Brain Pong: de toekomst van computergames?

Een van de eerste computerspellen was "Pong", het elektronisch pingpongen. De huidige gamer zal dit spelletje doorgaans als te "primitief" ervaren. Een zeer eenvoudig concept, geen grafische poespas... Toch maakt Pong in wetenschappelijke kringen een spectaculaire come-back: tegenwoordig kun je pingpongen zonder je handen te gebruiken. Hoe? Door het batje met je hersenen te besturen! Het is geen telekinese; de computer leest je hersengolven uit en vertaalt ze naar de door jou opgelegde wil.

Het principe van Pong

In de jaren '70 ontstond het virtuele "sporten". De tafeltennistafel bleek prima in een beeldscherm te passen en de pingpong-manoeuvres hoefden nog maar in één dimensie te worden uitgevoerd. Het principe van Pong is passend eenvoudig voor één van de eerste computerspellen: twee "batjes" aan weerszijden van het scherm - voor iedere speler één - die zij in verticale richting kunnen bewegen. En natuurlijk een balletje dat heen en weer gespeeld wordt. Zodra een speler erin faalt het balletje terug te kaatsen, scoort de andere een punt.
<I>Pong</I>Pong
Maar simpele principes kunnen sterke principes zijn. Hoe kleiner de batjes en hoe hoger de snelheid van het balletje, des te meer het reactie- en anticipatievermogen en de behendigheid van de speler op de proef worden gesteld. Pong was dan ook een grote hit in zijn tijd en heeft in menig arcadehal en huiskamer voor veel plezier, opwinding en frustratie gezorgd.

Tegenwoordig moet het voor een computerprogrammeur geen moeilijke klus zijn om een eigen "Pong" in elkaar te knutselen. De eenvoud van Pong maakte het ook een ideaal concept om een nieuwe, revolutionaire wijze van besturing voor te ontwikkelen: rechtstreekse controle met je gedachten.

Brain Pong

Bij Brain Pong zijn het nog steeds twee verticaal bewegende batjes die een pingpongballetje over spelen op een beeldscherm, maar nu heb je geen knoppen meer nodig voor de controle over het batje: alles gebeurt met je hersenen. Hiervoor moeten je hersenen wel worden "aangesloten" op de computer. Om dit te bewerkstelligen worden EEG-elektroden op je hoofd bevestigd. Deze registreren de elektrische stroompjes die vanuit je hersenen over je schedel worden geleid. Het gemeten patroon van elektriciteit is een representatie van de hersenactiviteit.

<I>EEG metingen zijn in de medische wereld al langer in gebruik. Het wordt bijvoorbeeld toegepast om de diagnose epilepsie te stellen, maar biedt ons tevens informatie over hersenregionen die betrokken zijn bij diverse handelingen of reactiepatronen, en over de tijdsrelaties tussen stimuli, hersenactiviteit en reactie. Zodoende hebben we al enig inzicht kunnen verkrijgen in de complexiteit van hersenprocessen. Plaatje: voorbeeld van een EEG registratie (in rust).</I>EEG metingen zijn in de medische wereld al langer in gebruik. Het wordt bijvoorbeeld toegepast om de diagnose epilepsie te stellen, maar biedt ons tevens informatie over hersenregionen die betrokken zijn bij diverse handelingen of reactiepatronen, en over de tijdsrelaties tussen stimuli, hersenactiviteit en reactie. Zodoende hebben we al enig inzicht kunnen verkrijgen in de complexiteit van hersenprocessen. Plaatje: voorbeeld van een EEG registratie (in rust).
Ingenieuze software maakt het mogelijk om uit het EEG signaal een "controlesignaal" te filteren dat codeert voor de positie van het batje. De elektrische activiteit van de hersenen wordt dus omgezet in een elektrisch signaal dat door het computerprogramma als input wordt herkend, vergelijkbaar met de druk op de knop van de joystick.

De buitenwereld manipuleren met je gedachten... Net als de oorspronkelijke Pong, is Brain Pong wellicht het begin van grootse ontwikkelingen in de wereld van computergames, met veelbelovende uitbreidingen op het brain-computer-interface concept. Ni dient het nog als instrument bij het onderzoek naar de werking van de hersenen, maar het zou zomaar kunnen dat in de toekomst het hoofdkapje met ingebouwde EEG elektroden wordt geïntroduceerd als dé nieuwe spelbesturing. Rondkijken in virtuele werelden terwijl je hersencommando's de oogbewegingen van je personage sturen, het voortbrengen van magische spreuken door middel van concentratie... Zonder twijfel biedt brain-computer-interface vele mogelijkheden die de spelbeleving nog dynamischer zullen maken. Had de bedenker van Pong zich dat ooit kunnen voorstellen?

Nieuwsgierig naar een heuse Brain Pong "match"? Bekijk dan eens het volgende filmpje: Brain Pong
© 2010 - 2024 Teez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Je geheugen en intelligentie verbeteren door gamenComputerspelletjes spelen of gamen is erg populair; en niet alleen bij jongeren. In het verleden werd vaak beweerd dat g…
Het ontstaan van gamesHet ontstaan van gamesHeel veel mensen starten dagelijks de computer of hun console aan om lekker te gaan gamen. Games vormen een bron van ont…
Retrogaming: verzamelen en spelen van oude computerspellenRetrogaming: verzamelen en spelen van oude computerspellenEr gaat veel geld om in retrogaming. Bij retrogaming gaat het om het spelen van oude spellen op spelomputers uit de jare…

Optische illusiesOptische illusiesDe wereld zoals wij die waarnemen is slechts een afspiegeling van de daadwerkelijke omgeving. Die afspiegeling is niet a…
Taxus of VenijnboomTaxus of VenijnboomIn mijn woonplaats kom ik dagelijks langs een indrukwekkende Taxushaag. Mysterieus mooi staat hij daar zomer en winter g…
Teez (56 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.