Een korte geschiedenis van het licht

In 1879 werd de uitvinding van de gloeilamp toegeschreven aan Thomas Edison. In werkelijkheid was hij slechts onderdeel van een groep mensen, die uit elektriciteit licht probeerde te maken. Niet lang na de ontdekking van het peertje ontstonden er meerdere gloeilampfabrieken in Nederland, waarvan Philips het bekendst is. De verlichting van de wereld kon beginnen. Wat voor manieren had de mens ontwikkeld voor de uitvinding van de gloeilamp?

Prehistorie

De prehistorische mens begreep dat hij, naast het klaar maken van voedsel, vuur kon gebruiken om de duisternis te verdrijven. Een belangrijke ontwikkeling in de prehistorie was het vervaardigen van een draagbare vorm van verlichting. Toortsen of fakkels werden waarschijnlijk gemaakt door harsachtig materiaal bijeen te binden op een stok. Dit is uiteraard slechts een aanname, daar er geen overblijfselen zijn gevonden van dergelijke houten fakkels.

Hier staat tegenover dat er vele honderden stenen lampen zijn die de tand des tijds hebben doorstaan. De stenen, die de mens gebruikte als lamp, waren doorgaans stenen met een (natuurlijke) uitsparing, waarin brandbaar materiaal werd gedaan. De meeste van deze lampen zijn gevonden in het zuidwesten van Frankrijk.

De beste illustratie van de ontwikkeling van het draagbare licht zijn de grotschilderingen in Zuid-Frankrijk. Deze prachtige frescoís, diep in de grotten van Lascaux, zouden onmogelijk hebben bestaan zonder dat de prehistorische mens een betrouwbare manier van verlichting van hun grotten had ontwikkeld.

De vier perioden

In de geschiedenis van het licht zijn globaal vier perioden te onderscheiden. Deze vier perioden vertonen wel een overlap. Zo bleven de Franse boeren tot de Eerste Wereldoorlog dezelfde verlichtingsmanier gebruiken als in de nabijgelegen grotten is afgebeeld. De eerste periode is de primitieve periode gekenmerkt door fakkels en lampen van de prehistorische mens, zoals hierboven beschreven.

In de klassieke periode waren het de Romeinen die als eersten kaarsen gebruikten voor verlichting. Naast de kaarsen zorgde de verbranding van plantaardige olie in bronzen lampen bij de rijken voor verlichting. De armen moesten het stellen met een lamp van klei, waarin zij onder andere visolie deden om voor verlichting te zorgen. In tijden van schaarste werden de eetbare oliën gebruikt als voedsel en heerste de duisternis. Naast de Romeinen maakten de Grieken deel uit van deze periode.

In de Middeleeuwen kwam de metalen lamp in schwung. Deze lampen werden gebruikt tijdens de kruistochten en zelfs daarna nog in de Renaissance. Aan het eind van de Middeleeuwen zorgde Leonardo Da Vinci voor het begin van een nieuwe periode, de moderne periode. Da Vinci was de eerste, die het voor elkaar kreeg om een vlam in een glazen buis te laten branden. Het grote voordeel hiervan was dat het flakkeren van de vlam tegen werd gegaan, waardoor het goed in tochtige omgevingen gebruikt kon worden. Het hoogtepunt van de moderne periode, die tot op de dag van vandaag duurt, is de uitvinding van de gloeilamp door de heer Edison en daarmee is dit verhaal rond.
© 2011 - 2020 Vincent_alter, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Licht, donker en duisternisLicht, donker en duisternisNederland hoort met Vlaanderen ís avonds en ís nachts niet alleen tot het meest lichtvervuilde gebied van Europa, maar s…
Groen licht voor vogels op AmelandGroen licht voor vogels op AmelandSinds 2008 verlichten groen licht stralende lampen de pier bij Nes. De door Philips ontwikkelde QL lampen zijn energiezu…
De invloed van licht op onder andere koopgedragDe invloed van licht op onder andere koopgedragIn winkels worden we verleid tot allerlei aankopen. Met geuren, met beelden en met mooie uitstallingen. Maar wat velen n…
Carbidlampen, verlichting met acetyleengasCarbidlampen, verlichting met acetyleengasTussen ongeveer 1895 en 1945 hebben mensen gebruik gemaakt van carbidlampen die werkten op acetyleengas. Dat gas komt vr…

Geografie Israël: stedelijke ontwikkeling voor en na 1948Geografie Israël: stedelijke ontwikkeling voor en na 1948Israël is uniek wat betreft steden: het heeft hele oude steden en gloednieuwe steden. De ligging van steden in verschill…
Wat is slaapverlamming (slaapparalyse)? Uitleg en symptomenHet slaapverlamming syndroom of slaapparalyse is voor sommige mensen een serieuze slaapstoornis. Anderen hebben het maar…
Bronnen en referenties
  • http://thehoodedhare.com/lighting-in-the-middle-ages.pdf

Reageer op het artikel "Een korte geschiedenis van het licht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vincent_alter
Gepubliceerd: November 2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!