De magneetmotor: emissieloos energie opwekken

De magneetmotor: emissieloos energie opwekken Er is veel te doen over emissieloos energie opwekken: geen fossiele brandstoffen meer gebruiken om elektriciteit op te wekken. Windmolenparken schieten als paddenstoelen uit de grond, de elektrische auto wint het van de benzineauto. Een perpetuum mobile, nooit eindigende bewegende mechanieken, zou de uitkomst zijn om onbeperkt stroom te genereren zonder luchtvervuiling. Hoe zit dat met een magneetmotor? Magneten stoten elkaar af bij gelijke polen, is die kracht te gebruiken om energie mee op te wekken?
Bron: Prayitno, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Prayitno, Flickr (CC BY-2.0)

De uitvinders van de magneetmotor

Er zijn een aantal wetenschappers die claimen de magneetmotor te hebben ontwikkeld. Zij demonstreren hun model, gekoppeld aan een stroomgenerator, op YouTube en conventies. Zonder kabels of andere hulpmiddelen draait de magneetmotor op hoge toeren een generator aan die stroom opwekt en vervolgens lampen laat branden en ventilatoren laat draaien. Het is de ultieme emissieloze energiebron die niet veel plaats inneemt en overal neergezet kan worden. Het geheim van hun uitvinding geven ze niet prijs, degene die deze onuitputtelijke bron van energie op zijn naam krijgt heeft de wereld in één klap veranderd. Oliebaronnen houden hun hart vast en vrezen voor hun bestaan, de milieubeweging maakt een vreugdesprong van geluk.

Muammar Yildriz

De Turkse wetenschapper Muammar Yildriz demonstreerde zijn model van de magneetmotor op de TU-Delft op 20 april 2010. Het apparaat stond los op een tafel met aan de uitgaande as een rotorblad van een ventilator. Tijdens deze demonstratie wordt de machine uit elkaar geschroefd en bekeken, er zijn geen hulpbronnen te zien de machine draait op zichzelf. Er werden plannen opgezet in 2015 met investeerders om het apparaat op de markt te brengen. Sindsdien is het erg stil geworden rond Muammar Yildriz, er zijn nog geen magneetmotoren op de markt verkrijgbaar.

Bron: CERDEC, Flickr (CC BY-2.0)Bron: CERDEC, Flickr (CC BY-2.0)
Wasif Kahloon
De uitvinder Wasif Kahloon is ook veel besproken in de wetenschappelijke wereld. Op YouTube laat hij zien dat zijn magneetmotor werkt. De motor is gekoppeld aan een stroomgenerator en wekt menige kilowatt op waardoor lampen, ventilatoren en zelfs hittespiralen tegelijk van stroom kunnen worden voorzien. Verbazingwekkend veel energie komt er vrij bij deze magneetmotor. Toch als deze man wordt opgezocht om zijn machine te demonstreren in wetenschappelijke kring geeft hij niet thuis. Interviews staat hij niet toe en is niet geïnteresseerd het te moeten bewijzen wat zijn machine doet.

Er zijn nog meer mensen die zich verdiepen in de theorie van de magneetmotor. Wereldwijd wordt er gezocht naar het juiste concept. Er zijn inderdaad magneetmotoren die echt werken in een wetenschappelijke opstelling, maar ze hebben geen kracht om een generator aan te sturen. Er wordt wel verteld dat veel wetenschappers zich presenteren met de oplossing voor de magneetmotor alleen maar om geld los te krijgen. Er gaan ook verhalen rond dat wetenschappers bedreigd en vermoord worden door de oliemaatschappijen omdat deze ultieme energiebron hun handel gaat verstoren. Anno 2016 is er nog geen magneetmotor te koop die thuis het licht laat branden.
Bron: Abode Of Chaos, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Abode Of Chaos, Flickr (CC BY-2.0)

