Psychologie studeren, Universiteit

Psychologie studeren, Universiteit Veel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de reden waarom studenten kiezen voor dit interessante vak. Psychologie studeren, wat is psychologie? Waar kun je het studeren? Wat voor beroep kan je ermee uitoefenen? Wil je psycholoog worden? Over de universitaire psychologie op de universiteit/WO. Psychologie is een populaire studie en wordt steeds populairder.

Psychologie een populaire studie

'Het land komt vol te zitten met eerstejaars psychologie studenten', luidde maandag (29-06-2009) op de voorpagina van de gratis krant de Metro. Zowel de HBO opleiding psychologie als de universitaire opleiding winnen aan populariteit. Psychologie is dit jaar zelfs nummer 1 opleiding geworden van de universiteit van Twente, wat voorheen bekend stond als een technische universiteit.

Wat is psychologie?

Psychologie is een wetenschappelijke studie. Bij psychologie denken de meeste mensen aan iemand die op een bank gaat liggen, zijn problemen vertelt en de psycholoog bedenkt daar een oplossing voor. Dat is psychologie, dat klopt. Maar eigenlijk is het maar een klein deeltje van psychologie. Psychologie houdt zich bezig met het bestuderen van het menselijk gedrag en denken. Daarbij gaat het om wat mensen doen, waarom ze dat doen en wat ze daarbij ervaren.

Hoe lang duurt de studie?

Een bachelor duurt 3 jaar en de master 1 of 2 jaar, afhankelijk van de richting die je kiest.

De vooropleidingen

Voor psychologie te studeren moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:
 • Vwo diploma
 • HBO bachelor diploma
 • Propedeuse van HBO of WO onderwijs
 • Het afleggen van een colloquium doctum. (dat is een toelatingsexamen voor 21plussers)

Wanneer je van de Havo of lager komt is het handig om een wiskunde cursus te volgen of wiskunde bij te spijkeren op vwo niveau anders kan statistiek nog wel eens een struikelblok worden.

Wat voor beroep kun je ermee uitoefenen?

De positie op de arbeidsmarkt is voor psychologen zeer redelijk. Psychologen vinden werk op zeer veel gebieden, denk aan wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven of de sport. Psychologie is eigenlijk heel breed en je kan er dus alle kanten mee op. Zo heb je ook heel veel verschillende psychologen, hier een paar voorbeelden:
 • Media psychologie: gaat over het gedrag van mensen op media. Hoe mensen het beste met media om kunnen gaan of je reclame het beste kan overbrengen.
 • Neuropsychologie: de samenhang tussen hersenfuncties en gedrag.
 • Sociale psychologie: de sociale psychologie bestudeert hoe de gedachten, gevoelens en gedragingen van mensen beïnvloed worden door anderen.
 • Arbeids- en organisatiepsychologie: gaat over mensen in de relatie tot het werk.
 • Ontwikkelingspsychologie: bestudeert het gedrag, denken en beleven van mensen in de verschillende levensfasen, vanaf de geboorte tot aan het einde van het leven.
 • Klinisch psychologie: eigenlijk de klassieke psychologie, het verlichten van spanningen of verminderen van depressies. Kortom het bevorderen van de geestelijke gezondheid.

Waar kun je het studeren?

Psychologie kan aan verschillende universiteiten in Nederland gestudeerd worden. Elke universiteit heeft weer zijn eigen aanpak, ook zijn er verschillen in de masters en is het dus bij het kiezen van een studie aan te raden daar ook naar te kijken, want wisselen van universiteit is niet zo makkelijk als het lijkt. Ook is er op verschillende universiteiten is een numerus fixus ingevoerd. Hier onder staan de universiteiten op een rijtje.
 • Radboud universiteit Nijmegen, staat bekend als een goede universiteit, de opleiding psychologie is hier erg wetenschappelijk gericht. Een numerus fixus van 450 plaatsen.
 • Rijksuniversiteit Groningen, Er geldt geen numerus fixus.
 • Universiteit Maastricht, legt de nadruk op cognitieve en biologische psychologie. Er geldt geen numerus fixus.
 • Universiteit van Tilburg, staat bekend als hoge studie last met betrekking tot statistiek. Er geldt geen numerus fixus.
 • Universiteit Utrecht, numerus fixus van 500 plaatsen.
 • Universiteit Twente, hoewel deze universiteit voorheen bekend stond als technische universiteit heeft het al heel lang een tak gedragswetenschappen. Het is een kleinschalige universiteit, waar per jaar ongeveer 200 psychologie studenten studeren. Er geldt geen numerus fixus.
 • Universiteit Leiden, numerus fixus van 550 plaatsen.
 • Erasmus universiteit Rotterdam, numerus fixus van 280 plaatsen.
 • Vrije universiteit Amsterdam, numerus fixus van 400 plaatsen.
 • Universiteit van Amsterdam, numerus fixus van 500 plaatsen.
 • Open Universiteit, deeltijdstudie, veelal zelfstudie.
© 2009 - 2020 Preitaart, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…
Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)In Nederland is er een landelijke beroepsvereniging van en voor psychologen, ook wel het ‘Nederlands Instituut van Psych…
Psychologie: de universitaire opleidingIedereen vindt psychologie wel interessant. Iedereen is wel eens benieuwd waarom mensen doen wat ze doen, hoe ze dat ged…

Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
Radar: wat is dit en hoe werkt het?“Het vliegtuig is van de rader verdwenen” en “Weet jij wat de buienradar voorspelt heeft”? Het woord rader wordt regelma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Psychologie studeren, Universiteit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jantje, 27-03-2012 15:05 #12
Dit heeft misschien niet heel veel te maken met het artikel, maar wel met de discussie die onder het artikel plaatsvindt. Economie is onder andere een studie van prikkels. Dus, hoe het één reageert op het ander. Psychologie ligt daar heel dicht bij: hoe mensen reageren op het een en het ander… Neem bijvoorbeeld de bagelman. Dit was een man die bagels verkocht door een doos met bagels neer te leggen in een kantine en een bordje erbij waarop stond dat een bagel een euro kostte en of je dat geld op het schoteltje naast de doos met bagels wilde leggen bij het nemen van een bagel. Hieruit bleek dat hoe kleiner het bedrijf, hoe meer mensen er waren die betaalde voor de bagels en dus hoe groter het bedrijf, hoe minder mensen betaalden voor de bagels. Dit heeft te maken met sociale controle; in een groot bedrijf is de sociale controle veel kleiner. Maargoed, het is ook erg interessant voor de bagelman om wat van de psychologie te weten, wil hij winst maken door het verkopen van bagels, zonder er überhaupt zelf bij te hoeven staan. Hier liggen economie en psychologie dus erg dicht bij elkaar.

Romy, 18-02-2012 20:55 #11
Wat zijn de top 5 beste studies psychologie in nederland? (dus op welke universiteten?) ik heb begrepen dat die van het Erasmus in rotterdam op nr. 1 staat.

Lilya, 14-12-2010 13:08 #10
Wat is het verschil tusseneen bachelor en een master opleiding?

Melod (infoteur), 15-08-2009 12:53 #9
Hmm ik weet niet, biologie en (bepaalde delen van) de psychologie bestuderen toch deels dezelfde onderwerpen, maar vanuit een ander referentiekader. Maargoed, ik denk dus wel dat je psychologie wetenschappelijk kan bestuderen, maar dat het (nog?) geen wetenschap is ;)

Gerritseric (infoteur), 14-08-2009 16:43 #8
Ja goed punt. In mijn ogen nemen biologen doorgaans systemen onder de loep die niet al te complex zijn. Het menselijk lichaam uit elkaar slopen is ook niet zo moeilijk. Moeilijker wordt het met de hersenen, want het elektronische equivalent van een mensenbrein past in geen enkel computer, ook niet in een hoop gekoppelde computers De huidige rekencapaciteit kan gewoonweg niet zo'n groot stelsel vergelijkingen aan.
Volgens mij pakken natuurkundigen, scheikundigen etc veel kleimere systemen aan, en dat is al moeilijk zat :-D

Melod (infoteur), 14-08-2009 16:09 #7
Maar waarin verschilt de psychiatrie dan van de gangbare geneeskunde? Daarvan weet men ook van maar zeer weinig aandoeningen het naadje van de kous :)

Over hersenscans en dergelijke: onze apparatuur is ook nog niet zo ver dat we dit precies kunnen meten, de informatie hierover groeit gestaag. Wat we wel vrij betrouwbaar vast kunnen stellen is dat wanneer we hersendeel A verwijderen lichaamsfunctie A ook verandert.

Overigens is het inderdaad ontzettend lastig om oorzaak en gevolg goed vast te kunnen stellen, maar ik denk dat dit in elke andere wetenschap evengoed een rol speelt. Deze wetenschappen zijn echter wel heel wat ouder dan de psychologie, dus echt vergelijken kan je het in mijn ogen ook (nog) niet.

