Wat is Biologie?

Biologie is een studie over organismen. Organismen zijn alle levende wezens. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bacteriën, dieren, planten en schimmels.

Algemeen

Biologie is een van de natuurwetenschap. Andere natuurwetenschappen zijn bijvoorbeeld geologie, natuurkunde en scheikunde. Alle natuurwetenschappen hebben raakvlakken met elkaar, zoals biochemie, biofysica en paleontologie. Alle natuurwetenschappen samen hebben een grote bijdrage geleverd aan de kennis die wij nu hebben over het leven van de mens en alles om ons heen.

Biologie is een studie over organismen. Organismen zijn alle levende wezens. Als iets nooit levensverschijnselen heeft getoond noemen we dit levenloos. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan gesteenten, water en zuurstof. Voorbeelden van organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën, dieren, planten en schimmels. Alle organismen vertonen levensverschijnselen. Een levensverschijnsel is bijvoorbeeld groei, ontwikkeling, stofwisseling en voortplanting. Als een organisme geen levensverschijnselen meer vertoont noemen we dat dood.

Groei en ontwikkeling

Elk individu heeft een levensloop. Direct vanaf het ontstaan van het individu vinden er groei en ontwikkeling plaats. Bij veel planten vindt gedurende het hele leven groei plaats. Daarin tegen vindt bij veel dieren alleen gedurende het eerste deel van hun leven groei plaats. Onder ontwikkeling verstaan we het optreden van veranderingen in de bouw en het functioneren van het individu of in bepaalde delen van het individu. De levensloop eindigt met de dood van het individu.

Stofwisseling

Stofwisseling is een chemische reactie in een organisme. Hierbij worden stoffen omgezet in andere stoffen. Bij deze omzetting van stoffen naar andere stoffen spelen enzymen een belangrijke rol. Zij versnellen de chemische reactie van de stofwisselingsprocessen. Dit noemen we katalyseren.

Voortplanting

Tijdens de levensloop van het individu kan het individu zich voortplanten, hierdoor kunnen nakomelingen ontstaan. Ook deze nakomelingen beginnen direct vanaf het ontstaan aan hun groei en ontwikkeling. Als de omstandigheden het toelaten zullen deze nakomelingen zich ook weer voortplanten. Hierdoor ontstaat er een levenscyclus.
© 2010 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deelgebieden BiologieDeelgebieden BiologieBiologie is de leer van levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Biologie kent vele deelgebieden en indelin…
Bachelor DiergeneeskundeDe Diergeneeskunde bachelor is de eerste stap richting jou droombaan als dierenarts. Er is echter een zware lotingsproce…
Biologie: OrganisatieniveausAlles wat leeft kan opgedeeld worden in verschillende niveaus van organisatie. Dit worden de organisatieniveaus van de l…

De mysteries van de BermudadriehoekOp 5 december 1945 verdwenen vijf bommenwerpers tegelijk terwijl ze over de wateren van de Bermudadriehoek vlogen. Vluch…
De Indo-Europese taalfamilie en het Proto-Indo-EuropeesDe Indo-Europese taalfamilie is een taalfamilie waartoe vooral talen uit Europa en West-Azië behoren. In totaal spreken…
Semicolon (33 artikelen)
Laatste update: 15-04-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.