De Bermuda Driehoek: Feiten en mythes

De Bermuda Driehoek: Feiten en mythes Ook al zal je het niet vinden op de kaart, bestaat de Bermuda Driehoek wel degelijk. In het verleden zijn er veel verhalen geweest over verdwenen schepen, vliegtuigen en mensen. Hoewel er een redelijke verklaring is voor de vele incidenten, blijven sommige incidenten nog steeds een groot mysterie.

De ligging van de Bermuda Driehoek

De Bermuda Driehoek ligt voor de kust van Florida tussen Miami, Puerto Rico en de Bermuda's. Het heeft betrekking op ongeveer 800.000 vierkante kilometer van de Atlantische Oceaan. Het staat ook bekend als de Driehoek van de Duivel, omdat Bermuda ooit de naam had van eilanden van de duivels. De kusten rond het eiland zijn namelijk omgeven door gevaarlijke riffen, waar schepen vaak op vast liepen door de eeuwen heen.

Bron: Stellab, RgbstockBron: Stellab, Rgbstock

Verdwijningen in de Bermuda Driehoek

Ongewone gebeurtenissen rond de Bermudadriehoek stammen terug naar de reizen van Christoffel Columbus. Hij meldde soms dat kompasmetingen helemaal verkeerd waren. Veel journalisten hebben in het de afgelopen honderd jaar geprobeerd te bewijzen dat een aantal ongevallen en ongewone dingen gebeurden in deze regio. Maar voor sommige gevallen blijkt dat er geen verklaringen voor te vinden was.

Een van de bekendste incidenten is de verdwijning van vlucht 19 tijdens een oefening van de Amerikaanse marine. In december 1945 vertrokken vijf Amerikaanse bommenwerpers vanuit Fort Lauderdale in Florida op een simpele routine missie. Veertien bemanningsleden verdwenen na het versturen van meerdere radioberichten. Wanneer een reddingsvliegtuig ging zoeken naar de bommenwerpers is ook dit toestel van de aardbodem verdwenen en nooit meer teruggevonden.
Wat er mis ging tijdens de missie is niet volledig bekend. Kompassen toonde verkeerde aanwijzingen en het zicht was zeer slecht, waardoor de vluchtleider had besloten om te navigeren door de bezienswaardigheden die hij beneden zag. Vervolgens kwam er plotselinge een storm en verbrak het radiocontact. Verwoeste delen van vlucht 19 zijn nooit teruggevonden.

Bron: Philk0731, RgbstockBron: Philk0731, Rgbstock

Mysterieuze gebeurtenissen in de Bermuda Driehoek

Schepen zijn ook veelvuldig verdwenen in de Bermuda Driehoek. Onder hen is de Mary Celeste, een Amerikaans koopvaardijschip, verdwenen in 1872. Het schip voer van New York naar Genua, maar werd later gevonden voor de kust van Afrika zonder enige bemanningsleden aan boord. Hoewel er geen bewijs is dat de Mary Celeste in de Bermuda Driehoek is geweest zijn er velen die haar mysterieuze verdwijning verbinden met het gebied.

De vele theorieën rond de Bermuda Driehoek

Er zijn veel theorieën over waarom zoveel vliegtuigen en schepen in de Bermudadriehoek zijn verdwenen. Sommigen suggereren dat er onbekende fysieke krachten worden veroorzaakt door speciale magnetische. Anderen zeggen dat het verloren continent Atlantis, dat zonk in deze regio, de mysterieuze gebeurtenissen veroorzaakt. Er is zelfs nog een theorie over onbekende chemische stoffen in de wateren van de Atlantische Oceaan.

Bron: Stellab, RgbstockBron: Stellab, Rgbstock

De onvoorspelbaarheid van de Bermuda Driehoek

Sommige deskundigen wijzen er echter op dat het gebied ten noorden van het Caribisch gebied niet zo is als het lijkt. Het is een van de twee plaatsen op aarde waar het kompas wijst naar de geografische noordpool. Het is ook een regio waar het weer onvoorspelbaar is en waar stormen uit het niets kunnen ontstaan. Er zijn sterke stromingen als gevolg van ondiepe plekken en diepe geulen in de oceaan. Deze factoren kunnen zelfs de meest ervaren zeilers verwarren.

In de twintigste eeuw kwamen meer dan 1.000 mensen om in de Bermuda Driehoek. Wetenschappers hebben geconcludeerd dat dit cijfer normaal is en dat de meeste verdwijningen een logische verklaring hebben. De mythe van de Bermuda Driehoek, zal echter blijven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het mysterie van het aardrasterHet mysterie van het aardrasterHet is bekend dat de bermuda driehoek een gevaarlijk gebied in de Atlantische oceaan is die aan de zuidoostkust van de V…
De mysteries van de BermudadriehoekOp 5 december 1945 verdwenen vijf bommenwerpers tegelijk terwijl ze over de wateren van de Bermudadriehoek vlogen. Vluch…
Bermuda als vakantielandBermuda als vakantielandBermuda heeft als eilandengroep in de Atlantisch Oceaan de toerist veel te bieden. Deze Bounty eilanden met hun subtropi…
Het mysterie van de Bermuda driehoekHet mysterie van de Bermuda driehoekDe Bermudadriehoek staat bekend om zijn mysterieuze verdwijningen van boten en vliegtuigen. De wildste verhalen doen de…

Klimaatverandering verandert de smaak van ons voedselOver de effecten van klimaatverandering op de smaak en textuur van ons voedsel was tot nu weinig geweten. Japanse wetens…
Tektonische platen en leven op aardeTektonische platen en leven op aardeBeweegt en evolueert de aarde omdat er leven op is? Of is er leven op aarde omdat de aarde zelf ook in beweging is? Zijn…
Bronnen en referenties
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.