Tesla toren' alle lampen in een straal van honderd meter aan te krijgen tijdens zijn experimenten.

Naast zijn werk aan generatoren en elektriciteit is hij ook een van de bedenkers van de tl-buis en werkte hij mee aan het ontwikkelen van analoge tv. Ook is hij de bedenker van de radio. Daarnaast heeft hij ook nog mee gewerkt aan de ontwikkeling van de telefoon. Voor het leger ontwierp Tesla ook nog draadloze bestuurbare boten. Dat Tesla zijn tijd ver vooruit was blijkt wel, want deze boten reageerde op gesproken commando's. Tesla wordt ook in verband gebracht met de uitvinding van de torpedo. Tesla bood het leger ook nog een aparaat aan met radiogolven de afstand tot andere voorwerpen te berekenen, wat toen door het leger geweigerd werd. In de tweede wereldoorlog zou zijn uitvinding 'de rader' wel succesvol worden toegepast. Hij bedacht een ontwerp waarmee hij patienten een schok kon geven die hun herstel zou bevorderen, hij gebruikte het apparaat meestal zelf. Hij werd hiermee de grondlegger van de elektro-therapie. Tesla is ook de gene die röntgenfoto's mogelijk heeft gemaakt en heeft in totaal meer dan 700 patenten aangevraagd, waarmee hij op de tweede plaats komt achter Edison, die er meer dan 1000 heeft. Daar moet bij gezegd worden dat Edison patenten overkocht en alle patenten van zijn bedrijf op zijn naam zetten.
© 2009 - 2024 Wallum313, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De magneetmotor: emissieloos energie opwekkenDe magneetmotor: emissieloos energie opwekkenEr is veel te doen over emissieloos energie opwekken: geen fossiele brandstoffen meer gebruiken om elektriciteit op te w…
De Generator en zijn ontwikkelaarsEr gaat geen dag meer voorbij zonder dat wij energie uit een stopcontact trekken. Dat deze energie uit een generator kom…
Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…
Het Tunguska MysterieHet is 30 Juni 1908 in het afgelegen Tunguska in Siberië. Het door insecten geinfesteerde gebied zal voor altijd verande…

Biografie van Alessandro VoltaAlessandro Volta werd op 18 Februari 1745 geboren in Camnoga,Italië. Tot zijn 4e levensjaar kon hij nog niet praten. Zij…
Biografie van Charles DarwinCharles Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury Shopshire, Engeland. Charles zijn grootvader is de bekende E…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla http://chem.ch.huji.ac.il/history/tesla.htm
Wallum313 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.