Nikola Tesla

Nikola Tesla is een van de grootste uitvinders op het gebied van elektrische stroom. De tien belangrijkste uitvindingen waarmee Tesla de wereld heeft doen veranderen zijn:
 • Wisselstroom
 • Fluorescentie lampen
 • Röntgenstraling
 • Radio
 • Radiografische besturing
 • Elektromotor
 • Laserlicht
 • Draadloze communicatie
 • Robotisering, conceptgedachte
 • De elektromagnetische pulsgenerator

Bron: Robbie1, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Robbie1, Flickr (CC BY-2.0)
De elektromagnetische pulsgenerator
De elektromagnetische pulsgenerator is een uitvinding van Tesla die meer stroom genereert dan het apparaat zelf gebruikt. Er is een hulppuls nodig om deze generator op gang te krijgen, nadien draait deze generator op zichzelf. Het patent op deze generator is inmiddels verlopen, engineers buigen zich over het concept en kunnen de elektromagnetische pulsgenerator reproduceren. Ook met dit apparaat wordt beweerd eindeloos energie te kunnen opwekken. Om een redelijke hoeveelheid stroom op te wekken, wat een huishouding in de westerse wereld zoal verbruikt, ontstaat er een enorm apparaat met veel geluid en mechanische belasting. Het principe van Tesla is eenvoudig en verklaarbaar. Om een draaiend wiel in beweging te zetten is veel energie nodig, als dit wiel eenmaal draait is er nog maar een kleine kracht nodig om dit wiel draaiende te houden. De energie die dit draaiend wiel opwekt is groter dan de energie die dit wiel nodig heeft om te blijven draaien.

Bron: Olafpictures, PixabayBron: Olafpictures, Pixabay
Magneetmotor versus Tesla
Van de magneetmotor wordt beweerd dat deze zonder hulpenregie vooraf opstart, toch is in de presentaties te zien dat deze met de hand aangedraaid worden voordat de magneten het overnemen. Het principe van Tesla's gedachte over de magnetische puls generator wordt met de magneetmotor voorbij gestreefd. Een nieuw concept dat nog niet eerder gepatenteerd is.

Zowel de magneetmotor als de pulsmotor zijn niet in de handel verkrijgbaar, de uitdaging voor emissieloze energie ligt nog open. De pulsmotor van Tesla klinkt veelbelovend.
© 2016 - 2024 Loduwikus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektromotoren (gelijkstroom-, synchroon- & universeelmotor)Elektromotoren (gelijkstroom-, synchroon- & universeelmotor)Elektromotoren zijn motoren die elektrische energie omzet in mechanische energie, hoe dit precies werkt zal in dit artik…
Hoe werkt een elektrische auto?Een elektrische auto is een relatief simpel concept. Er zit geen versnellingsbak in dus dat spaart een hoop onderhoud. O…

Ontwikkeling van raketten: wapens van gevechtsvliegtuigenOntwikkeling van raketten: wapens van gevechtsvliegtuigenLuchtgevechten: waar piloten in hun gevechtsvliegtuigen om elkaar heen cirkelden om het vizier goed te richten en vervol…
De trekproef: Het spannings-rekdiagram van metalenDe trekproef: Het spannings-rekdiagram van metalenDe trekproef is de meest uitvoerige test voor het bepalen van de mechanische eigenschappen van materialen en van metaal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elsie Esq., Flickr (CC BY-2.0)
 • http://revolution-green.com/yilditz-magnetic-motor-update/
 • http://open-source-energy.org/?topic=1726.0
 • http://www.teslauniverse.com/nikola-tesla/patents/us-patent-396121-thermo-magnetic-motor
 • http://www.activistpost.com/2012/01/10-inventions-of-nikola-tesla-that.html
 • http://www.hetgrotereplaatje.nl/free-energy.html
 • Afbeelding bron 1: Prayitno, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: CERDEC, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Abode Of Chaos, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Robbie1, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Olafpictures, Pixabay
Reacties

