Hoe is de bh uitgevonden?

Hoe is de bh uitgevonden? Zes jaar geleden in 2007 bestond de beha precies honderd jaar. De bustehouder wordt nu door vrijwel iedereen gedragen. Maar meer dan honderd jaar geleden was er enkel een korset om je borsten te dragen. Dit is natuurlijk niet erg comfortabel ondergoed. Daarom werd de beha erg populair. Er zijn maar weinig mensen die weten hoe de beha eigenlijk is ontstaan. Daarom is hieronder een beschrijving te vinden hoe de bustehouder is uitgevonden en zich de afgelopen eeuw verder heeft ontwikkeld.

De allereerste beha

De bh is uitgevonden in 1907 door Mary Phelps Jacob en haar Franse dienstmeisje. Met de uitvinding van de beha hoefden vrouwen geen korset meer te dragen. Het middenrif had de ruimte, want het hoefde niet in een korset gepropt te worden. Het kledingstuk werd dan ook erg populair. De beha was gemaakt van twee zakdoeken en smalle linten. In 1913 werd de beha gedoopt tot Caresse Crosby. Warner Brothers Corset Company kocht het product over van Mary Phelps Jacob. Dit kostte het bedrijf $1500.

Verdere ontwikkeling

Eind jaren twintig maakte de beha een grote ontwikkeling door. Rosalind Klein vond de beha cups uit. Dit product werd erg bekend.
In 1963 werd de push-up beha uitgevonden. Deze beha viel niet erg in de smaak. Pas in de jaren negentig zorgde topmodel Eva Herzignova voor veel bekendheid van deze bh. Tegenwoordig vinden veel vrouwen de push-up beha een topuitvinding. De beha zorgt voor een mooie decolleté en dus voor een zelfverzekerd gevoel.

Het feminisme was erg tegen de ontwikkeling van de beha. De bustehouder was bedoeld als comfortabel ondergoed. De feministische vrouwen zagen het echter als een seksueel object. Mannen konden opgewonden raken van een vrouw in bh en sommige mannen raakten zelfs opgewonden van het zien van enkel een beha. Deze vrouwen protesteerden tegen dit product door het niet te dragen.

Heden

Tegenwoordig zijn er veel soorten beha's.Een paar voorbeelden:
  • De T-shirt beha: platte naden; niet te zien onder een strak shirtje.
  • Sportbeha: goede ondersteuning aan de borsten onder het sporten.
  • Padded beha: een gevoerde cup met extra steun voor de borsten.
  • Naadloze beha: totaal geen naden in de cup.
  • Push-up beha: borsten lijken voller en krijgen extra ondersteuning.
  • Beugelloze beha: zonder beugel; heeft enkel cups.

In Somalië is het nu zelfs gevaarlijk om een beha te dragen. De borsten moeten van nature stevig zijn en als dit niet het geval is moeten ze hangen. Een bh dragen om de borsten steviger te maken is hier een taboe. Er is een speciaal kledingstuk ontwikkeld om te zien of de vrouwen een beha dragen of niet. Elke vrouw die een bustehouder draagt moet in het openbaar met haar borsten schudden en krijgt slagen met de zweep.

In Nederland draagt zo ongeveer iedere vrouw een bh. Zo zijn de borsten beter bedekt en goed ondersteund. De push-up beha is zelfs als de beste mode-uitvinding ooit benoemd.
© 2010 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke beha kies jij?Welke beha kies jij?Beha's zijn er in alle soorten en maten, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen welke nou het best bij jou past. De ee…
Goed passende behaEen goede beha geeft ondersteuning aan de borsten, zodat deze niet gaan hangen. Verder zorgt een beha ervoor dat de bors…
Welke beha-maat heb ik?Welke beha-maat heb ik?Knellende beha's, los zittende beha's, jeukende beha's, schurende beha's. Dit zijn over het algemeen aanwijzingen dat je…
Kies voor een mooie en goed passende behaIn deze tijd is lingerie een belangrijk onderdeel van de mode en de dagelijkse kleding. Er zijn veel winkels die tegenwo…

Een kijkje in het hoofd van een babyEen kijkje in het hoofd van een babyAls een pasgeborene zijn ogen opent, openbaart zich een wereld met niets dan geheimen. Vanaf dat moment begint een reis…
Soemerische Kleitabletten: de kijk van Zecharia SitchinSoemerische Kleitabletten: de kijk van Zecharia SitchinZecharia Sitchin is een schrijver die gespecialiseerd is in de vertaling van oude talen zoals het Soemerisch en de Maya-…
Rowanblom (26 artikelen)
Laatste update: 13-12-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.