De Indo-Europese taalfamilie en het Proto-Indo-Europees

De Indo-Europese taalfamilie is een taalfamilie waartoe vooral talen uit Europa en West-Azië behoren. In totaal spreken ongeveer 3 miljard mensen een taal als moedertaal die behoort tot de Indo-Europese taalfamilie.

Geschiedenis

De meeste Europese talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie, die als oorsprong één oertaal zou hebben. Men kwam op het spoor van deze oertaal toen er geschriften in het zeer oude Sanskriet gevonden werden. Deze taal bleek grote overeenkomsten te hebben met talen uit de Europese taalfamilie, waaronder het Nederlands. Dit sterkte de gedachte dat de talen een zelfde oorsprong moesten hebben in de vorm van één oertaal.

Subgroepen

De vier grootste subgroepen van de Indo-Europese taalfamilie zijn de volgende:
  • Germaanse talen waaronder: Engels, Duits en Nederlands
  • Indo-Iraanse talen waaronder: Perzisch, Bengaals en Hindi
  • Romaanse talen waaronder: Spaans, Frans en Italiaans
  • Slavische talen waaronder: Pools, Russisch en Oekraïens

Andere voorbeelden van talen die tot de Indo-Europese taalfamilie, die in totaal rond de 400 talen bevat, behoren, zijn het Hindi, het Latijn en het Grieks.

Europese talen die niet tot de Indo-Europese taalfamilie behoren zijn de volgende: het Baskisch, het Fins en het Hongaars.

Gelijkenissen

In deze tabel zie je in hoeverre bepaalde woorden in verschillende talen uit de Indo-Europese taalfamilie op elkaar lijken.

NederlandsDuitsEngelsFransLatijnSanskriet
VaderVaterFatherPèrePaterPitar
MoederMutterMotherMère MaterMatar
BroederBruderBrotherFrère FraterBhratar
ZusterSchwesterSisterSoeurSororSvasar

Het Proto-Indo-Europees

Het Proto-Indo-Europees is geen echt bestaande taal, het is een hypothetische voorloper van de Indo-Europese talen. Het vermoeden is dat deze taal tot 3000 voor Christus gesproken werd door mensen die rondom de Kaspische Zee en in Anatolië (tegenwoordig het Aziatische deel van Turkije), maar dit is niet goed te bewijzen. De taal is gereconstrueerd op basis van alle talen die deel uitmaken van de Indo-Europese taalfamilie, maar er zijn nog veel twistpunten en onduidelijkheden wat betreft de proto-taal.

Talen die veel gebruikt zijn om het Proto-Indo-Europees te reconstrueren zijn het Grieks, Sanskriet en de Baltische talen. Van bijvoorbeeld het Grieks en het Sanskriet zijn heel oude geschreven bronnen teruggevonden, die dus van groot belang zijn geweest, van de Baltische talen is echter bekend dat de talen heel weinig veranderd zijn. Deze talen zijn voor het reconstrueren belangrijker dan talen waar minder van bekend is.

In het Nederlands is nog een kenmerk te vinden dat zijn oorsprong waarschijnlijk heeft in het Proto-Indo-Europees, namelijk de vorming van de verleden tijd op een werkwoord door klankverandering (ablaut genaamd). Dit zie je in bijvoorbeeld spring -sprong en dit is een zeer oud verschijnsel.
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands: de voorgeschiedenis van het NederlandsNederlands: de voorgeschiedenis van het NederlandsOver de voorgeschiedenis van het Nederlands, ook wel de prehistorie van het Nederlands genoemd, is weinig bekend. Het Ne…
Het Nedersaksisch is een officieel erkende taal in NederlandHet Nedersaksisch is een officieel erkende taal in NederlandDe officiële rijkstalen in Nederland zijn het Algemeen Nederlands (AN) en het Fries (Frysk). Naast de rijkstalen worden…
De geschiedenis van de Engelse taalDe geschiedenis van de Engelse taalHet Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld, niet alleen als moedertaal maar ook als communicatietaal tuss…

Wat is Biologie?Biologie is een studie over organismen. Organismen zijn alle levende wezens. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bact…
Van frituurvet en slachtafval biodiesel makenVan frituurvet en slachtafval biodiesel makenVan frituurvet en slachtafval maken in 2010 al drie fabrieken biodiesel. Wie dus zijn afgewerkte frituurafval inlevert b…
Bronnen en referenties
  • Museumkennis.nl Teachersparadise.com
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 02-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.