Ronald de Waal, 09-09-2020
Een Amerikaans bedrijf (ik mag geen namen noemen zie ik in de voorwaarden) levert generatoren met een magnetische motor. die nog niet volledig zelfvoorzienend zijn maar volgens hen wel dicht in de buurt komen. Een zeer efficiënte windturbine van 1 meter of kleiner drijft de magneetmotor aan die 25 kw per uur levert. Ik ben niet technisch maar dat schijnt wel bijzonder te zijn. Reactie infoteur, 01-10-2020
Hoi Ronald,

Interessante ontwikkeling… dankjewel.
Zelf heb daar nog niets van vernomen, ik houd het in de gaten.

Groet Loduwikus

Otto, 11-11-2018
2 magneten trekken elkaar aan of stoten elkaar af. nu is het mijn vraag of er een materiaal bestaat die die werking opheft?
m.v.g. otto Reactie infoteur, 12-11-2018
Hoi Otto,

Een materiaal dat de magnetische kracht van magneten opheft weet ik niet of dat bestaat.
Wel is bekend dat koper een tegenactie op het magnetische veld genereert.
Dat is een van de reden dat met koper en magneten een elektrische stroom kan worden opgewekt. Als een magneet met de zuidpool een koperenplaat nadert, zal het koper een tegengestelde magneetstrooming opwekken. Maar dat is vooral het geval bij een bewegend magneetveld. Uiteindelijk zal het koper en de magneet elkaar raken en komt de elektronenstroom tot stilstand.

Groet Loduwikus

Martin, 24-08-2018
Dank voor uw reactie, Loduwikus.

Het YouTube-filmpje waarnaar u verwijst heb ik zojuist bekeken, maar de opstelling waarin deze magneetmotor "echt" werkt is allesbehalve wetenschappelijk. Het apparaat werkt namelijk alleen met behulp van het uit beeld gehouden persluchtpistool, zoals op deze foto te zien is: http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/18dtgs2p8d8s5jpg.jpg

Dit filmpje ook, ziet er zeer overtuigend uit, tot vlak voor het einde van de video: https://youtu.be/BSdSDfOWbNs

Misschien moet het artikel aangepast worden?

Vriendelijke groet,
Martin Reactie infoteur, 25-08-2018
Hoi Martin,

Dankjewel voor de input.
Zoals je ziet in het filmpje, dat ik je liet zien, wordt de opstelling met de hand verplaatst, als er daadwerkelijk een luchtpistool aan te pas komt zou het draaien van de motor stoppen of vertragen. Ik begrijp je scepsis maar al te goed, het is inderdaad nog niet bewezen of het werkt.

Groet Loduwikus

Martin, 11-08-2018
Enkele vragen naar aanleiding van deze opmerkelijke zin in bovenstaand artikel:

"Er zijn inderdaad magneetmotoren die echt werken in een wetenschappelijke opstelling, maar ze hebben geen kracht om een generator aan te sturen."

Om welke magneetmotoren gaat het hier precies, en waar is hierover informatie te vinden?
Wat is die wetenschappelijke opstelling, waarin deze magneetmotoren echt werken?
Ze hebben dus geen kracht om een generator aan te sturen, hebben ze dan alleen de kracht om zichzelf 'draaiende' te houden?

Vriendelijke groet,
Martin Reactie infoteur, 18-08-2018
Hoi Martin,

Goede vraag! Hieronder geef ik een adres van youtube waarin een filmpje wordt getoond van zo'n opstelling. Daarin zie je een magneetmotor die blijft draaien, alleen de kracht van de motor is niet sterk genoeg om een generator aan te drijven.

https://www.youtube.com/watch?v=zqG-TL0WnjE&list=PLt305RWBYHWpFRP_AlY9Pl9u0592N0IXY

Groet Loduwikus

Loduwikus (32 artikelen)
Laatste update: 02-09-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.