Psychologie studeren, Universiteit

Psychologie studeren, Universiteit Veel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de reden waarom studenten kiezen voor dit interessante vak. Psychologie studeren, wat is psychologie? Waar kun je het studeren? Wat voor beroep kan je ermee uitoefenen? Wil je psycholoog worden? Over de universitaire psychologie op de universiteit/WO. Psychologie is een populaire studie en wordt steeds populairder.

Psychologie een populaire studie

'Het land komt vol te zitten met eerstejaars psychologie studenten', luidde maandag (29-06-2009) op de voorpagina van de gratis krant de Metro. Zowel de HBO opleiding psychologie als de universitaire opleiding winnen aan populariteit. Psychologie is dit jaar zelfs nummer 1 opleiding geworden van de universiteit van Twente, wat voorheen bekend stond als een technische universiteit.

Wat is psychologie?

Psychologie is een wetenschappelijke studie. Bij psychologie denken de meeste mensen aan iemand die op een bank gaat liggen, zijn problemen vertelt en de psycholoog bedenkt daar een oplossing voor. Dat is psychologie, dat klopt. Maar eigenlijk is het maar een klein deeltje van psychologie. Psychologie houdt zich bezig met het bestuderen van het menselijk gedrag en denken. Daarbij gaat het om wat mensen doen, waarom ze dat doen en wat ze daarbij ervaren.

Hoe lang duurt de studie?

Een bachelor duurt 3 jaar en de master 1 of 2 jaar, afhankelijk van de richting die je kiest.

De vooropleidingen

Voor psychologie te studeren moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:
  • Vwo diploma
  • HBO bachelor diploma
  • Propedeuse van HBO of WO onderwijs
  • Het afleggen van een colloquium doctum. (dat is een toelatingsexamen voor 21plussers)

Wanneer je van de Havo of lager komt is het handig om een wiskunde cursus te volgen of wiskunde bij te spijkeren op vwo niveau anders kan statistiek nog wel eens een struikelblok worden.

Wat voor beroep kun je ermee uitoefenen?

De positie op de arbeidsmarkt is voor psychologen zeer redelijk. Psychologen vinden werk op zeer veel gebieden, denk aan wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven of de sport. Psychologie is eigenlijk heel breed en je kan er dus alle kanten mee op. Zo heb je ook heel veel verschillende psychologen, hier een paar voorbeelden:
  • Media psychologie: gaat over het gedrag van mensen op media. Hoe mensen het beste met media om kunnen gaan of je reclame het beste kan overbrengen.
  • Neuropsychologie: de samenhang tussen hersenfuncties en gedrag.
  • Sociale psychologie: de sociale psychologie bestudeert hoe de gedachten, gevoelens en gedragingen van mensen beïnvloed worden door anderen.
  • Arbeids- en organisatiepsychologie: gaat over mensen in de relatie tot het werk.
  • Ontwikkelingspsychologie: bestudeert het gedrag, denken en beleven van mensen in de verschillende levensfasen, vanaf de geboorte tot aan het einde van het leven.
  • Klinisch psychologie: eigenlijk de klassieke psychologie, het verlichten van spanningen of verminderen van depressies. Kortom het bevorderen van de geestelijke gezondheid.

Waar kun je het studeren?

Psychologie kan aan verschillende universiteiten in Nederland gestudeerd worden. Elke universiteit heeft weer zijn eigen aanpak, ook zijn er verschillen in de masters en is het dus bij het kiezen van een studie aan te raden daar ook naar te kijken, want wisselen van universiteit is niet zo makkelijk als het lijkt. Ook is er op verschillende universiteiten is een numerus fixus ingevoerd. Hier onder staan de universiteiten op een rijtje.
  • Radboud universiteit Nijmegen, staat bekend als een goede universiteit, de opleiding psychologie is hier erg wetenschappelijk gericht. Een numerus fixus van 450 plaatsen.
  • Rijksuniversiteit Groningen, Er geldt geen numerus fixus.
  • Universiteit Maastricht, legt de nadruk op cognitieve en biologische psychologie. Er geldt geen numerus fixus.
  • Universiteit van Tilburg, staat bekend als hoge studie last met betrekking tot statistiek. Er geldt geen numerus fixus.
  • Universiteit Utrecht, numerus fixus van 500 plaatsen.
  • Universiteit Twente, hoewel deze universiteit voorheen bekend stond als technische universiteit heeft het al heel lang een tak gedragswetenschappen. Het is een kleinschalige universiteit, waar per jaar ongeveer 200 psychologie studenten studeren. Er geldt geen numerus fixus.
  • Universiteit Leiden, numerus fixus van 550 plaatsen.
  • Erasmus universiteit Rotterdam, numerus fixus van 280 plaatsen.
  • Vrije universiteit Amsterdam, numerus fixus van 400 plaatsen.
  • Universiteit van Amsterdam, numerus fixus van 500 plaatsen.
  • Open Universiteit, deeltijdstudie, veelal zelfstudie.
© 2009 - 2024 Preitaart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…
Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)In Nederland is er een landelijke beroepsvereniging van en voor psychologen, ook wel het ‘Nederlands Instituut van Psych…
Psychologie: de universitaire opleidingIedereen vindt psychologie wel interessant. Iedereen is wel eens benieuwd waarom mensen doen wat ze doen, hoe ze dat ged…

Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
Radar: wat is dit en hoe werkt het?“Het vliegtuig is van de rader verdwenen” en “Weet jij wat de buienradar voorspelt heeft”? Het woord rader wordt regelma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reactie

Gerritseric (infoteur), 06-07-2009 #1
Grappig artikel, maar of psychologie een wetenschap is is nog maar de vraag. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat zoveel mensen voor psychologie kiezen ipv een echte studie. Reactie infoteur, 06-07-2009
Waarom zorgelijke ontwikkeling?
en waarom zou psychologie geen echte studie zijn?
Ik denk juist dat in deze tijden psychologen hard nodig zijn. Bijvoorbeeld bij de economische crisis. Dit heeft niet alleen een economische oorzaak maar zeker ook een psychologische oorzaak.
Verder gaat de wetenschap psychologie over de mens en waarom zou het geen wetenschap zijn? omdat er theorieën zijn en niet alles 100% zeker vast kan worden gesteld zoals b.v. natuurkunde wel kan? De mensen zijn allemaal verschillend, maar dat wil niet zeggen dat er geen gemiddelde zijn en dat die gemiddelde niet handig zijn.
Ook denk ik dat in het westen psychologen nodig zijn omdat alle basisbehoefte gevuld zijn en daarom zoeken mensen nu meer geluk bij zelf kennis. Vandaar ook dat psychologie nu zo populair is.

Preitaart (13 artikelen)
Laatste update: 10-01-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.