Gerritseric (infoteur), 14-08-2009 14:20 #6
Dat vraag ik me dus af. Ten eerste moet duidelijk zijn wat de psychiatrische stoornis precies is. Dit is in mijn ogen al totaal diffuus en onmeetbaar. Hoe homogeen is de groep waarop je test? Dan voer je test uit met bijv methode A en probeer je alle omgevingsfactoren etc. uit te sluiten. Bij het fenomeen mens een onhaalbare zaak, lijkt mij. Dan krijg je uitkomsten en daaruit blijkt dat A beter werkt dan B. Dat zegt in mijn ogen helemaal niets, want het had net zo goed andersom kunnen zijn wanneer allerlei variabelen een andere waarde hadden gehad.
Ook met hersenscans heb ik ernstige twijfels. Ik hoor altijd niet meer dan 'dt gebied wordt geactiveerd'en 'dat gebied wordt geactiveerd'. Wat zegt dat nou? Ik wil het precies tot op de neuron/zenuw weten. Pas dan kun je er iets mee doen toch?

Melod (infoteur), 13-08-2009 14:31 #5
Psychologie behelst meer dan ongrijpbare gedachten, je hebt verschillende stromingen die verschillen in wetenschappelijkheid (is dat een woord? :P) Je kan bijvoorbeeld best bewijzen dat methode A een significant groter effect heeft op een bepaalde psychische stoornis dan methode B. Onder andere door gedragsmetingen te doen (uiteraard ook door hersenscans en dergelijke al is dat gebied al meer overlappend met geneeskunde/psychiater, hoewel het wel een aparte psychologie stroming is) en veel gedrag kan je prima objectiveren.

Gerritseric (infoteur), 07-08-2009 13:00 #4
Hoi Melod, hoe dan?

Melod (infoteur), 02-08-2009 17:29 #3
Eric, of psychologie een wetenschap is laat ik even in het midden. Je kan de psychologie echter wel wetenschappelijk benaderen :)

Gerritseric (infoteur), 10-07-2009 12:03 #2
Ik vind het zorgelijk omdat:
+ Zometeen zitten we in Nederland met een overschot aan psychologen die nergens echt bijdragen aan de economie.
+ Hetzelfde geldt voor opeidingen als MBA etc…
+ Psychologie is mijn ogen geen wetenschap, omdat er vrijwel niets bewezen kan worden.
+ Het is veel te prententieus om de oorzaak van de economsiche crisis toe te schijven aan psychologische factoren, het lijkt mij beter om eerst de economie beter te begrijpen. Er zijn natuurlijk wel psychologische oorzaken, maar heeft de psychologie een antwoord op de crisis?

Waarom psychologie geen echte wetenschap is:
+ De meeste stellingen slaan op meningen en niet op feiten.
+ Te pas en te onpas worden er theorieen uit andere vakgebieden geleend die daardoor niet meer op de werkelijkheid slaan.

Samengevat: Ik vind het niet erg dat mensen psychologie gaan studeren. Ook vind ik het geen probleem dat het vak niet exact is. Maar we moeten het in de juiste proporties zien. Dus niet teveel pretenties. Ook denk ik dat Nederland behoefte heeft aan vakmensen, omdat de economie draait op producten die ontworpen moeten worden.

Vr.gr. Eric

Gerritseric (infoteur), 06-07-2009 09:22 #1
Grappig artikel, maar of psychologie een wetenschap is is nog maar de vraag. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat zoveel mensen voor psychologie kiezen ipv een echte studie. Reactie infoteur, 06-07-2009
Waarom zorgelijke ontwikkeling?
en waarom zou psychologie geen echte studie zijn?
Ik denk juist dat in deze tijden psychologen hard nodig zijn. Bijvoorbeeld bij de economische crisis. Dit heeft niet alleen een economische oorzaak maar zeker ook een psychologische oorzaak.
Verder gaat de wetenschap psychologie over de mens en waarom zou het geen wetenschap zijn? omdat er theorieën zijn en niet alles 100% zeker vast kan worden gesteld zoals b.v. natuurkunde wel kan? De mensen zijn allemaal verschillend, maar dat wil niet zeggen dat er geen gemiddelde zijn en dat die gemiddelde niet handig zijn.
Ook denk ik dat in het westen psychologen nodig zijn omdat alle basisbehoefte gevuld zijn en daarom zoeken mensen nu meer geluk bij zelf kennis. Vandaar ook dat psychologie nu zo populair is.

Infoteur: Preitaart
Laatste update: 10-01-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 12
Schrijf mee!